Acasă Politic Nastase reia ideea pericolului -federalizarii-

Nastase reia ideea pericolului -federalizarii-

DISTRIBUIȚI

Liderul PSD Adrian Nastase readuce in atentia opiniei publice pericolul federalizarii Romaniei, facand o serie de declaratii dure pe aceasta tema. El a declarat, sambata, la Scoala de Vara a tineretului social-democrat, ca Romania trebuie sa urmareasca cu atentie problemele care vizeaza apararea integritatii nationale, intrucat sunt lansate idei de federalizare si devin frecvente mesajele precum cresterea autonomiei, pentru delimitarea zonelor pe criterii etnice, prezentate inclusiv in emisiuni televizate, in ziare locale, volume editate, dar si prin prisma unor asociatii si partide.

-Noi acordam maxima toleranta minoritatilor, dar trebuie sa ne aparam cu fermitate si interesul national. Asiguram invatamant in limbile materne, dar trebuie sa cream un invatamant in limba romana pentru toti cetatenii, iar acest lucru nu este respectat peste tot-, a precizat Nastase. Primul-ministru si-a exemplificat teoria prin cazuri in care se fac demersuri pentru ideile de -transilvanizare-.

-Demersul lui Sabin Gherman, emanat si prin cartea sa – Patria de lux -, mesajele din diverse publicatii din Transilvania, bilingve sau maghiare, si din emisiunile in limbile minoritatilor, ideile cuprinse in volumele semnate de Gustav Molnar si Gabriel Andreescu, sunt nuclee care promoveaza aceste teme. Avem si asociatii care se creeaza ca o alternativa la Fundatia ProTransilvania a lui Sabin Gherman, dar avem si o initiativa de infiintare a unui partid transetnic, Partidul Transilvania. Si cu ocazia seminarului de la Baile Tusnad au fost exprimate astfel de idei-, a aratat presedintele partidului de guvernamant. El a sustinut ca se aduc argumente de tip economic si social, totodata, se evidentiaza caracteristici de ordin cultural, exista curentul de opinie federal legat de zona Banat si se vehiculeaza anacronismul organizarii administrativ-teritoriale. -Sa ne amintim de propunerea de autonomie in trei trepte, inventata de UDMR acum cativa ani, iar in acest moment sunt create alte teme-, a precizat Nastase.

Primul-ministru a mai spus ca trebuie urmarite cu atentie transformarea si destramarea statelor federale dupa caderea comunismului, cum este cazul Cehoslovaciei, Iugoslaviei si al fostei URSS, iar acum sunt incercari de a impune Macedoniei transformarea intr-un stat multietnic, -acolo unde albanezii reprezinta 30% din populatie-. -Cine nu intelege ca Iugoslavia a fost dupa comunism un poligon de incercare pentru ordinea mondiala sa nu mai participe la dezbateri internationale-, a exclamat Nastase. El a mai afirmat ca trebuie acordata mai multa atentie statelor din vecinatatea Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.