Acasă Politic Justiţia confirmă ilegalităţile proiectului de la Certej, semnalate de senatorul Mihai Goţiu

Justiţia confirmă ilegalităţile proiectului de la Certej, semnalate de senatorul Mihai Goţiu

DISTRIBUIȚI

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au respins calea extraordinară de atac iniţiată de societatea Deva Gold şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, legată de anularea planului de urbanism zonal (PUZ), adoptat în 2010 pentru comuna Certeju de Sus (jud. Hunedoara), în baza căruia s-a avizat şi autorizat proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri din localitate. Decizia echivalează cu blocarea proiectul minier distructiv din localitate. Decizia justiţiei confirmă concluziile Comisiei parlamentare de anchetă a proiectului minier de la Certej, al cărei iniţiator şi raportor a fost, în perioada mai 2017 – iunie 2018, senatorul USR Mihai Goţiu.

„E o veste extraordinară. În timpul vizitelor pe care le-am făcut pe teren, al audierilor din Comisia pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat, precum şi al cercetării documentelor aferente, am scos în evidenţă numeroase ilegalităţi legate de acest proiect: privitoare la transferul proprietăţilor, avizarea şi aprobarea defrişărilor, fragmentarea proiectului pentru a evita evaluările cumulate de mediu, eliberarea unor acte de construcţie şi de mediu şi constituirea garanţiilor”, a declarat Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Ape şi Păduri din Senat.

De asemenea, ancheta parlamentară iniţiată de Mihai Goţiu a scos în evidenţă complicitatea autorităţilor (Primăria Certeju de Sus, Consiliul Judeţean Hunedoara, Poliţia locală, APM Hunedoara etc.) cu interesele private ale companiei Deva Gold, în detrimentul intereselor reale ale localnicilor şi al normelor de protecţie a mediului, cumpărarea de articole favorabile în presa locală şi folosirea acesteia ca factor de presiune şi de atac la adresa criticilor proiectului minier.

„Chiar dacă ceilalţi membri ai Comisiei parlamentare de anchetă au fost membri ai PNL (colegi de partid cu primarul din Certeju de Sus) şi PSD (colegi de partid cu şeful de la Deva Gold), puşi în faţa evidenţei, au votat concluziile şi raportul pe care l-am realizat şi sesizarea ministerelor de specialitate şi a procurorilor cu referire la aceste fapte. Din păcate, tergiversarea cercetării penale îi va scăpa pe mulţi de răspundere, prin împlinirea termenului de prescripţie, dar asta nu mă împiedică să nu mă bucur, astăzi, că distrugerea zonei a fost blocată de justiţie. Sper că şi localnicii să înţeleagă cât de grav au fost traşi pe sfoară de primarul din Certeju de Sus şi de politicienii din Hunedoara, fideli cianurilor, dinamitei şi drujbelor, care au stopat până acum dezvoltări alternative ale zonei, pentru a face jocul companiei miniere. Îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în salvarea Certejului, de la avocaţii şi activiştii de la Mining Watch România la societatea civilă, mobilizată de Campania Salvaţi Roşia Montană şi, ulterior, de Comunitatea Declic”, a adăugat senatorul USR.

Curtea de Apel Cluj a anulat, anul trecut, planul urbanistic din Certeju de Sus, adoptat în 2010 şi în baza căruia a fost avizat şi autorizat proiectul minier al Deva Gold. În luna aprilie 2020, Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia în anulare depusă de Deva Gold, iar pe 17 iulie, Curtea de Apel Oradea a respins şi ultima cale de atac extraordinar – revizuirea.

2 COMENTARII

  1. „calea extraordinară de atac iniţiată de societatea Deva Gold şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş”? Ce cauta APM Timiş in actiunea judecatoreasca alaturi de mafioti? Vrem sa stim numele sefilor din APM Timiş care au orchestrat asta, si sa fie urmariti in justitie! Vilcov a adunat deja 14 ani de inchisoare pentru niste nimicuri, iar astia de la APM Timiş sa scape? Nici gand! Dar uite cel mai important lucru spus de Gotiu: „tergiversarea cercetării penale”! De aceea e importanta pastrarea SIIJ, pe care Predoiu si restul gastii de mafioti din guvern si de la presedintie o voia desfiintata, si cu care DOAR CU ASTA S-A OCUPAT IMPOSTORUL DE 7 LUNI DE CAND A PRELUAT FUNCTIA DE MINISTRU!

  2. Vlcov a fost condamnat pentru nimicuri?
    Numai din ce s-a prezentat, lingouri, tablouri prin cimitire si pereti?
    Intradevar, pentru un politician or fi nimicuri dar la exemplul dat copiilor te-ai gandit? Insa asta cu gandirea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.