Acasă Politic Monica Macovei anunță câștigarea procesului cu AEP

Monica Macovei anunță câștigarea procesului cu AEP

DISTRIBUIȚI

Finanțarea campaniei mele electorale a fost legală. Am câștigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Este necesară schimbarea legii, astfel încât să existe mai multă transparență, iar finanțarea online, inclusiv prin sistemul electronic PayPal să fie introdusă în lege. Numai astfel se va sparge lanțul finanțării partidelor politice și a candidaților de către baroni și mari finanțatori cu interese oculte.

Campania mea electorală pentru prezidențiale a adus o noutate pe scena politică în ceea ce privește finanțarea: am avut donații foarte mici, de 50—100 de lei, de la mulți oameni, cetățeni români.

Le mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care au avut încredere în mine și au donat pentru campania electorală. Și ei vor contribui astfel, după decizia instanței în acest proces, la modernizarea legilor electorale și la schimbarea modului în care se finanțează și se face politică în România.

Instanța de judecată a decis acum că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a greșit atunci când nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal, prin care s-au făcut donații mici, confiscând sumele care au fost primite legal și transparent. Instanța a anulat sancțiunea AEP.

La alegerile prezidențiale, am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor baronilor și marilor finanțatori.

Legea actuală este gândită pentru donatori puțini și mari și tocmai asta face: menține și încurajează ‘clientela politică’. Legea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale trebuie schimbată.

În ianuarie 2015, Monica Macovei anunța: „Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidențială, noi am mutat finanțarea electorală de la baroni la cetățeni.

A. Principala problemă pentru care suntem amendați este că nu am fi putut “demonstra” identitatea donatorilor pentru plățile primite prin Paypal.

1. Paypal este un instrument de plată online folosit în toată lumea, care garantează securitatea și legalitatea tranzacțiilor;

2. Identitatea donatorilor prin paypal a fost verificată în timpul campaniei astfel: am contactat oamenii care au făcut plățile prin paypal și i-am rugat să ne trimită copii scanate dupa CI sau alte documente de identitate sau, cel puțin, să ne trimită CNP-ul lor. Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind însoțite de fișe de donație asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor și întreba dacă ei au fost donatori;

3. Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetățeni români. AEP consideră ca legea ne-ar obliga să chemăm la București câteva mii de donatori prin paypal (foarte mulți cu domiciliul în afara țării) și să le cerem, cu cartea de identitate în mână, să semneze fișa de donație.

AEP susține, între altele, că „Procesarea donațiilor s-a făcut de către compania PayPal Inc, companie lider în tranzacțiile online și procesare de plăți. Donatorul este direcționat către un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informații confidențiale”. În continuare, AEP susține că „se impune interzicerea acestei surse de finanțare din lipsa transparenței provenienței sumelor încasate …”.

La alegerile prezidențiale, echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanțarea electorală. Am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanțatori, care apoi vor ceva în schimb și așa devin „clientela politică”.

Acesta este și primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanțare a campaniilor și partidelor politice care se practică în toate țările cu democrații solide.

Actuala lege este gândită pentru donatori puțini și mari. Am cerut în campania electorală susținătorilor noștri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanța campania. Reacția a fost fabuloasă: am primit mii de donații mici.

Suntem printre primii care au făcut efectiv ceva pentru reforma electorală, folosind metode de finanțare moderne, din secolul 21, și vom continua să luptăm pentru schimbarea legilor anchilozate.

B. Vom contesta în instanță Raportul AEP”, se arată în mesajul scris de Monica Macovei pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.