Acasă Politic Liberalii pro Basescu dau ultimatum

Liberalii pro Basescu dau ultimatum

DISTRIBUIȚI

Sub pretextul unui apel la dialog pentru depasirea tuturor disputelor din PNL, Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica au desfiintat ieri, intr-o conferinta de presa, modul in care Tariceanu ii conduce pe liberali de un an si jumatate. Cei trei sustin ca PNL se confrunta cu o criza profunda! Acuzandu-l de distrugerea democratiei in PNL, cei trei i-au pus noua conditii lui Tariceanu. Acesta este vazut de catre Valeriu Stoica ca un -baiat de cartier-.

Ce se va intampla daca Apelul ultimativ al celor trei liberali nu va fi luat in seama de catre conducerea partidului? -Este posibil de a fi pus sub semnul intrebarii capacitatea dreptei de a guverna Romania-, a declarat consilierul prezidential Theodor Stolojan. Cei trei liberali au cerut ca actuala conducere sa revina la doctrina de centru-dreapta, asumata public si prin programe, ca si la o linie de politica externa proprie formatiunilor de centru-dreapta. Reapropierea de PD si intarirea parteneriatului din Alianta DA ca singura modalitate de refacere a credibilitatii liberalilor a fost o alta cerere a trioului disidentilor. Ei au precizat ca nu vor congres extraordinar in PNL pentru a prelua fraiele partidului. Conducerea PNL a respins in bloc criticile aduse de disidenti, argumentand ca atunci cand puterea in PNL le apartinea lor, situatia din partid era mult mai critica. Liderii PNL i-au mandatat pe -greii- partidului, Mircea Ionescu-Quintus si Radu Campeanu, sa negocieze cu nemultumitii.

Liberalii Mona Musca, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au dat ieri un adevarat ultimatum actualei conduceri a partidului. Termenul indeplinirii conditiilor puse de trioul disidentilor: septembrie. Cei trei liberali au criticat extrem de dur conducerea partidului, pe care au acuzat-o de prabusirea in sondaje a liberalilor. Criticile au avut si o tinta concreta: gruparea Tariceanu – Patriciu – Olteanu. Ultimatumul pe care cei trei l-au dat a avut forma unui -Apel pentru unitatea si relansarea PNL-. Acest apel ultimativ este avanpremiera la platforma liberala pe care Musca, Stolojan si Stoica o vor lansa in septembrie, -in interiorul partidului-.

-Scaderea in sondaje- a PNL, -agresivitatea la limita suburbanului- a unor lideri, -vendete in interiorul partidului-, -razboiul cu principalul aliat – PD- si lipsa democratiei in partid sunt principalele acuzatii pe care fostul ministru al culturii – Mona Musca, fostul ministru al justitiei si fost presedinte al partidului – Valeriu Stoica si actualul consilier prezidential si fost presedinte de partid – Theodor Stolojan le aduc conducerii PNL si, mai precis, liderului Calin Popescu Tariceanu. -Apelul pentru unitatea si relansarea PNL- este, de fapt, un ultimatum in 9 puncte. Iar principalele cereri ale celor trei liberali sunt facute cu scopul de a -readuce PNL in prim-planul vietii politice-, de -refacere a credibilitatii- pierdute si de -respectare a promisiunilor electorale-, ceea ce pana in prezent nu prea s-a intamplat, dupa cum a explicat deputatul PNL Mona Musca.

Anularea sanctiunilor

Pana la inceputul lunii septembrie, i se cere conducerii PNL sa anuleze sanctiunile si avertismentele date celor care au avut opinii contrare conducerii partidului, cum ar fi Cristian Boureanu sau Raluca Turcan. Aceasta ar fi dovada ca liderii actuali ai PNL sunt de acord cu -incetarea ostilitatilor in interiorul PNL-. Aceasta cerere este strans legata de cea privind -democratizarea partidului- prin reintroducerea libertatii de opinie si a alegerilor libere, care sa -elimine posibilitatea controlului partidului atat din afara, cat si din interior de catre grupuri cu interese contrare interesului public si intereselor PNL-. De asemenea, Tariceanu trebuie sa prezinte o strategie pentru stoparea pierderii de credibilitate si sa si dezbata, pana in septembrie, aceasta strategie cu toti liberalii. Conducerea PNL este somata sa dea explicatii legate de respectarea promisiunilor facute in campania electorala, sa declanseze o dezbatere legata de votul uninominal, atat in alegerile din partid, cat si in cele parlamentare si sa inceteze -declaratiile agresive- la adresa partenerilor politici.

Renuntarea la sprijin politic pentru Atanasiu

Cei trei liberali au cerut conducerii partidului -sa renunte la sprijinul politic pentru acei liberali care nu au facut dovada competentei in functiile incredintate-, dupa cum a anuntat Mona Musca. Intrebata daca printre cei vizati de aceasta declaratie se afla si ministrul apararii, Teodor Atanasiu, Mona Musca a spus un -da- categoric. Ea a precizat ca toti demnitarii liberali trebuie sa fie evaluati pentru a vedea daca si-au indeplinit promisiunile din campania electorala si programul de guvernare.

Influenta lui Basescu – negata

Trioul disidentilor a negat orice influenta a presedintelui Traian Basescu asupra acestei actiuni. Si totusi una dintre principalele acuze asupra conducerii PNL a fost cea referitoare la ingaduinta fata de -grupuri cu interese contrare interesului public-, sintagma atat de preferata de Traian Basescu si care se regaseste de doua ori in textul apelului celor trei. -Toti cei care au semne de intrebare sa nu-si faca nicio grija, pentru ca putem judeca cu propriul cap ceea ce este de facut-, a declarat Stolojan. El a mai spus ca tactica aplicata de actuala conducere a PNL este o -modalitatea gresit inteleasa de a lupta pentru unitatea partidului-. Consilierul prezidential Theodor Stolojan a precizat ca, deocamdata, nu se afla in niciun conflict de interese din cauza initiativei sale de a lansa un proiect politic pentru PNL si slujba pe care o are la Palatul Cotroceni, iar, in momentul in care va aparea un conflict intre cele doua pozitii, va lua decizia -corecta-.

Acuze de manipulare

Musca, Stolojan si Stoica au declarat, la unison, ca nu au de gand sa scindeze partidul sau sa plece din PNL. Fostul lider, Valeriu Stoica, i-a acuzat chiar pe actualii lideri ai PNL de manipulare, deoarece au lansat zvonuri privind dorinta celor trei de a rupe partidul. De asemenea, cei trei au negat ca urmaresc sa preia conducerea PNL, cel putin deocamdata. Ei au precizat ca mai intai ar trebui discutate proiecte si abia apoi functiile. -Nu este vorba de solidaritatea de gasca, a agatarii de scaun-, a precizat Stoica.

Baiatul de cartier

De altfel, Valeriu Stoica a fost extrem de dur la adresa actualei conduceri a PNL, acuzand-o de lipsa de profesionalism – ca exemplu fiind modul in care a facut propunerea retragerii din Irak, de lipsa de onestitate – deoarece -s-a jucat de-a razgandirea- atunci cand a fost vorba de alegeri anticipate sau de fuziunea cu PD si de lipsa de eleganta. -Sub spoiala de baiat de salon se ascunde performanta lingvistica a unui baiat de cartier-, a declarat Stoica, cu referire directa la presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, care in urma cu trei zile l-a catalogat pe Cristian Boureanu drept -baiatul cu mucii-n freza-. Stoica a amintit de negocierile pe care actuala conducere le-a purtat in parlament pentru a obtine presedintia Camerei Deputatilor, afirmand ca acestea -nu fac deloc cinste PNL-. Stoica s-a referit la faptul ca Bogdan Olteanu a devenit liderul deputatilor cu voturile PRM. De asemenea, Valeriu Stoica a declarat ca regreta -experimentul Tariceanu – Patriciu – Olteanu-, facand aluzie la grupul de interese din jurul liderului PNL.

Ar fi trebuit fuziune PNL- PD… macar Alianta sa ramana

-Pozitia de competitie- pe care s-a asezat premierul Tariceanu in raport cu presedintele Basescu este unul dintre motivele care au dus la pierderea de credibilitate a PNL. Aceasta este parerea consilierului prezidential Theodor Stolojan, sustinuta si de Mona Musca si Valeriu Stoica. Mai mult, Mona Musca s-a scapat afirmand ca PNL a cazut in sondaj la 13%, ceea ce este inacceptabil. Cei trei disidenti sunt adeptii fuziunii cu PD, dar considera ca, deocamdata, momentul a fost ratat, iar acum trebuie luptat macar pentru mentinerea Aliantei in aceasta forma. -Astazi, in situatia in care se afla partidele (PNL si PD – n.r.), a vorbi despre fuziune este o naivitate-, a declarat Stolojan. In acest context, consilierul prezidential nu a respins posibilitatea alegerilor anticipate in 2007, asa cum a propus PD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.