Acasă Politic -Nu cred ca avalansa celor interesati sa aiba probleme cu mine ma...

-Nu cred ca avalansa celor interesati sa aiba probleme cu mine ma vor ingropa-

DISTRIBUIȚI

In orice ipostaza si pe orice scena, Traian Basescu poate fi un one-man-show. Adesea, chiar isi doreste sa fie unicul protagonist al spectacolelor politice pe care le creeaza, mediul sau natural fiind… criza.

Si de aceasta data, numele primarului Capitalei este fluturat intr-un peisaj de criza. Dizolvarea de catre premier a Consiliului General al Municipiului Bucuresti il atinge indirect pe Basescu, asociat (a cata oara?) cu o situatie conflictuala. Din nou insa, liderul PD, instalat pe puntea superioara a Primariei Bucurestiului, infrunta stihiile. Este gata sa contracareze, ca in kung-fu, lovitura primita, folosind tocmai forta adversarului prin mutarea centrului de interese al partidului din Parlament la Primaria Bucurestiului.

Considerandu-se inamic istoric al PSD, Basescu neaga orice apetit pentru prezidentiale, marturisind ca ii place -la butoane-, adica in zona executiva. Stapan peste butoanele Partidului Democrat, primarul Bucurestiului vrea sa-i dizloce pe parlamentarii sai, pentru a-si spori fortele la pupitrul Capitalei, care daca vor reusi sa obtina majoritatea in Consiliul General – asa cum el insusi prezice – vor ajuta imaginea PD, dar, in primul rand, a lui Traian Basescu. Atacandu-l prin raportul Corpului de Control al primului-ministru, Adrian Nastase i-a facut cadou vecinului sau de palier inca o criza, care il readuce pe Basescu in lumina reflectoarelor. Cu cateva tinichele legate de coada – mentinerea directorilor cu condamnari penale si prelungirea unor contracte pagubitoare -, primarul Capitalei isi face dansul razboinic cu o voluptate nemaiintalnita, stiind ca, pentru el si partidul sau, pacea politica inseamna faliment.


– Domnule Traian Basescu, sunteti in razboi pe toate fronturile. Acum sunteti incoltit si de Curtea de Conturi privind banii de campanie ai Partidului Democrat. Credeti ca zilele dumneavoastra la Primaria Capitalei sunt numarate?

– Nu. Am de terminat un mandat si nu cred ca avalansa celor interesati de a avea probleme cu mine o sa aiba succes pentru ca toata viata mea am facut un singur lucru: m-am ferit de probleme, respectand legea.

– Am impresia ca va faceti un titlu de glorie din faptul ca sunteti din nou protagonistul unui razboi… Dupa cum spuneati, raportul Corpului de Control al primului-ministru va vizeaza in primul rand pe dumneavoastra. Nu vi se pare ca avansati un scenariu prea alambricat – acela in care premierul, ca sa loveasca, organizeaza un control in baza caruia dizolva mai intai Consiliul General? Nu era mai simplu sa va aplice o lovitura fara avertismente?

– Cum? Nu putea. Ii trebuia o facatura. A gasit un copil, aproape de varsta majoratului, care, asa cum facea Honcescu – dar din alte considerente -, a fost de acord sa-i fie instrument in incercarea de a lovi intr-un competitor politic.

Face parte din modul de a lucra al PSD. Aduceti-va aminte ca au mai fost la putere in 1992-1996, cand am fost, de asemenea, protagonistul atacurilor lor, prin tot soiul de rapoarte si inscenari care se prezentau la televizor, nu mie. Rezultatul va fi si de data aceasta acelasi, pentru ca nu exista nimic in activitatea mea care sa insemne incalcare de lege. Iar Justitia nu-i atat de supusa cum isi imagineaza Adrian Nastase.

– De ce este o -facatura- raportul?

– Nu, eu nu-l denigrez in totalitate – doar trimiterile la mine. Vezi, Doamne, au aflat ca nu mi-am platit impozitul, ca am folosit un sofer pe care l-am avut la Ministerul Transporturilor – ca si cum un demnitar isi schimba soferii cu usurinta. Au mai aflat ca n-am anulat contractele pe care le-am mostenit. Asta numai un imbecil poate sa spuna – ca Basescu accepta contractele anterioare. Contractele sunt facute sa se respecte…

– Ajungem si acolo. Afirmati deci ca toate acestea sunt gloante trase in aer?

– Au urmarit sa creeze o presiune, sa genereze ideea ca Basescu are o problema: cu onestitatea. Eu le spun clar ca nu am aceasta problema, spre deosebire de ei.

– Revin totusi la intrebare: de ce nu v-ar fi lovit PSD -din prima-, fara sa dizolve Consiliul General, pe care il controleaza de altfel?

– Credeti ca ar fi fost usor de justificat o demitere a lui Basescu pentru ca vroia Nastase? Trebuia sa fie victime colaterale. Cam asta era scenariul dupa parerea mea. N-am constatat insa in ultimele zile ca ar mai merge pe aceasta linie – se pare ca incep sa inteleaga greseala.

– Va considerati infailibil? Nu exista in acest moment nici o reteta legala ca sa fiti inlaturat de la Primarie?

– Legala nu – pentru ca n-am incalcat legea. Abuziv – da. Orice este posibil. Dar abuzurile, de regula, ti se intorc in cap – am invatat asta in 24 de ani de administratie.

– De ce va considerati -un spin- in ochii PSD?

– Cred ca ii deranjez. Este mentalitatea totalitara a lui Adrian Nastase, care vrea ca PSD sa fie in tot si in toate, sa stapaneasca tot, de la administratie pana la justitie, de la jucariile pentru copii pana la rafinaria de la Onesti, de la zona economica privata pana la structurile de informatii. Deci un om care crede ca este stapan peste tot digera greu sa stie ca toata ziua trece printr-o capitala care nu-i a lui – ha-ha…

– Cum credeti ca veti concubina cu noul Consiliu General, care va fi, probabil, dominat tot de PSD? Sau estimati un alt scor al acestui partid?

– Vreau sa fac o corectie: PSD nu va mai obtine rezultatul electoral din 2000. Eu va asigur ca PD va bate PSD in Bucuresti si PD, pe ansamblu, va urca la 18-20% dupa aceste alegeri din Bucuresti.

– Pe ce va bazati, vorba lui Moromete?

– Pe ce vreau, pe ce cred, pe electorat.

– Repet intrebarea: Ce va determina electoratul sa-si schimbe optiunile?

– Faptul ca in Bucuresti s-a intamplat ceva de cand eu sunt primar. Orasul nu mai este la fel de murdar…

– Vi se pare atat de evident?

– Oricine vede asta, daca e cinstit. Tot orasul era un chiosc si a inceput sa fie liber pe trotuare, sa fie mai putini caini. In oras s-au facut investitii de 4.014 miliarde in 2001 fata de 1.200 miliarde in 2000. Deci ceva s-a intamplat in mediul de afaceri.

– De ce ar fi meritul exclusiv al primarului?

– Al Primariei ca institutie. Foarte repede, dupa instalarea mea in functie, noi am facut acel birou unic unde cei care fac o investitie privata au parte de o procedura extrem de simplificata. In 30 de zile primesti toate cele 13 avize. Acest lucru a stimulat investitiile – e o crestere de peste trei ori.

– Totusi, principalele pietre care atarna de gatul dumneavoastra in aceasta poveste sunt atat mentinerea unor directori cu condamnari, cat si prelungirea unor contracte ale Primariei, ceea ce a dus la pierderi de miliarde de lei. Va mai considerati nevinovat?

– Unde au aparut datele cu pierderi de miliarde?

– In presa. Contestati cifrele?

– In care presa? Sigur ca eu contest cifrele. Eu am gasit cateva contracte cu valabilitate pana in 2005, 2007, 2012 sau care mai au 25 de ani de executie. Sunt contractul de societate mixta cu REBU (unde Primaria are 50%, iar 50% este investitorul german), contractul cu 3DB (semnat in 1993 cu valabilitate pana in 2006), contractul Apa Nova (semnat inainte de venirea mea), contractele cu Luxten si Beta Cons – toate obtinute in urma unor licitatii. Eu nu contest licitatiile si semnaturile. Orice intrerupere a unui contract presupune ca eu sa-mi asum responsabilitatea daunelor.

– Dar le considerati avantajoase? Este absurd ca un primar sa fie -tinut- doua mandate de o serie de contracte pagubitoare incheiate de precedesorii sai.

– Nu e absurd deloc. Nimeni nu face investitii mari pe termen de patru ani. Pentru ca nu se amortizeaza in patru ani. Eu am lucrat in flota 12 ani, din care opt am fost comandant de nava. Din acesti opt ani, patru ani am comandat a doua nava ca marime a tarii si alti patru ani prima nava a tarii. In acesti opt ani nu am trait decat in concedii altfel decat sub contract. Am un cult al contractului si stiu ca un contract se executa. E singura regula a afacerilor.

Ce am rezolvat eu? Ca nu sunt urmarite contractele – si acest lucru am incercat sa-l imbunatatesc. De exemplu, era prevazut in contractul cu REBU ca se stropeste o singura data pe zi Magheru, Aviatorilor, cand temperaturile sunt peste 30 de grade Celsius. Cum puteam sa accept asa ceva? Am chemat partenerul german si i-am spus: -Mai, frate, nu merge!-.

– Aceasta neurmarire a produs pagube sub mandatul dumneavoastra?

– Sigur, pentru ca n-am fost un destept care sa spuna in prima zi: -Fratilor, eu sunt desteptul desteptilor, veniti cu toate contractele la mine, ca acum rezolv eu tot-. A trebuit sa inteleg mai intai ce se intampla. (Sunt contracte care ocupa rafturi intregi) A trebuit sa creez un sistem de urmarire a contractelor care nu exista.

– V-ati achitat taxele pentru terenul din Floreasca, destinat construirii unui cartier rezidential?

– Da, pe 10.12.2001. Nu este insa in zona aceea. Eu am alt teren. Am aici dovada achitarii taxelor. Nu poti sa-i ceri nici unui cetatean sa plateasca taxele inainte de sfarsitul anului. Doar daca e vorba de primul-ministru. Ha… ha…

– Va simtiti bine in Mercedesul de la Administratia Nationala a Drumurilor?

– Da.

– Cum l-ati mostenit, ca primar al Capitalei?

– Simplu. A fost masina mea cand eram ministru. Inainte de plecare, am cerut AND sa faca un contract pe patru ani in Primaria Capitalei – ambele fiind institutii de stat suta la suta.

– De ce trebuia sa umble primarul general cu un Mercedes?

– Pentru ca e primar general. Si sa va intre in cap ca un primar general trebuie respectat. Sunt semne exterioare de respect – nu pentru el, ca persoana, ci pentru ceea ce reprezinta. Si nu e bine sa mearga intr-un Trabant.

– Exista si formele intermediare…

– Ha, ha…

– Ce parlamentari vreti sa mutati pe listele de consilieri ai Capitalei?

– Nu este o decizie, ci o idee pe care o am.

– Se stie ca ideile lui Basescu sunt decizii in partid.

– Ha, ha… Nu chiar. Mi se pare ca in Consiliul General este mult mai mult de facut decat in Parlament. Dupa modificarea regulamentelor, parlamentarii nu mai au viata in plen. Totul se desfasoara ascuns, in comisii.

– Nu riscati prea mult jucand imaginea si viitorul PD pe aceasta carte?

– Care carte?

– A administratiei publice locale.

– Bucurestiul este un oras extrem de important, avand populatie cat o tara. Eu cred ca am reusit ca de la Bucuresti sa se dea ora exacta. Dar nu de la Palatul Victoria, ci de la Primarie.

– Aceste afirmatii conduc catre obsesia dumneavoastra de a deveni presedintele tarii.

– Nu, reprezinta doar respectul fata de bucuresteni.

– Ati afirmat totusi, mai in gluma, mai in serios, ca veti castiga alegerile prezidentiale. Cum credeti ca veti fi ales presedinte ca sef al unui partid cu mai putin de 10%? Mizati si pe sprijinul Dreptei?

– In aceasta capcana nu ma aduceti. N-am afirmat niciodata decat ceea ce scrie in statut: ca in 2004 va candida la prezidentiale cel mai bine plasat in sondaje dintre membrii PD. Nu se stie cum voi fi eu in 2004. Oricum, PSD va lua bataie, va pierde alegerile anticipate din Bucuresti. PD va castiga.

– Care va fi sloganul PD in aceasta campanie?

– Il adopt pe cel al lui Nastase mai intai. Dar, revenind la decizia de dizolvare a Consiliului General – a fost luata pripit. Adrian Nastase era la o sueta cu prietenii. S-a gandit ce tun de imagine da el cu acest anunt. A treia zi nu cred ca i-a mai placut ce a aparut in presa pentru ca masura nu era in baza coruptiei; in orice caz, nu in baza raportului. La cina cea de taina a inteles ca cele opt hotarari erau inaccesibile si, ca sa nu dizolv eu consiliul, a dorit sa fie el cel care a avut initiativa.

– Nu va paste nici un pericol de a fi demis conform Legii 215?

– Nu, pentru ca nu emit dispozitii cu caracter normativ, ci doar de reglementare.

– V-ati luat astfel o masura de protectie absoluta.

– Da, dupa aparitia legii – care avea o chichita ce il viza, de fapt, pe primar. De atunci nu am emis nici o dispozitie cu caracter normativ.

– Se aude ca l-ati rechemat pe Victor Babiuc -acasa-, pentru a deveni numarul doi in PD. Va simtiti singur fara baroni?

– E un zvon fara acoperire. Nu ofer posturi in PD.


Primaria – sub asediu

Cu scarile principale blocate si scaldata intr-o lumina cenusie si rece, Primaria Capitalei pare sub asediu. Cativa functionari discuta aprins la parter, departe de biroul -Comandantului- aflat la primul etaj, unde este pazit cu strasnicie de gardieni. Ca sa intri la Traian Basescu, trebuie asadar sa infrunti cerberul de la usa, care iti blocheaza calea cu gesturi teleghidate. Nu este voie nici in anticamera la Basescu, unde stau doua secretare si seful sau de cabinet. Rica Raducanu intra insa dezinvolt, vorbind la mobil simultan cu apropiatii primarului. -Care esti?- – il interpeleaza fotbalistul pe interlocutorul de la celalalt capat al firului.

In acest timp, secretara -principala- vorbeste in engleza superpoliticos, administrand deodata mai multe convorbiri. Ajungand in biroul -primarului furios-, descopar un Basescu vesel, relaxat, in camasa bleu deschis, instalat comod langa cele patru telefoane – -pianul- sau de fiecare zi. Pe masa, un pachet de Benson & Hedges aruncat neglijent, iar in spate o vitrina de decoratii vegheate, in lateral, de o suita de icoane pictate pe lemn in fata carora troneaza o nava in miniatura (probabil cadou de la navomodelistul Radu Berceanu), ca sa-i aminteasca primarului de viata pe mare. Ii reprosez ca era sa-mi rup gatul la intrarea in Primarie din cauza ghetusului. -Era chiar la intrare?-, ma intreaba. -Cam la un metru-, ii raspund. -Eh, deci nu era chiar la intrare (!). Oricum, e firesc in acest sezon.- -Oficialitatile dau mereu vina pe intemperii cand nu-si fac treaba-, ii spun. Rade… Iarna nu-i ca vara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.