Acasă Politic Moldova Rosie

Moldova Rosie

DISTRIBUIȚI

Il sun pe Iurie Alexandru, deputat al Partidului Comunistilor, fost consilier al lui Vladimir Voronin in campaniile electorale, -moldovan- cu care altadata avusesem ce discuta. Acum imi raspunde o -tovarasa- si ma intreaba in ruseste la ce ora ma gandesc sa fixez intalnirea. -Na karatorii ceas?- Apare si deputatul Iurie Alexandru, care, surprinzator, refuza sa comenteze cei 10 ani de independenta ai Republicii Moldova. Trebuie sa inteleg, Vladimir Voronin a introdus o severa disciplina de partid. Nici un comentariu, nici o declaratie. In schimb, pe strazile Chisinaului sau, aiurea, pe ulitele satelor, oamenii isi striga dezamagirea: au crezut cu totii ca va fi altfel, ca vor scapa de saracie. Cel mai greu o duc pensionarii, care cu 70 de lei moldovenesti pe luna trebuie sa-si asigure traiul, in conditiile in care un kg de carne costa 50 de lei, un kg de zahar – sase lei, un kg ulei – 15 lei. Nici salariatii n-o duc cu mult mai bine, dar ei, cel putin, mai pot spera in majorarea retributiei. -Am avut un salariu de 500 de ruble, am muncit o viata, iar acum pensia nu depaseste opt dolari. Un dolar valoreaza 12,74 lei moldovenesti.- Este marturisirea lui Anatol Ciubotari, din Chisinau.

O alta cauza a dezamagirii a fost si este coplesitoarea influenta ruseasca in toate domeniile de activitate. -Alunecam spre Moscova inca din timpul lui Dimitrie Cantemir, de la batalia de la Stanilesti din 1711, apoi i-am simtit imbratisarea de gheata in 1812. Astazi, societatea este mai saraca, tineretul este lipsit de orizont si cred ca votarea masiva a comunistilor la 25 februarie 2001 a fost mai mult o reactie de refuz al guvernarilor anterioare si nicidecum o reintoarcere cu fata spre trecut. La 10 ani de independenta, putem spune ca a disparut frica. Aceasta este singura mare realizare.- Mircea Rusu, cel care imi impartaseste impresiile consemnate mai sus, este presedintele Partidului National Liberal si pregateste, in septembrie, un Congres de fuzionare a tuturor fortelor de dreapta. -Noi, pana astazi, n-am avut politicieni de orientare proromaneasca si proeuropeana. Avem nevoie de o noua clasa politica-, apreciaza el.

Razboi in biserica

Cine vrea sa descrie Moldova Rosie nu are de mers decat 70 de km din Chisinau, prin Anenii Noi, spre Nistru, in Zona de Securitate, vorbind cu oamenii simpli din satul Chitcani. Pe 26 aprilie a.c., formatiunea paramilitara a Tiraspolului cunoscuta sub denumirea de -Dnevstrovskaya Gvardia- – Garda de pe Nistru – a asediat Manastirea Noul Neamt, asezata pe pamanturile lui Alexandru cel Bun si a molestat calugarii.

Violentele de la Manastirea Noul Neamt vorbesc clar despre comanda Moscovei si interesul Patriarhiei Ruse in a desparti credinciosii moldoveni de Biserica Neamului. Tot acolo, un sir de oribile crime avea sa formeze substanta unui raport inaintat de Stefan Uratu – presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului – forurilor internationale de la Strasbourg, in anul 2000. Satisfactia galagioasa a episcopului de Dubasari, Iustinian, care in mai multe randuri s-a laudat in ziarul cazacilor transnistreni ca va stinge orice licarire de simtire romaneasca la Noul Neamt, isi trage esenta din aproape zadarnica lupta pentru recunoasterea legalitatii Mitropoliei Basarabiei. Cauza ei dreapta se judeca astazi la Strasbourg, dar Guvernul actual al Republicii Moldova tace. La fel au procedat si guvernele anterioare. -Cat timp Moldova va asculta glasul clopotelor de la Kremlin, cat timp vor fi la putere vechii activisti, cauza noastra va ramane nerezolvata-, mi-a declarat Mitropolitul Petru, cu tristete in glas. In felul acesta, consecintele nefaste ale Pactului Ribbentropp-Molotov raman in vigoare.

-Viii cu viii, mortii cu mortii-

Vorbesc cu Iurie Rosca. Presedintele Partidului Popular Crestin-Democrat pare a fi ramas singurul luptator pentru cauza romanismului in Basarabia. Observ imediat ca el nu spune Republica Moldova, ci Basarabia. Il intreb de ce a refuzat propunerea PNL de a participa cu partidul sau la Congresul de fuziune de pe 23 septembrie. Imi raspunde razand ca scrie si in Sfanta Scriptura ca -mortii cu mortii si viii cu viii-. E limpede, opozitia de aici este puternic dezbinata. Il ascult, totusi: -Acum, cu prilejul unui deceniu de independenta, sunt in voga aprecierile sarcastice sau pesimiste. Intr-adevar, putem constata un anume impact negativ dintre visele noastre si realitatea curenta. Personal, consider ca, in pofida realitatii politice potrivnice, in cei 10 ani de independenta, constiinta romaneasca din Basarabia a facut un salt enorm. Zece ani de scoala romaneasca au produs o noua generatie, avand constiinta propriei identitati nationale. In acelasi timp, societatea basarabeana a deprins exercitiul democratic, iar confruntarile politice au reusit sa formeze adevarate caractere. Prezenta trecatoare a comunistilor in fruntea subredei constructii statale va insemna doar un imbold pentru atingerea idealului national. Perspectivele Basarabiei nu se pecetluiesc o data cu aceasta guvernare. In momentul de fata, comunistii nu ascund intentia de a incorpora Republica Moldova in spatiul politico-militar rusesc, caci toate masurile de ordin legislativ, precum si intreaga politica a Guvernului actual au ca scop prezenta ruseasca in viata economica, bisericeasca, militara, in presa si chiar in lingvistica. Rocmai aceasta maniera abuziva, de a viola spiritul romanilor din Basarabia, va provoca o reactie viguroasa din partea societatii-. -Liderii de la Tiraspol, imi declara Vladimir Voronin in martie, trebuie sa constientizeze faptul ca numai Republica Moldova este subiect al dreptului international, fiind recunoscuta in lumea intreaga-, dar Igor Smirnov nu s-a sinchisit catusi de putin de aprecierile lui Voronin si iata ca astazi problema transnistreana a ramas tot nerezolvata. In pasajele din Chisinau, pe Strada Armeneasca, la Piata Centrala, mutilatii din Razboiul de pe Nistru, cu pieptul plin de decoratii, se intreaba pentru ce-au luptat. Aceeasi intrebare si-o pun si veteranii din Afganistan. Pentru a le raspunde, Moldova Rosie va trebui, mai intai, sa intrebe Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.