Acasă Politic Monica Macovei vrea o lege severă anti-mită pentru companiile private

Monica Macovei vrea o lege severă anti-mită pentru companiile private

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a organizat și a moderat marți, 20 septembrie 2016, dezbaterea publică privind consolidarea măsurilor anticorupție în sectorul de business. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii, Ambasadei Statelor Unite ale Americii și susținut de Camera de Comerț Româno-Britanică.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și dezbătute legea britanică anti-mită (UK Bribery Act) și legea americană privind practicile corupte în străinătate (US Foreign Corrupt Practices Act).

‘O lege anti-mită trebuie să fie adoptată în România cât mai repede. Trebuie adoptată imediat pentru a opri fraudarea bugetului central, a bugetelor primăriilor din țară, fraudare care a avut loc în ultimii 26 de ani și care a încetinit mult dezvoltarea României și crearea acelei pături de mijloc și de bunăstare în România. Dar și pentru a opri corupția în domeniul privat. Ne-am obișnuit cu corupția dinspre privat spre funcționarii publici, dar există corupție și în mediul privat, între companii private. Companiile trebuie să funcționeze fără corupție, altfel nu avem o competiție și o economie sănătoase. Iar investitorii serioși ne vor ocoli. Consider că politicienii care se vor opune adoptării acestei legi nu vor decât să continue și să încurajeze corupția în România, să mențină populația într-o stare de sărăcie și să mențină furtul din banii publici, bani care au ajuns de multe ori în buzunarele lor sau ale prietenilor lor’, a declarat Monica Macovei.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a subliniat importanța măsurilor de combatere a corupției. ‘Corupția înseamnă o deturnare a resurselor publice care ar putea fi dedicate unor proiecte naționale importante. În cazul României poate fi vorba despre dezvoltarea infrastructurii naționale, șosele, căi ferate, energie. Sau care ar putea fi dedicate protejării resurselor naturale ale României, inclusiv pădurilor, sau pentru sectorul sănătății care are mare nevoie de resurse suplimentare și, de asemenea, pentru învățământ. Corupția slăbește administrația și determină migrația celor mai străluciți tineri ai României’, a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a subliniat dialogul important pe care România și Marea Britanie îl au deja în ceea ce privește lupta anticorupție și a adus în discuție UK Bribery Act — legea britanică anti-mită. Aceasta este o lege foarte ambițioasă care a introdus o nouă infracțiune pentru companiile britanice de peste tot din lume — respectiv eșecul de a preveni corupția care are loc în numele companiei.

‘Este evident că corupția este o temă centrală a discursului politic și public din România. Este de asemenea o problemă globală și nicio țară nu este imună, inclusiv Marea Britanie. Corupția este o infracțiune care ne afectează pe toți, fiecare dintre noi plătește pentru ea într-un fel sau altul. Corupția ne fură aproape 5% din PIB-ul global în fiecare an. Acest procent se ridică la 25% pentru costul contractelor de achiziție în țările în curs de dezvoltare. Banca Mondială estimează că mita poate să crească cu 10% costul afacerilor la nivel global’, a declarat ambasadorul Paul Brummell.

Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, legea anti-mită, adoptată în 2010 în Marea Britanie și intrată în vigoare din 2012, este cea mai severă din lume și cea mai modernă, ‘pentru că modernizare înseamnă să oprim corupția și furtul din banii publici’.

Legea britanică anti-mită definește patru infracțiuni care acoperă toate formele de luare și dare de mită, două dintre ele fiind infracțiuni comerciale distincte. Legea prevede infracțiunea de mituire a unui funcționar public străin pentru a-l influența și, prin urmare, pentru a obține sau a menține afaceri în țara respectivă. De asemenea, legea introduce o nouă formă de răspundere corporativă în Marea Britanie pentru eșecul corporațiilor în prevenirea luării și dării de mită.

‘Corupția există acolo unde sunt bani. Borcanul cu miere este în domeniul achizițiilor publice. Dacă adoptăm o astfel de lege și combatem corupția în interiorul companiilor de stat și private care licitează în cadrul procedurilor de achiziții publice, atunci prețurile autostrăzilor, spitalelor, bunurilor, serviciilor vor fi scăzute. Corupția este cea care crește prețurile: când dai mită, o dai pentru ca prețul să fie mai mare și, deci, din banii publici pleacă o sumă mult mai mare — de 3 ori, de 5 ori — decât prețul real de piață. Este important să avem și în România companii, de stat și private, care să adopte politici anticorupție și să adoptăm prevederi care sancționează eșecul companiilor de a preveni corupția și pedepsesc penal acest eșec’, a mai declarat Monica Macovei.

Legea americană privind practicile corupte în străinătate a fost adoptată în 1977, cu un dublu scop: să pună capăt actelor de corupție ale cetățenilor SUA și ale companiilor care operează în străinătate și să creeze astfel condiții de concurență echitabile pentru mediul de afaceri onest.

Conform acestei legi, este interzisă orice ofertă, plată, promisiune de plată, sau autorizare de plată a unei sume de bani sau a unui obiect de valoare către orice persoană, având cunoștintă de faptul că respectiva sumă de bani sau obiect de valoare, în totalitate sau parțial, va fi oferit, dat sau promis, direct sau indirect, unui oficial străin, pentru a-l influența pe acesta să realizeze sau să omită să realize fapte ce contravin datoriei sale legitime, sau să obțină un avantaj necuvenit pentru a ajuta la obținerea sau menținerea unei relații afaceri sau direcționarea unei afaceri către o anumită persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.