Acasă Politic Janos Martony recunoaste ca statutul ungurilor creeaza discriminari

Janos Martony recunoaste ca statutul ungurilor creeaza discriminari

DISTRIBUIȚI

In cursul diminetii de ieri a avut loc o intalnire bilaterala intre ministrii de externe ai Romaniei si Ungariei, Mircea Geoana si Janos Martony, cu prilejul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Budapesta. Chestiunile abordate au fost Legea statutului maghiarilor de peste granite si extinderea NATO.

In ceea ce priveste Legea statutului, Martony spune ca, in anumite puncte, partea romana si partea maghiara par sa se apropie, dar ca exista altele unde apar divergente clare. -Am cazut de acord ca trebuie sa cooperam- – a declarat Janos Martony intr-o conferinta de presa ce a urmat intalnirii, ceea ce inseamna ca -consultarile- asupra statutului vor continua, dar, a afirmat seful diplomatiei ungare, a rugat partea romana -sa se abtina de la atacuri-. -Exista indicii ca presa romana e gata sa declanseze o campanie de atacuri- – afirma Martony, precizand ca proiectul in discutie -nu contine elemente de extrateritorialitate-. Desigur ca nu toata lumea este de acord cu aceasta evaluare.

Referitor la obiectiile partii romane privind discriminarea care s-ar produce intre cetateni ai aceleiasi tari, ministrul de externe ungar a afirmat ca aceasta discriminare exista, dar ea este -in concordanta cu normele europene si este o discriminare pozitiva- care nu face decat -sa reechilibreze situatia pentru o minoritate care este din start defavorizata-. Faptul ca minoritatea maghiara din Romania, care este asociata mai mult sau mai putin deschis inca din 1996 in toate guvernele care s-au succedat, este defavorizata este un punct de vedere interesant, care ar putea constitui o baza de discutie intre oficialii celor doua tari daca partea romana doreste sa lamureasca, in sfarsit, acest aspect.

Desi -nu exista elemente de extrateritorialitate- in proiectul Legii statutului, este interesant ca, in urma consultarilor pe care Budapesta le-a avut cu tarile UE, Austria a fost eliminata din aria de aplicare a acestei legi. Martony spune ca s-a facut acest lucru -in baza relatiilor speciale- care exista intre cele doua tari si datorita faptului ca minoritatea maghiara care traieste in Austria are o situatie buna care nu necesita protectie din partea statului ungar.

Statutul va fi adoptat pe 19 iunie

Dupa cum se stie, saptamana trecuta a avut loc o runda de consultari intre experti romani si unguri din ministerele de externe ale celor doua tari. Discutiile nu au reusit sa conduca la consens si, dupa cum se vede, nici intalnirea directa intre ministri nu s-a incheiat cu mai mult succes. Totusi, partea maghiara a promis sa accepte o noua intalnire intre echipele de specialisti inainte de data prevazuta pentru adoptarea legii – respectiv 19 iunie. Janos Martony a infirmat o stire care circula ieri, si anume ca adoptarea proiectului ar fi fost amanata pentru luna septembrie. Dimpotriva, seful diplomatiei a spus ca -s-ar mira- ca acest lucru sa se intample, ceea ce demonstreaza determinarea guvernului de la Budapesta de a duce cat mai repede la capat acest demers, indiferent daca se ajunge sau nu la o intelegere cu statele vecine, direct interesate in aplicarea acestei legi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.