Acasă Politic Minoritatile nationale nu vor sa fie la mana lui Dancu

Minoritatile nationale nu vor sa fie la mana lui Dancu

DISTRIBUIȚI

Reprezentantii Minoritatilor Nationale au facut ieri ferfemita recenta hotarare de guvern privind infiintarea Consiliului Minoritatilor Nationale.

Acestia au scos consiliu de sub tutela Ministerului Informatiilor Publice si au decis sa propuna Guvernului ca sa Secrtariatul General sa fie cel care coordoneaza si aloca fonduri acestui for al minoritatilor nationale. cis sa propuna Guvernului ca eDrept urmare subsecretarul de stat din Ministerul Informatiilor, Attila Marko (UDMR), a refuzat sa mai participe la lucrarile de ieri ale Consiliului.

Ostilitate de la bun inceput

Prima reuniune a Consiliului a debutat intr-o atmosfera generala de nemultumire. Majoritatea reprezentantilor celor 19 organizatii ale minoritatilor nationale ce fac parte din Parlamentul Romaniei a acuzat Guvernul ca a emis hotararea de infiintare a Consiliului, publicata in M.O. din 6 iulie 2001, fara a se consula cu nimeni. Mai mult, intre textul HG si proiectul de Regulament existau multiple inadvertente, fapt ce i-a determinat pe etnicii armeni, Varujan Vosganian si Varujan Pambuccian sa ceara din start anularea hotararii respective. Cei doi au remarcat faptul ca in textul hotararii lipsesc doua comisii de specialitate ale Consiliului, prezente insa in Regulament, dar si ca printre prevederile privind incetarea calitatii de reprezentant in Consiliu se afla o reglementare inacceptabila care nu se regaseste nicaieri in legislatia romaneasca si anume -iesirea din Parlamentul Romaniei a organizatiei minoritatilor nationale-. Propunerea de anulare a HG nu a fost insa acceptata.

In schimb, a fost admis un amendament al grecului Storis Fotopoulos la primul articol din HG, care a dat peste cap intreg actul normativ. Astfel, in loc de prevederea potrivit careia -se infiinteaza Consiliul Minoritatilor Nationale, ca organ consultativ al Guvernului, fara personalitate juridica, in coordonarea Ministerului Informatiilor Publice…- a fost preferat urmatorul text: -Consiliul Minoritatilor Nationale se organizeaza si functioneaza ca organ consultativ al Guvernului, al primului ministru prin Secretariatul General al Guvernului-.

Adjunctul lui Dancu a refuzat sa participe la dezbateri

Modificarea de fond a starnit reactia dura a subsecretarului din Ministerul condus de Vasile Dancu, care participa la dezbateri. Marko Attila a apreciat ca astfel s-a dat -un vot de neincredere- la adresa departamentului de resort din minister si a precizat ca, in noile conditii, va fi necesara o rectificare bugetara privind transferul de fonduri de la Ministerul Informatiilor la SGG. El a refuzat apoi sa mai participe la lucrari, parasind sala, chiar daca ulterior s-a intors in calitate de -observator-.

Demisia implica pierderea calitatii de parlamentar

Incidentul nu a deranjat prea mult asistenta, reprezentantii minoritatilor nationale continuandu-si opera de masacrare a textului guvernamental.

Spre disperarea cunoscatorilor in materie, dar si a reprezentantei Guvernului de la Departamentul privind relatiile interetnice, s-a adaugat o prevedere la Regulament care intra in contradictie cu Legea partidelor politice. Astfel, de comun acord s-a stabilit ca deputatul unei minoritati nationale care rupe relatiile cu organizatia e rupe relatiile cu organizatia, prin demisie, sa-si piarda calitatea de parlamentar, iar locul acestuia sa fie luat de supleant.

De notat ca, fiecare inceput de legislatura, Guvernul trebuie sa emita un act normativ privind infiintarea Consiliului Minoritatilor Nationale, fiind obligat la aceasta masura de lipsa unei legi a minoritatilor, care nu a fost inca elaborata din cauza diferentei de opinie dintre acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.