Acasă Politic Nastase a declansat campania pro NATO moderna

Nastase a declansat campania pro NATO moderna

DISTRIBUIȚI

Premierul Adrian Nastase a declansat ieri campania pro-NATO, varianta moderna. Vizita sa la Bruxelles, pe parcursul a 12 ore, a fost prilejuita de reuniunea Consiliului Nord-Atlantic – 19+1 (cele 19 state membre plus Romania). La sediul Aliantei de la Bruxelles, primul-ministru a avut si o discutie de o jumatate de ora cu secretarul general al NATO, lordul George Robertson, iar la ambasada noastra, o consultare care a durat mai bine de doua ore cu ambasadorii romani din capitalele tarilor membre.

Dupa ce, urmare a deciziei luate la Helsinki, Romania si-a concentrat (mai mult sau mai putin eficient) atentia asupra negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, apropierea summit-ului NATO de anul viitor ne obliga sa reluam dezbaterea asupra sistemelor noastre de aliante defensive. Aflata intr-un deficit real de securitate, Romania s-a concentrat exclusiv asupra sperantelor de aderare la NATO, ca politica pe termen mediu si lung. Situatia este insa intr-o continua miscare. Dupa summit-ul de la Madrid si prima extindere a Aliantei, Romania era extrem de bine plasata. Pentru a-i cita pe oficialii nostri din epoca, am picat -primii sub linie-. Ca alte cuvinte, in eventualitatea unei noi extinderi, Romania urma sa fie luata prima in calcule.

Timp de cativa ani nu s-a vorbit de alte aderari; pe de o parte, din cauza impotrivirii Federatiei Ruse, pe de alta, din cauza nevoii Aliantei de a -digera- pe indelete primele candidate admise. Sansele pentru o noua extindere au inceput sa creasca, dar Romania nu se mai afla -prima sub linie-, ci -prima de la coada-.

Asadar, Guvernul Nastase este obligat sa recupereze intarzierile, si inca intr-un timp destul de scurt. Ieri, alaturi de premier s-au aflat ministrul apararii, Mircea Pascu, si adj. dr. SRI, Mircea Ghiordunescu. Este interesant de remarcat ca primul-ministru a preferat sa-l lase acasa pe titularul principalului serviciu de informatii. In fata ambasadorilor din tarile NATO, reuniti in Consiliu, din echipa care a dat examenul au mai facut parte ministrul de externe Mircea Geoana, ministrul de finante, Mihai Tanasescu, negociatorul-sef, Vasile Puscas, si secretarul General al Guvernului, Serban Mihailescu.

In ceea ce priveste intrevederea cu secretarul general al Aliantei, George Robertson, premierul si-a fixat ca scop -deschiderea unui canal mai direct de comunicare cu NATO-. Ideea este insa ca guvernul se pregateste sa declanseze o adevarata campanie de sustinere, menita sa creasca sansele Romaniei in urmatorul an si jumatate pe care-l mai avem la dispozitie pana la summit-ul de la Praga. Ministrul de externe, Mircea Geoana, sustine ca Romania a inceput sa capete sprijin in aceasta directie si in mediile americane, ceea ce, pana la urma, este esential. Este posibil ca, la sfarsitul anului, secretarul de stat american, Colin Powell, sa efectueze o vizita la Bucuresti.

Marcela Feraru

Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.