Acasă Politic Legea pensiilor a fost votată azi: dacă se depășesc cheltuielile cu pensiile...

Legea pensiilor a fost votată azi: dacă se depășesc cheltuielile cu pensiile publice vor crește taxele pe salarii

Dezbaterile de azi din comisiile Camerei Deputaţilor au confirmat faptul că PSD şi PNL au minţit când au susţinut că au calculat impactul bugetar al noii legi a pensiilor şi că vor exista bani pentru majorările promise pensionarilor. Tot o minciună este şi că nu vor creşte taxele pentru români: au inclus chiar în legea pensiilor mecanismul automat pentru creşterea taxelor pe salarii.

„Situaţia este deosebit de gravă. În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii a venit în Comisia pentru muncă şi ne-a spus că are raportul Băncii Mondiale şi că el va fi distribuit parlamentarilor înainte de dezbaterea pe lege. Nu doar că Ministerul nu a transmis documentul, dar am aflat astăzi că documentul nu este încă gata, deşi în baza lui s-a întocmit noua lege a pensiilor. La PSD şi PNL minciuna este în continuu progres, din ce în ce mai multe minciuni spuse în comisiile parlamentare, dar şi tuturor românilor interesaţi de subiectul pensiilor”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

La prezentarea noii legi a pensiilor, ministrul Simona Bucura Oprescu a susţinut, invocând raportul Băncii Mondiale, că impactul bugetar pentru plata pensiilor majorate şi recalculate va fi în 2024 de aproape 146,2 miliarde de lei, cu 30,2 miliarde de lei mai mult decât în 2023.

„Astăzi, cu doar câteva ore înainte de votul final în Parlament, reprezentanţii Ministerului Muncii au admis că nu este calculat încă impactul financiar al noii legi a pensiilor şi că reprezentanţii Băncii Mondiale şi Ministerului Finanţelor lucrează încă la cifre. Asta în condiţiile în care reprezentanţii Guvernului PSD-PNL, în frunte cu premierul Ciolacu, au spus constant la tv că nu este nicio problemă, că există banii pentru majorări şi că sumele au fost agreate cu Banca Mondială şi Comisia Europeană”, afirmă deputata USR Oana Ţoiu.

Tot o minciună este şi afirmaţia PSD-PNL că nu vor creşte din nou taxele pentru români, dat fiind că ar exista banii aferenţi majorărilor de pensii promise. Or coaliţia patronată de Klaus Iohannis a prevăzut chiar în noua lege a pensiilor un mecanism automat de creştere a taxelor pe salarii. Este vorba de art. 84 alin. 11 din noua lege care prevede că, în situaţia constatării depăşirii cheltuielilor cu pensiile publice, „autorităţile competente vor lua măsurile necesare pentru revenirea la referinţa stabilită, exprimată ca procent în PIB, inclusiv de creştere a contribuţiilor de asigurări sociale de stat”.

USR a propus eliminarea prevederii dar, la fel ca toate celelalte amendamente USR, şi acesta a fost respins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.