Acasă Politic Oprescu nu se dezice de mineriadele lui Iliescu

Oprescu nu se dezice de mineriadele lui Iliescu

DISTRIBUIȚI

Candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social (GDS), că nu se delimitează de Ion Iliescu pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, deși președintele de onoare al PSD  este considerat principalul vinovat. Întrebat cum i se pare gestul fostului președinte de a chema minerii în București, Oprescu a afirmat că "Iliescu a ținut un echilibru într-o perioadă frământată". "Doctorul" s-a scuzat apoi, spunând că nu poate răspunde în privința unor evenimente la care nu a participat.

"Independentul" Sorin Oprescu nu se dezminte. După ce toată lumea l-a acuzat că ar fi omul lui Ion Iliescu, Doctorul a ținut ieri-seară să demonstreze că așa și este. Prezent la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social, Oprescu a declarat că fostul președinte Iliescu "a ținut un echilibru într-o perioadă frământată", răspunzând astfel la întrebarea dacă Ion Iliescu ar fi făcut un lucru bun atunci când a chemat minerii în București. Pe tot parcursul emisiunii, Oprescu s-a eschivat constant să răspundă întrebărilor ce vizau mineriadele, explicând că nu a participat la acele evenimente. "Nu am trăit acele momente decât în calitate de spectator și de practicant, doctor care repara ceea ce s-a întâmplat atunci. Ce doriți? Te-ai lepădat de Satana? Da! Nu doriți lucrul ăsta. Nefiind în miezul lucrurilor, a critica, a interpreta pe cineva nu cred că este o idee bună", a declarat Oprescu, speriat că ar putea să iasă de sub protectoratul președintelui de onoare al PSD. Doctorul a încercat apoi să o "dreagă", spunând că nu este speriat dacă "iese mâine domnul Iliescu și spune ca PSD să voteze pe nu știu cine". Oprescu l-a lăudat apoi pe mentorul său, spunând că are o relație specială cu acesta și că îl respectă pentru modul în care se descurcă în situațiile de criză.

Victime

Mineriada din 13-15 iunie 1990 s-a soldat cu zeci de victime. Forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit brutal asupra protestatarilor din Piața Universității. Deși, conform dosarului, mineriada a făcut 1054 de victime, Ion Iliescu le-a mulțumit public minerilor pentru "faptele" de vitejie: "Vă mulțumesc public pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile", a declarat atunci Iliescu. În 2007, Parchetul General a început urmărirea penală față de Ion Iliescu pentru omor deosebit de grav. Peste câteva luni, rezoluția de începere a urmăririi penale a fost infirmată de procurorul general Laura Codruța Kovesi, pe motiv că s-ar fi comis erori de procedură în dosar. Cu toate acestea, Parchetul General continuă ancheta în dosarul mineriadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.