Acasă Politic MAE, pus sa repare gafa lui Nastase

MAE, pus sa repare gafa lui Nastase

DISTRIBUIȚI

Desi l-a acuzat pe subalternul sau, Vasile Dancu, de naivitate si lipsa de experienta, premierul Adrian Nastase a dovedit ca nu este cu nimic mai prejos decat acesta. Declaratia premierului privind posibila sesizare a Curtii de Justitie de la Haga de catre Romania in legatura cu forarile de gaze naturale incepute de Ucraina in Marea Neagra este, deocamdata, lipsita de temei. Purtatorul de cuvant al MAE roman, Victor Micula, sustine ca, pentru a se prezenta cu mari sanse de castig la Haga, Romania trebuie sa -construiasca- un caz international. Mai mult, ultima runda de negocieri intre delegatiile romana si ucraineana a demonstrat, sustine Micula, disponibilitatea partilor de a continua discutiile pe aceasta tema. Ambasada Ucrainei la Bucuresti a luat act cu surprindere si cu -mirare- de afirmatiile premierului roman, mai ales ca pe parcursul celei de-a zecea runde de negocieri -au aparut, in sfarsit, elemente de dialog constructiv si de speranta in ceea ce priveste finalizarea cu succes a tratativelor bilaterale-. Oficialii ambasadei considera incorecte aprecierile premierului privitoare la incheierea tratatului bilateral in graba si sub presiunea impresiei admiterii Romaniei in primul val de integrare in NATO.


Primul-ministru Adrian Nastase calca pe urmele -naivului- si -neexperimentatului- Vasile Dancu, pe care el insusi l-a caracterizat astfel. Declarand ca MAE roman ar putea apela la Curtea de Justitie de la Haga pentru a rezolva diferendul cu Ucraina pe tema forarilor incepute de aceasta in Marea Neagra, Nastase a facut o gafa diplomatica. Purtatorul de cuvant al MAE, Victor Micula, il contrazice fara sa vrea pe premier, spunand ca echipele de negociatori si-au exprimat disponibilitatea de a conlucra si pe viitor, iar Romania trebuie sa -construiasca- un caz international pentru a se putea prezenta la Haga.

Dupa ce a taxat naivitatea si lipsa de experienta ale subalternului sau, ministrul informatiilor publice, Vasile Dancu, pe care l-a acuzat indirect ca vorbeste fara sa gandeasca, primul-ministru Adrian Nastase a dovedit ca nu este cu nimic mai prejos decat colegul sau de Guvern, gafand la randul sau.

Miercuri, la Forumul Presei Romane de Pretutindeni, premierul roman s-a aruncat cu capul inainte, crezand ca va puncta, daca nu decisiv, macar substantial, in -meciul- disputat de ceva vreme cu Ucraina pe tema petrolului din Marea Neagra. Seful Guvernului a anuntat, increzator in capacitatile sale diplomatice, slefuite pe vremea cand era ministru de externe, ca MAE roman studiaza posibilitatea de a se adresa Curtii de Justitie de la Haga pentru a rezolva conflictul cu Ucraina in legatura cu exploatarile de gaze naturale de pe platoul continental al Marii Negre. El a mers chiar mai departe si a reamintit faptul ca, inca din 1997, a avut obiectii serioase la Tratatul de Baza dintre Ucraina si Romania, inclusiv la faptul ca nu s-a negociat -in pachet- problema platoului continental. Nastase a afirmat acum doua zile ca -Tratatul de Baza cu Ucraina s-a elaborat si negociat in graba, sub presiunea impresiei ca Romania va intra in primul val de integrare in NATO-.

Premierul, prins in ofsaid

Graba de care vorbea premierul Nastase i-a jucat chiar lui o festa. Primul-ministru a vorbit, se pare, in necunostinta de cauza, fiind tributar unui comportament pe care domnia-sa l-a remarcat – si l-a descris intr-un mod malitios – la ministrul Vasile Dancu. Dupa cum se cunoaste, Ucraina a inceput, in vara anului 2001, explorari in zona economica exclusiva de la Marea Neagra, in conditiile in care acordul pentru delimitarea zonei economice exclusive si a platoului continental nu a fost incheiat. Acest lucru il stiu prea bine reprezentantii MAE roman. Premierul a demonstrat, insa, ca a iesit nepregatit la tabla, aidoma unui scolar care habar nu a avut ce trebuia sa invete in ziua respectiva. In schimb, fostul ministru de externe din perioada semnarii Tratatului Bilateral dintre Bucuresti si Kiev, Adrian Severin, aflat astazi pe aceeasi baricada cu Adrian Nastase, a evitat sa se pronunte in legatura cu cele declarate de presedintele PSD. El a spus ca nu este obligat sa comenteze declaratiile pe care le face primul-ministru si ca nu este dispus sa provoace vreun scandal.

Romania trebuie sa -construiasca- un caz international

Purtatorul de cuvant al Ministerului Roman de Externe, Victor Micula, confirma, fara intentie, ca premierul a facut o gafa atunci cand a amenintat voalat cu sesizarea Curtii de la Haga. El a declarat ca tara noastra nu se poate prezenta oricum in fata unei instante europene. Pentru Haga, sustine Victor Micula, Romania trebuie sa -construiasca un caz- international. Este de preferat, daca nu obligatoriu, ca partea romana sa prezinte acest -caz- in termeni care sa-i ofere mari sanse de castig. In acest scop, dosarul trebuie sa fie serios fundamentat, cu date, informatii si o argumentatie greu de zdruncinat.

Micula a amintit, totodata, de faptul ca negocierile dintre cele doua tari sunt in plina desfasurare, fapt ce arata ca o intelegere intre Romania si Ucraina ar putea aparea oricand. El a spus ca acum doua saptamani s-a derulat, la Bucuresti, o noua runda de negocieri cu delegatia ucraineana, in vederea incheierii protocolului pentru delimitarea zonei economice si a platoului continental. Partile si-au exprimat, la intalnirile respective, disponibilitatea de a continua negocierile pe aceasta tema delicata. De altfel, la institutia din Modrogan se asteapta o invitatie de la Kiev pentru viitoarea intalnire a echipelor de negociatori, care se va desfasura, de aceasta data, in capitala ucraineana.

Ambasada Ucrainei vrea clarificari de la MAE

Ambasada Ucrainei la Bucuresti a reactionat imediat fata de declaratiile, cu iz de razboi, ale premierului roman. Secretarul ambasadei pe probleme de presa si cultura, Cornelia Luskalova, ne-a trimis la redactie o pozitie, deocamdata neoficiala, a Ucrainei, vizavi de aceasta problema. Uimiti de declaratiile lui Adrian Nastase, oficialii ambasadei sustin ca nu le inteleg rostul, mai ales ca -pe parcursul celei de-a zecea runde de negocieri ucraineano-romane referitoare la Tratatul despre regimul frontierei de stat si Acordul despre delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Ucrainei si Romaniei in Marea Neagra au aparut, in sfarsit, elemente de dialog constructiv si de speranta in ceea ce priveste finalizarea cu succes a tratativelor bilaterale?ë-. Pe de alta parte, -exprimarile, care se refera partial si la aprecierea negativa a procesului de incheiere a Tratatului politic de baza dintre Ucraina si Romania, incheiat in 1997 (?ë), nu sunt corecte-. Ambasada Ucrainei s-a adresat MAE roman pentru a obtine clarificari oficiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.