Acasă Politic O motiune de cenzura aproape cenzurata

O motiune de cenzura aproape cenzurata

DISTRIBUIȚI

Motiunea de cenzura anuntata, pentru moment, doar ca posibilitate, de catre senatorul PD Viorel Pana, risca sa treaca pe langa urechea Executivului, care isi va asuma raspunderea pe un proiect de accelerare a privatizarii. In conditiile in care PNL nu pare sa aiba apetit pentru un astfel de demers, iar PRM are probleme interne majore, motiunea ar putea intra in panoplia de rateuri ale opozitiei lipsite de coerenta.

Democratii se mai gandesc

Motiunea de cenzura nu a fost insa batuta in cuie de democrati. Vicepresedintele PD, Liviu Negoita, sustine ca aceasta idee trebuie aprobata saptamana viitoare in Biroul Permanent National. -Asteptam intai sa vedem documentul pe care Guvernul isi va asuma raspunderea-, a spus Negoita.

In opinia acestuia, democratilor le va fi greu sa impuna un astfel de demers parlamentar, in conditiile in care -PNL sau alte partide vor veni cu contraargumente si vor sustine ca politica Guvernului este minunata si trebuie sa-i lasam sa lucreze-.

PNL nu se grabeste sa motioneze alaturi de PD

Liberalii nu se grabesc sa imbratiseze motiunea de cenzura anuntata de PD, ca replica la asumarea raspunderii guvernamentale. In sedinta de marti seara, Biroul Permanent al PNL a analizat implicatiile acestei manevre politice asupra imaginii partidului. Apologeti ai privatizarii, liberalii nu ar marca prea multe puncte sprijinind o motiune menita sa rastoarne Legea guvernamentala de accelerare a privatizarii. Interesul liberalilor este ca aceasta lege sa treaca si privatizarea sa se produca, in sfarsit, chiar daca -organul- care o emana este Guvernul pesedist. BPC nu a luat inca o decizie in acest sens, considerand-o prematura.

De altfel, deputatul Eugen Nicolaescu, specialist pentru economie, a aratat ieri ca PNL prefera o alta strategie: consultarea Executivului cu partidele politice inainte de a lansa la apa Legea de accelerare a privatizarii. -Cat priveste motiunea de cenzura, credem ca PD s-a grabit pentru ca, deocamdata, nu se cunoaste nici macar textul asumarii raspunderii-, a spus Eugen Nicolaescu.

Coautoare ale motiunii de cenzura din decembrie, PD, PNL si PRM nu anunta aceeasi unitate in cuget si in simtiri in aceasta primavara. Bilantul general al primului an de guvernare – care a fost subiectul iernii, coaguland Ppozitia – este inlocuit acum de o alta tema, mai delicata, cu alte efecte electorale. Sustinatori prin excelenta ai capitalului privat, reprezentantii PNL vor sta mult pe ganduri daca sa-i ajute sau nu pe democrati in aceasta intreprindere – de altfel fara sansa reala de a rasturna Guvernul.

PRM sustine ca PD s-a cam grabit

PRM are, in momentul de fata, rezerve fata de demersul PD de a promova o motiune de cenzura. Vicepresedintele partidului si lider al grupului parlamentar din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, sustine ca democratii dau dovada -de o graba nejustificata, pronuntandu-se cu privire la un act al Guvernului (asumarea raspunderii – n.n.) care nu s-a produs inca in Parlament-, acest fapt -aratand neseriozitate-. Liderul PRM a precizat ca problema sustinerii motiunii de cenzura nu a fost discutata in partid, dar -singurul raspuns pe care il poate da Opozitia la angajarea raspunderii nu poate fi altul decat introducerea unei motiuni de cenzura-.

UDMR respinge a apriori motiunea PD

Din cauza protocolului, UDMR este obligata sa respinga, de la bun inceput, motiunea de cenzura pe care PD intentioneaza sa o initieze ca reactie la decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Legea referitoare la accelerarea privatizarii. Vicepresedintele executiv al Uniunii, Laszlo Borbely, a recunoscut de la bun inceput acest lucru: -Nu am vazut, inca, nici legea pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, dar nu vom sustine o eventuala motiune de cenzura. Deocamdata, nu avem motive sa incalcam protocolul!-. Cu toate ca starea de spirit din sanul UDMR cu privire la protocol da semne de deteriorare, subordonatii lui Marko Bela pe linie de partid sunt decisi, deocamdata, sa respecte promisiunile de fidelitate catre social-democrati. Mai mult, dupa cum ne-a declarat presedintele CRU, senatorul Gyorgy Frunda, UDMR spera ca atitudinea sa sa fie -molipsitoare-. -Speram sa fim un exemplu pentru social-democrati. Pe noi ne leaga protocolul si ne tinem de obligatiile acestuia.-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.