Acasă Politic Juraminte la jumatatea mandatului

Juraminte la jumatatea mandatului

DISTRIBUIȚI

Zi de juraminte la Senat. La aproape doi ani de la validarea mandatelor, reprezentantii Camerei Superioare au depus si ei juramantul, urmand exemplul colegilor deputati. Imbracati festiv si emotionati (unii), senatorii au pus ieri in practica aceasta prevedere constitutionala, -imbracata- de curand prin legea – al carei initiative este liberalul Vlad Popa – speciala care reglementeaza juramantul. Pedeapsa pentru nedepunerea juramantului nu ii va atinge pe parlamentari in aceasta legislatura, intrucat ei au primit cu mult timp in urma OK-ul pentru aceste mandate. Cei aproximativ 20 de senatori care au lipsit vor avea, oricum, sansa sa recupereze intr-o alta sedinta.

Formula de incheiere -Asa sa-mi ajute Dumnezeu!- nu a fost imbratisata de toti eroii zilei de ieri. Astfel, seful grupului PNL, Radu F. Alexandru, senatorul UDMR Peter Eckstein si colegul sau de partid Alexandru Kereskenyi au preferat varianta consacrata de lege pentru cei care, din diverse motive – etnie, convingere -, nu pot depune juramantul religios. -Jur pe onoare si constiinta!-. Aceasta a fost formula rostita de cei trei.

Cu mana pe Biblie, senatorii au citit textul clasic dupa care au semnat -diploma- de juramant, ce va fi pastrata in arhive. Ei au fost -decorati- de Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, cu doua insigne: una din aur masiv, reprezentand stema Camerei Superioare (pentru care senatorii vor plati din buzunar, cate doua milioane de lei) si alta – in forma de stegulet, oferita in dar de pesedistul Victor Apostolache. Reprezentantii UDMR – catolici si reformati – au venit cu Biblia proprie, inlocuind Biblia -oficiala- din dotarea Senatului.

Cu toata solemnitatea momentului – nu au lipsit inca accentele comice. Fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, udemeristul Pete Stefan a fost anuntat drept -doamna senator- in hohotele salii.

Singurul care a rostit juramantul, pe dinafara, a fost Adrian Paunescu – de altfel coinitiator al legii. Fostul presedinte PNL, Mircea Ionescu Quintus, a depus juramantul facandu-si in plus o cruce mare. Cu cravata alba, C.V. Tudor a jurat cu inflacarare, avand grija insa, ca, la primirea cutiilor de catifea cu insigne, sa-l -aduca- pe Vacaroiu la nivelul sau, facand un pas inapoi care l-a obligat pe seful Senatului sa coboare treptele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.