Home Politic Klaus Iohannis: O națiune poate face pași uimitori cu o justiție eficientă

Klaus Iohannis: O națiune poate face pași uimitori cu o justiție eficientă

DISTRIBUIŢI

Prezent miercuri la conferința „Durabilitatea anticorupției în România”, președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat că o națiune poate face pași uimitori cu o justiție eficientă, subliniind că în prezent anchetele care se succed arată o „Românie înfricoșătoare, o țară parazitată de corupție”.

„De foarte multă vreme în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupție, anchetele care se succed cu succesiune în ultimii ani înfățișează un peisaj sumbru, o Românie înfricoșătoare, o țară parazitată de corupție. Trebuie să înțelegem însă că o Românie în care politicieni și oameni de afaceri se unesc într-o alianță nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată. Nu trebuie să ne ferim de aceste imagini și nici de această etichetă, ele arată de fapt cum am ajuns ca societate, unde suntem și mai ales cât de urgentă trebuie să fie schimbarea. De fapt, aceasta este România anormală de care vrem să ne despărțim cât de curând și să construim împreună România noastră, România oamenilor normali”, a spus Iohannis.

El a susținut că pot fi analizate cauzele, însă a subliniat că acest lucru nu este suficient pentru a înlătura efectele, arătând că este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice și mult curaj și intransigență din partea tuturor instituțiilor responsabile.

„Nu cred că este imposibil, doar greu și acesta este motivul pentru care cer cetățenilor României, societății civile, profesioniștilor și instituțiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului și demnității și de redevenire ca societate și stat. Corupția este în acest moment principalul dușman al competiției libere și al promovării care are la bază meritocrația, generând o amplă frustrare și demobilizare a adevăraților profesioniști, corupția ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investițiile străine, dezvoltarea civică, inițiativa și inovația, corupția inhibă și intimidează, generând centre de putere și control paralele și ilegale, incompatibile cu democrația, iar pe termen lung conduce la regres, segregare economică și socială și, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor”, a afirmat președintele ales.

Corupția este, potrivit lui Iohannis, și principala problemă internă de siguranță națională.

„De aceea, prevenirea, descoperirea infracțiunilor de corupție și pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei justiții și cu atât mai mult al celei din România. Fără o justiție independentă și funcțională, o națiune poate trăi de zece ori, un secol fără să aibă o formă de stat, fără un stat de drept adevărat și fără domnia legii nu putem avea democrație și nici separarea puterilor în stat. Cu o justiție eficientă însă, o națiune poate face pași uimitori, ca și cum ar trăi un secol în zece ani”, a arătat el.

Klaus Iohannis a precizat că misiunea sa principală este de a ocroti și sprijini lupta anticorupție și de a încuraja celelalte instituții ale statului să se angajeze activ și să coopereze pentru atingerea acestui scop.

„Președintele trebuie să fie nu doar garantul, ci și cel dintâi promotor al statului de drept. Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacității DNA și îmbunătățirea performanței la nivel local. DNA a fost o instituție foarte importantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar și continuând cu mandatul actualului procuror-șef. Ca președinte al României, voi milita ca justiția și instituțiile de control financiar fiscal să coopereze prin folosirea tuturor mijloacelor generate, aflate la dispoziție pentru a recupera prejudiciile generate de corupție și a reduce costul social al acesteia”, a afirmat președintele ales.

Iohannis a dat asigurări că va fi un aliat al instituțiilor în lupta pentru combaterea corupției și întărirea statului de drept.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.