Acasă Politic Kelemen Hunor jignește din nou populația nemaghiară a României

Kelemen Hunor jignește din nou populația nemaghiară a României

DISTRIBUIȚI

Candidatul UDMR la președinția României, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă seară, la Miercurea Ciuc, că între români și maghiari există o lipsă de încredere, iar societatea românească trebuie convinsă, în primul rând, că „autonomia nu e de la diavol”.

În cadrul unei dezbateri publice electorale, Kelemen Hunor a vorbit despre proiectul de autonomie lansat de UDMR și a subliniat că acesta nu este unul perfect, „nu este o Biblie”, ci este un material care poate fi modificat și îmbunătățit și a adăugat că autonomia poate contribui la o Românie puternică.

„Nu am cerut mai mult decât ceea ce ni s-a promis în 1918. Au trecut 25 de ani de la căderea comunismului, am obținut de atunci foarte multe rezultate, trebuie să convingem societatea românească , în primul rând, că autonomia nu este de la diavol. Noi am propus acest lucru pentru că noi credem că poate contribui la o Românie puternică. Dacă relația interetnică se soluționează, dacă garanțiile funcționează în cadrul autonomiei, atunci țara va fi mai puternică și, într-o lume în care toată lumea își caută locul într-o Uniune, cred că și România își va putea găsi drumul”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat cum va milita pentru dezideratul autonomiei din poziția de președinte al României, Kelemen Hunor a spus că „doar prin dialog cu majoritatea”, iar „dialog înseamnă mijloace parlamentare, mijloace democratice și argumente”.

El a precizat că a primit „mesaje interesante” după prezentarea proiectului de autonomie, dar cel mai important este că acesta a fost lansat sub egida UDMR și că „elita românească a simțit că acest lucru nu mai poate fi ocolit”.

Kelemen Hunor a vorbit pe larg despre lipsa încrederii dintre români și maghiari, punctând că „fără încredere e foarte greu să construiești ceva”, și despre faptul că există prejudecăți care trebuie demontate. „Lipsa de încredere, din păcate, este o boală foarte cronică a societății românești, în toate segmentele — și vertical, și orizontal. Statul, în primul rând, nu are încredere în propriii cetățeni (…) După aceea, nu există încredere, și aici e o miză extrem de uriașă și pentru chestia asta eu am militat și voi lupta și în continuare, între majoritate și minoritate, între români și maghiari. Românii cred că maghiarii (…) vor să fure ceva din această țară, vrem să lezăm interesele societății și interesele statului român și nu este adevărat. Și maghiarii au altfel de prejudecăți și nu au încredere în români pentru că maghiarii cred că românii vor să-i asimileze, vor să le ia cultura, limba, simbolurile, identitatea națională. Și dacă noi ne așezăm la masă și sincer vorbim despre problemele noastre, atunci, încet-încet vom dovedi, și noi și românii, că aceste prejudecăți sunt niște moșteniri grele, care vin din comunism și poate din perioada interbelică și rămân în fiecare generație”, a explicat Kelemen Hunor.

El a menționat că în orice națiune de succes din Europa oamenii au încredere unii în alții și eforturile comune duc la rezultate bune. „Unde există tensiuni, nu poate să continue colaborarea, în țările unde există autonomie, unde relația minorității cu majoritatea a fost rezolvată, am văzut că funcționează bine. Oamenii vor să trăiască mai bine, vor salarii, pensii mai bune, vor să beneficieze de servicii sociale, de educație, de învățământ, vor lucruri care sunt posibile doar atunci când nivelul de încredere este înalt. Iar în relația româno-maghiară putem observa lipsa de încredere”, a afirmat liderul UDMR.

Liderul UDMR a reiterat necesitatea modificării Constituției, afirmând că o nouă lege fundamentală ar trebui votată de Parlamentul ales în 2016.

Kelemen Hunor a participat la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc la dezbaterea electorală publică intitulată „Voci maghiare locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.