Home Politic Monica Macovei moderează conferința despre MCV la Parlamentul European

Monica Macovei moderează conferința despre MCV la Parlamentul European

DISTRIBUIŢI

Europarlamentarul Monica Macovei a fost desemnată de Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European să deschidă și să modereze dezbaterea publică pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) care funcționează pentru România și Bulgaria.

Conferința publică despre MCV, organizată de Comisia de Control Bugetar are loc marți, 14 aprilie 2015, între orele 15.00 -18.30, la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

CONT, Comisia care a inițiat dezbaterea, a invitat reprezentanți ai ministerelor de justiție și ai sistemelor judiciare din România și Bulgaria, precum și oficiali ai Comisiei Europene, care redactează rapoartele MCV.

“Din 2007, de când  avem MCV, instituțiile anticorupție și judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. România este cu mulți pași în fața multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, și chiar există reacții de supărare din partea oamenilor din alte state care văd că în România se poate, dar că la ei în țară nu se întâmplă mai nimic. Problema rămâne însă bariera pusă de politicienii români care se „luptă să scape” de anchete, procese sau condamnări. Acești politicieni au amânat aderarea la spațiul Schengen, pentru că au blocat anchete penale, refuzând ridicarea imunități parlamentare, sau au încercat să modifice legile anticorupție, procedura penală sau să se „scoată” de sub  Codul penal”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei apreciază faptul că instituțiile judiciare din România sunt astăzi un exemplu pentru multe țări și consideră că audierea din 14 aprilie 2015 este o bună ocazie de a vorbi despre cheia succesului și de a arăta că se poate și atunci când politicienii pun piedici.

“Numai cine îndrăznește va reuși. Știu că și în România mai avem de lucru până când, indiferent de cine se afla la putere, lupta împotriva coruptiei și fraudei să fie ireversibilă. MCV a devenit un coșmar pentru mulți dintre politicienii români și, de aceea, și-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie să rămână în funcție până când suntem cu toții siguri că românii vor recupera banii furați din buzunarele lor și că nu se vor intoarce la perioada „coruptiei fără corupți”, pe care am trăit-o până în 2004. Le place sau nu, politicienii să nu mai negocieze pe față sau în ascuns eliminarea MVC, pentru că românii nu vor asta. MCV va înceta când vom fi siguri că politicienii nu mai pot face nimic ca să oprească justiția independentă și vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei este membru al Grupului Partidului Popular European, cel mai mare grup politic din PE, și, între altele, membru al Comisiei de control bugetar (CONT), al Comisiei pentru libertăți civile, justitie și afaceri interne (LIBE), membru supleant al Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) și președinte al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.