Acasă Politic La un nou Congres, Ciorbea reales

La un nou Congres, Ciorbea reales

DISTRIBUIȚI

PNTCD al lui Victor Ciorbea a imbinat ieri solemnitatea unui moment aniversar cu dorinta de a demonstra ca filialele partidului sunt alaturi de actuala conducere. Cei peste 5.000 de delegati veniti sa sarbatoreasca 75 de ani de la fuziunea dintre taranistii lui Mihalache si nationalii lui Maniu au trebuit sa reconfirme in acelasi timp -motiunea Ciorbea- din 14 august. PSD a fost singurul partid parlamentar care a trimis mesaj de -La multi ani!-, lucru in care Ciorbea a vazut un prim-pas spre recunoasterea formatiunii sale de catre Putere. In rest, o noua sarbatoare pe vechile dureri: taranistii asteapta saptamana aceasta decizia Curtii de Apel Bucuresti, iar dificultatile financiare au creat probleme chiar si la ceas aniversar.

Mesajul PSD – partial huiduit

Sala Palatului a fost inconjurata ieri de autobuze cu numere de inmatriculare din toate judetele. Numarul de delegati si invitati, peste 5.000, care au ocupat sala pana la refuz, a implinit intru totul asteptarile conducerii. Aceasta a dorit o reconfirmare a motiunii Ciorbea de catre participanti mai multi decat la Congresul din 14 august. Atmosfera, sarbatoreasca: stegulete si pancarte galben-albastre cu ochiul taranist, costume populare, Imnul national si -Tatal nostru-, ascultate cu solemnitate. Moment de reculegere pentru victimele totalitarismului comunist si ale atentatelor recente din SUA. Dupa care, o voce: -Traiasca dom* presedinte Ciorbea!-. Urale, ovatii, aplauze. De altfel, la Congres s-a aplaudat aproape non-stop. Reprezentantul PPE, grecul Giorgios Anastassopoulos, care a citit mesaje din partea lui Wim van Welzen, Wilfried Martens si Hans-Gert Pottering, a fost salutat cu un entuziasm total. Anastassopoulos a facut sala sa se ridice in picioare cand a sintetizat, la sfarsit, mesajele crestin-democratilor europeni -in trei cuvinte-: -Unite and fight!-. Cu aceeasi frenezie au fost intampinate cuvintele de imbarbatare ale reprezentantului partidului -Forza Italia-. In schimb, la comunicatul Delegatiei Permanente a PSD, dupa o secunda de tacere, s-au auzit murmure de dezaprobare si huiduieli. Taranistul Tudor Dunca face un apel: -Suntem un partid crestin!-. Se asterne linistea. Cineva din sala observa cu voce tare ca fostele aliate de guvernare UDMR, PNL si PD nu s-au obosit sa trimita nici macar un text.

Sarbatoare in austeritate

Organizarea Congresului Extraordinar, combinat cu aniversarea de la Sala Palatului, n-a fost o bagatela. Surse din PNTCD au afirmat la un moment dat ca fiecare delegat a trebuit sa-si plateasca drumul si alte cheltuieli aferente cu 300.000 de lei. Un buget auster s-a oferit si la Cluj, judetul aflat sub obladuirea lui Radu Sarbu. Cum, necum, oamenii au fost adunati, au venit in Capitala si de-aici incolo totul a mers ca pe roate. Cum a recunoscut chiar Victor Ciorbea, Congresul a avut menirea ca motiunea lui de la ultimul congres sa fie -reinnoita si revigorata- de un -numar inzecit- de delegati. Asa se face ca participantii, dupa vizionarea unor filme documentare si rememorari istorice incepand cu Scoala Ardeleana si terminand cu Corneliu Coposu, au ascultat si ampla motiune a presedintelui taranist, -PNTCD – forta unitatii-. Flancat de Ion Diaconesu, Muresan, Opris, Dudu Ionescu, Ciorbea si-a exprimat satisfactia de a fi primit mesajul pesedist ,-un prim-pas in a recunoaste ca PNTCD este cel de-aici, din sala-. Revenind la mesaje, foarte remarcat a fost si cel trimis de fostul presedinte Constantinescu, care insa n-a onorat asistenta cu prezenta sa.

Medaliati: Mihai I, PF Teoctist, Doina Cornea

Un punct important pe ordinea de zi taranista a fost decernarea medaliilor si a diplomelor aniversare, prilejuita de trei sferturi de veac de existenta a partidului. Primul medaliat, fostul suveran Mihai I. Sala s-a ridicat in picioare. In numele regelui, insemnele aniversare au fost preluate de Simina Mezincescu. Usoara dezamagire, pe ici, pe colo, ca regele n-a fost prezent sau macar n-a trimis un mesaj personal, de suflet. Un hatru comenteaza: -E ocupat. O fi cu Iliescu la Timisoara-. Alti decorati: Patriarhul Teoctist si mitropolitul greco-catolic Lucian Muresan. Ei vor primi diploma si medaliile ulterior, intr-o audienta oferita conducerii PNTCD. Doina Cornea a fost printre putinii care au venit sa primeasca personal distinctia. Ea a vorbit despre valorile morale crestine, care trebuie puse la baza unui partid crestin-democrat. Toata lumea a aprobat, chiar si Ioan Avram Muresan, aflat prin preajma vorbitoarei. Au fost premiati post-mortem Corneliu Coposu si Ion Ratiu. De asemenea, diplome si medalii aniversare au primit toti liderii importanti ai crestin-democratiei europene.

Umbra lui Marga

Liderii gruparii adverse au fost adesea pomeniti la congres, direct sau prin aluzii. Multe cuvantari le-au fost de fapt adresate, mai mult sau mai putin voalat. Ciorbea a asemuit rolul jucat astazi de Lupu, Marga si Chirita cu cel jucat in 1945 de Anton Alexandrescu, care a creat o structura taranista paralela, marioneta a comunistilor. Alta tinta predilecta a atacurilor a fost, desigur, PSD, acuzat de imixtiune si -comanda politica- asupra Justitiei. -Adrian Nastase s-a facut pe fata avocatul gruparii Marga-, a spus Ciorbea. Saptamana aceasta, joi, Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa dea raspuns recursului taranist referitor la legalitatea fuziunii cu ANCD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.