Acasă Politic Integralisti la politica

Integralisti la politica

DISTRIBUIȚI


Pana in 1989 a existat UTC. Nu prea ii vedeam pe tineri decat facand cu mana la 23 august sau la sosirea in tara a conducatorului. Departe de a fi continuatorii acestei adunari, organizatiile de studenti ale partidelor isi construiesc o imagine atat in interiorul organizatiilor politice din care fac parte, dar mai ales in afara lor. Ei si-au asumat statutul de viitoare clasa politica si s-au pus pe treaba. Vor sa faca mai mult decat sa lipeasca afise si sa distribuie pliante in timpul alegerilor. Au initiative legislative, au proiecte si, cel mai important, au puncte de vedere pe care si le sustin cu tarie. Au avantajul de a fi ascultati de mai-marii partidelor. Vor sa fie altfel. Sa arate ca in Romania se poate schimba ceva si va fi bine. Atuurile lor sunt tineretea si experienta. Ei -pun la bataie- atat bagajul educational pe care il au, cat si entuziasmul si dorinta de munca. Pot discerne ce e bine pentru ei si, implicit, pentru ceilalti. Si asa cum le sta bine studentilor, totul se face cu zambetul pe buze.


Organizatia Studentilor Democrati aduna puncte

In fostul sediu al FSN, la adapostul unui gard inalt si sub privirea atenta a celebrului comunitar Vasile, studentii PD-isti isi desfasoara activitatea. Ce fac ei, mai exact, ne spune presedintele organizatiei, Razvan Niculescu. -Cu bani din fondul de solidaritate am renovat doua camine din Regie, P15 si P17. Iar in cel de-al doilea am infiintat si un centru pentru acces liber la Internet-. Au in derulare un program de ajutorare a tinerilor performanti. Au infiintat bursele -Ioan Aurel Stoica- si, in functie de medie si de situatia sociala, cativa studenti de la diferite facultati primesc 50 de euro pe luna. Cei din OST au propus o lege ca medaliatii la olimpiadele scolare sa fie premiati cu sume fixe, la fel ca cei din sport.

Presedintele Partidului Democrat, Traian Basescu, a alcatuit un sistem denumit -criterii de cariera politica-. Astfel, fiecare membru al Organizatiei de Studenti sau de Tineret poate sa-si aleaga o viitoare pozitie pentru care vrea sa candideze (de exemplu, deputat, consilier sau chiar ministru) pe care o declara si pentru care trebuie sa adune puncte. Acestea se obtin in functie de activitatea in cadrul organizatiei, de proiectele propuse si, mai ales, realizate. -Chiar si acest reportaj aduce puncte-, spune Razvan zambind. Atribuirea lor depinde insa de departamentul de resurse umane al partidului si al OST. -Ideal ar fi un program pe calculator, dar cine are nervii suficienti de tari sa conceapa unul atat de detaliat?-

O problema cu care se confrunta studentii din PD sunt… banii. Ar dori un buget propriu, ca sa stie exact cat le e plapuma si cat se pot intinde. -Sunt proiecte pe care am vrea sa le punem in practica, dar nu avem bani destui. Primim si de la partid, dar nu suficient. Mai sunt fundatii si diferite institutii care ne finanteaza, iar uneori, pentru deplasari, mai punem si noi din buzunarul nostru-, spune presedintele studentilor.

Au vrut sa infiinteze un centru independent anticoruptie, dar nu au strans suficienti bani ca sa cumpere un detector de minciuni. Dintre cei care au donat bani, cei mai multi au fost tineri si, surprinzator (?), nici un politician.

Intrebat care este relatia cu mai-marii partidului, drept raspuns, Razvan mi-a povestit o intamplare. -Acum doi ani mi-am serbat ziua de nastere la sediul partidului, impreuna cu cei din OST; era seara si ne-am gandit ca e putin probabil sa mai vina cineva la ora aia. Asa ca am dat drumul la muzica si am pornit petrecerea. Pe la ora 23.00, s-a deschis usa si a aparut domnul Basescu, pe atunci vicepresedinte. Ne-a privit cateva secunde de liniste, dupa care a spus: <Vin si eu in juma de ora, ca am ceva de lucru>. Tin minte ca ne-am distrat pe cinste-.

Deoarece ii preocupa viitoarea clasa politica a Romaniei, studentii din PD au alcatuit un cod de conduita al tanarului politician. Pe scurt, iata care este acesta: 1. Nimeni nu este mai presus de lege. 2. Sa-ti respecti misiunea (scopul Puterii este realizarea binelui general). 3. Sa nu minti. 4. Sa nu furi. 5. Sa nu uiti de unde ai plecat. 6. Sa pastrezi legatura cu oamenii. 7. Sa nu tradezi increderea alegatorilor. 8. Sa nu incerci sa faci niciodata lucruri la care nu te pricepi. 9. Sa nu te ascunzi de judecata publica. 10. Sa fii consecvent principiilor politice.

Era un banc… -Se va realiza, dar nu in timpul mandatului meu-.


TUNTCD, in casa boiereasca

Rebelii organizatiilor studentesti politice stau confortabil in casa care pe vremea lu*… a fost Ministerul Apelor, condus de Ion Iliescu. Ba au si -promovat- de la subsol la etaj (si nu oricare, ci la ultimul). Cu ocazia mineriadei din 1990 au avut surpriza sa descopere ca intr-unul dintre pereti era ascuns un seif. Cativa mineri au venit -la punct fix- si au spart peretele din care au extras cutia de fier. -Nu stiam ca era acolo, ca il luam noi-, declara, cu umor, Mihai Badea, presedintele Tineretului Universitar National Taranesc Crestin-Democrat.

Prima lor actiune a fost acea adunare istorica din Piata Universitatii, din 1990. A urmat momentul capului de porc taiat, pus pe un bat si ulterior dus acasa la Adrian Paunescu.

Ce vor ei? -Noi vrem puterea!-, a declarat sincer Mihai, zis Oaie. -Din clasa a II-a am porecla asta, de la Badea – Oaie. Toti ma stiu asa.-

Mai vor, de asemenea, sa modifice articolul 52 din Constitutie, care prevede serviciul militar obligatoriu. Au propus modificarea numarului de semnaturi necesare implicarii cetatenilor in procesul legislativ.

Pentru un proiect initiat in acest sens sa fie necesare 50.000 de semnaturi, in loc de 250.000. Si nici cu imunitatea parlamentara nu prea sunt de acord, asa ca vor sa o limiteze la declaratii politice, opinii etc. -Sunt lucruri care ne privesc si ne afecteaza pe toti, nu doar pe noi, ca studenti-, spune Mihai.

Tot el spune ca, in cadrul partidului, TUNT are un statut aparte, sunt -o voce originala-. Au autonomie administrativa, iar cei care se inscriu in organizatie nu sunt, implicit, si membri ai partidului. Cat despre cotizatie, au scos-o acum doi ani. -Era o suma modica, si oricum studentii nu au bani-. -Relatia cu seniorii a fost dintotdeauna cam tensionata. In 1994, presedintele TUNT a fost dat afara din partid de Corneliu Coposu si a venit ?çcine trebuia?ê. Si Andrei Marga a vrut sa desfiinteze TUNT. Dar cum in partid sunt ciocniri de 10 ani, era normal sa fim afectati-, povesteste Mihai.

Fata de organizatiile similare de peste hotare, Mihai spune ca -suntem un pic in afara ca tara-, in sensul ca problemele studentilor romani sunt diferite, -si din toate hotararile luate in dezbaterile internationale, noi nu putem aplica nimic aici, cel putin nu inca-.

Au dat o mana (de fapt, mai multe) de ajutor in campaniile electorale din 2000. -Au participat numai membrii organizatiei. Si n-a fost vorba numai despre bani, sa-i luam noi pe toti; la generale, de exemplu, am muncit pe gratis. Am facut-o ca ne-a placut-, afirma presedintele.

Apropo de seif, au si ei unul. In sala de sedinte a studentilor, sub un tablou cu Sf. Gheorghe, se afla statuia lui Ion Mihalache, asezata pe un soclu de marmura inalt cam de 90 de centimetri. Care pe dinauntru e gol…


Studentii liberali, la inceput de drum


Cluburile Studentesti Liberale, la nivel national, s-au format anul acesta in luna mai. In ciuda impasului in care se afla PNL, studentii sunt pusi pe fapte mari. Discutia cu ei a avut loc imediat dupa prima lor intalnire -la nivel inalt-. -Avem doar o luna de la infiintare, dar suntem hotarati sa ne punem pe treaba-, promite Cristian Busoi, presedintele Cluburilor Studentesti Liberale.

Pana sa se infiinteze ca organizatie, au coordonat dezbateri publice si… au pierdut un sediu. Acum stau intr-o fosta casa de protocol, cu o gradina ca un parculet, dar care e pe jumatate nationalizata.

Pentru perioada urmatoare si-au propus multe. Ei sustin modificarea Legii finantelor, care anuleaza, printre altele, dreptul universitatilor de a folosi resursele extrabugetare potrivit nevoilor proprii. -Le reamintim guvernantilor ca, in 1995, studentii au reusit sa determine schimbarea unei legi, aceea a invatamantului-, spune Laurentiu Gheorghe, presedintele Clubului Studentesc din Bucuresti. Ca organizatie, vor sa se faca auziti cat mai mult si in cat mai multe locuri. Fiind la inceput, au nevoie de resurse institutionale, care la momentul acesta sunt directionate catre dezbaterea liderilor partidului. -Nu cred ca lucrurile vor reveni vreodata la normalitate, dar clarificarea este benefica. Din aceasta criza se poate naste un nou fel de a vedea politica in PNL-, declara Laurentiu. -Noi luam o pozitie oficiala fata de una dintre constructiile politice propuse de conducere, pentru ca nu exista unanimitate, orice pozitie contra duce la subrezirea pozitiei. Fiecar isi asuma responsabilitatea alegerii. Suntem afectati de criza si nu ne mai putem concentra asupra activitatii de propagare a ideilor liberale in mediul studentesc-.

Membrii CSL spera ca, pe viitor, studentii din Romania sa devina constienti de importanta lor, nu doar ca personalitati in domeniile lor, dar si ca lideri viitori ai politicii din Romania. -Speram sa fie mai maturi si mai responsabili, deoarece constiinta civica e acum in pericol-, e de parere Laurentiu.

Pentru viitoarele alegeri, studentii liberali ar vrea sa introduca un alt tip de campanie, gestionat de ei. Pentru asta pregatesc scenarii de campanie si o structura de campanie permanenta. La nivelul Bucurestiului exista deja un nucleu alcatuit din studenti de la Stiinte Politice, Comunicare si alte facultati, care vor sa se implice in campanii electorale si in politica. In opinia lui Laurentiu, -in Romania, lucrurile se pot schimba prin decizie politica-.

In materie de distractie, incepand cu atotputernica bere, membrii CSL savureaza si o noapte in discoteca, dar si o plecare la mare sau la munte. Chiar si in afara organizatiei, ca prieteni, bat tara in lung si in lat. Iar cand e vorba despre zilele de nastere sau de alte petreceri, mai profita din cand in cand de bunavointa partidului (a se citi fondurile acestuia). Desi la adunarea la care am fost martori, mancarea nu prea s-a vazut. -Seniorii considera ca tinerii sunt dinamici si nu au nevoie de asa multa mancare, sa nu devina sedentari precum dansii-, ne lamureste Laurentiu.

Drum bun, studenti liberali!

PRM atemporal


Desi infiintata in 1995, Miscarea Studenteasca Romania Mare pare a fi atemporala. In biroul presedintelui, pe un raft, este un ceas care a stat (si sta in continuare) la ora 17.05. Sfarsitul programului? Nici pe departe. Studentii din PRM se pregatesc sa intampine un grup de copii din Republica Moldova, pe care ii vor plimba prin tara. Mai au, de asemenea, de pregatit competitia Rochiti (competitie sportiva romano-chineza la care participa studentii din organizatie si membrii aripii de tineret a Partidului Comunist Chinez). Au, de asemenea, si o competitie interna, -Vulturul Cruciat-, in care se intrec membrii filialelor nationale.

In cele sapte luni care au trecut de la inceputul anului, prin intermediul organizatiei, cativa membri si-au gasit locuri de munca. -Tinem legatura cu Oficiile Fortei de Munca. Anul acesta am ?çangajat?ê cam 20 de studenti-, ne spune Liviu Belega, vicepresedinte al miscarii.

Un alt ceas arata 18.25. Si acesta a stat. Dar tinerii nu stau. Vara asta sediul lor isi pune haina noua. Acum sunt in plina renovare. Marile drapele de pe pereti au fost duse la spalat, camerele sunt aproape goale. Doar sala de festivitati mai are ceva mobilier, un televizor, o tabla si, ratacit parca, de pe vremea cand au stat ceasurile, un radio din acela mare, cu rotite.

De la infiintare, MSRM, alaturi de Organizatia de Tineret a partidului, a propus legea fostului patrimoniu al UTC. Tot alaturi de tineri au fondat si Consiliul Tineretului din Romania, in care detin si vicepresedintia. Din acest consiliu fac parte reprezentantii tuturor partidelor. Respectul profund pe care tinerii il poarta presedintelui partidului se simte, printre altele, si in tonul cu care ii rostesc numele. -Ne intelegem foarte bine cu seniorii, ne asculta punctele de vedere si se bucura de sprijinul pe care il acordam atunci cand este nevoie. De asemenea, stim ca si noi putem conta pe ajutorul lor-, povesteste Liviu.

In toamna, chiar la inceputul lunii septembrie, vor organiza Scoala de Administratie Publica, unde spera sa ii onoreze cu prezenta primarul Clujului, Gheorghe Funar.

Desi ocupati, membrii Miscarii Studentesti isi aduc aminte sa ia o pauza si sa se relaxeze la un pahar de suc. Nu se poate sa lipseasca muzica, asa ca tinerii organizeaza auditii muzicale. Ba reusesc, din cand in cand, sa-si mai strecoare in program o excursie la munte. -Ascultam muzica folclorica si, cateodata, house. Dar la o drumetie merge mult mai bine Nicolae Furdui Iancu-, spune Liviu.

Pe holul sediului am vazut semne ale prieteniei romano-chineze. Calendare, poze cu studentii chinezi care ne-au vizitat si cu studentii romani care au plecat acolo, pentru schimb de experienta. Mici picturi impodobesc peretii scarilor, vopsiti in albastru si galben.

La plecare arunc o privire pe holul -impodobit- cu galetuse cu vopsele… si ma linistesc. Nu este decat 18.50. Dar si ceasul acesta a stat.


Studentii din PSD sunt foarte ocupati


Timp de cateva zile am incercat sa-i contactez pe membrii Ligii Studentilor din PSD. Ba nu au fost la sediu, ba nu au raspuns la telefoanele mobile (erau in conferinte, nu de alta). Am avut chiar surpriza sa mi se raspunda la telefon, amabil de altfel: -Liga Studentilor? De unde? Din PSD?? Nu stiu, nu pot sa va ajut-. Ca intr-o povestire cu final neasteptat, am reusit sa-l contactez pe presedintele Ligii pe Bucuresti, Bogdan Georgescu. La momentul la care am vorbit trebuia sa intre intr-o sedinta ( a cata, oare?). Asa ca am convenit sa vorbim mai tarziu. Mai tarziu era in aceeasi sedinta si ii lasase vorba soferului (ii multumesc pentru amabilitate si solicitudine) sa nu-l deranjeze decat daca il cauta premierul sau cineva de la Guvern. Dar cum ziaristul este insistent din fire, am reusit sa stau de vorba cu domnul Marius Iepan, expert in cadrul partidului, la departamentul de documentare (nu stim a cui, dar putem sugera sa inceapa cu secretarele care nu cunosc structura partidului).

Dumnealui mi-a spus ca la nivel judetean exista o fuziune a fostelor organizatii studentesti PSDR si PDSR. In toamna va avea loc Conferinta de Constituire a Ligii Studentilor PSD la nivel national. Vom incerca si atunci sa-i contactam, desi nu ne punem mari sperante. Cu siguranta vor fi mult mai ocupati decat sunt acum. Le uram spor la treaba si ne cerem scuze pentru deranj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.