Acasă Politic Nu suntem groapa de gunoi a Europei

Nu suntem groapa de gunoi a Europei

DISTRIBUIȚI

Vedem în ultima perioadă tot mai multe transporturi ilegale de deşeuri care ajung în ţara noastră. Weekendul trecut, spre exemplu, poliţiştii de frontieră din Arad şi Bihor, dar și angajații Gărzii Naţionale de Mediu au refuzat să permită intrarea în țară a unui transport de 8 tone de deșeuri. În realitate erau combine frigorifice uzate, însă acestea figurau în acte drept funcționale.
Nu este singura situaţie de acest gen. Cazurile de importuri ilegale de deșeuri s-au înmulțit semnificativ în ultimele luni.

Totul vine în condiţiile în care avem a doua cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor din Uniunea Europeană.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea recent (şi are perfectă dreptate) că aceste activități sunt desfășurate de structuri de crimă organizată și că statul trebuie să verifice minuţios fiecare transport care intră în țară, pentru a vedea dacă documentele corespund conținutului.

Partea proastă pentru noi ca stat este că numai o mică parte din ce ajunge în România sunt efectiv deșeuri utilizabile, restul fiind produse nereciclabile și materiale toxice, toate importate ilegal. Sub pretextul că importă bunuri la mâna a doua, tot mai multe firme din România importă de fapt tone de deșeuri electronice, plastic, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Mai grav este că tot acest gunoi ajunge să fie îngropat pe câmp sau pur și simplu ars.

Întrebarea este ce putem face urgent pentru că nu putem accepta ca România să devină groapa de gunoi a Europei.

Avem nevoie de un sistem de monitorizare a deşeurilor, astfel încât să identificăm şi să oprim intrarea în ţară a gunoaielor.

Pe de altă parte, întrebarea este dacă transporturile de deşeuri pentru reciclare sunt urmărite până la capăt şi dacă nu cumva acestea sunt aruncate la întâmplare.

România trebuie să înăsprească controalele şi să nu mai permită deşeuri de care alte state europene vor să scape. Este inadmisibil ca televizoare cu ecranul spart sau frigidere vechi de 30 de ani să ajungă la noi sub masca importurilor de produse second-hand.

Nu mai putem tolera asemenea lucruri, iar statul român are datoria să-şi apere cetăţenii în faţa acestor practici!

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României

4 COMENTARII

  1. Articolul dumneavoastră este bine redactat, concis care reușește să atragă atenția publicului țintă, felicitări celor care l au redactat. Poate ar fi necesara o completare a acestui demers cu o documentare juridică referitoare la pedepsele privative de libertate și cuantumul uriaș al penalizarilor atât persoane fizice cât și juridice pe subiectul protecției mediului în țări precum Italia, Germania, Elveția.

  2. Nu suntem groapa de gunoi a Europii ? Nu pe dracu ! Daca politrucul du Romaine e pregatit sa tradeze necontenit poporul roman , cum sa nu fim gunoieri . Biserica Ortodoxa trebuie sa se implice , nu mai poate lasa culturile ce ne-au invadat sa ne distruga !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.