Acasă Politic Partidele se bat in programe de guvernare mediocre

Partidele se bat in programe de guvernare mediocre

DISTRIBUIȚI

Pe o scala de la 1 la 10, PSD+PUR este corigent tocmai la capitolul care intereseaza cel mai mult Occidentul, in speta metodele propuse pentru lupta impotriva coruptiei. Parerea unui grup de experti independenti care au evaluat programele celor doua mari forte politice romanesti este ca ambele au prezentat electoratului programe mediocre, greu de pus in practica, menite in buna masura doar sa ameteasca lumea, inainte de alegeri.


Impozitarea, educatia, coruptia, sanatatea, mediul inconjurator si agricultura. Iata temele care au fost evaluate de un grup de experti independenti reuniti sub egida revistei -Dilema veche-, in perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare. Acestia au analizat punctual promisiunile si metodele continute in programele electorale ale Aliantei D.A. si, respectiv, PSD+PUR. Initiativa grupului are menirea sa prezinte cu acuratete sansele ca programele si promisiunile partidelor aflate in cursa electorala sa fie implementate cu succes, in contextul in care, deocamdata, fiecare forta politica declara ca a prezentat electoratului solutii realiste de insanatosire a climatului economic, social si moral din Romania.

Una dintre cele mai interesante concluzii ale expertilor independenti este legata de capitolul -impozitare-, unde atat PNL-PD, cat si PSD+PUR promit programe fiscale cu iz liberal. Dupa 10 ani de guvernare in care au promovat o fiscalitate dura si inflexibila, social-democratii au descoperit, brusc, ca e nevoie ca impozitele pe venit si profit, ca si contributiile pe salarii sa fie relaxate. Campion in sportul -pasilor marunti- care a tinut captiva economia romaneasca ani de-a randul, PSD continua, totodata, sa creada ca reducerea fiscalitatii trebuie sa vina incetisor, ca sa nu se sperie electoratul. Alianta D.A., pe de alta parte, vrea sa -rupa pisica in doua-, atacand direct problema impozitarii excesive si propunand, in acest sens, metode cu efect imediat. Pe ansamblu, Alianta primeste insa, la acest capitol, o nota remarcabila pentru un elev nu tocmai silitor, asa cum e politicianul roman: 7,3. Grupul PSD+PUR este notat pentru buna intentie si mai putin pentru sansele de a produce o revolutie economica bazata pe scaderea taxelor si impozitelor. Nota acordata de catre experti social-democratilor este, la acest capitol, 6,3.

Pensiile trec cu greu clasa

Un alt capitol cu mare priza la electorat este cel al pensiilor. Aici, atat stanga, cat si dreapta sunt dispuse sa promita marea cu sarea electoratului aflat la pensie. -Promisiunile, la acest capitol, ale ambelor aliante au evident caracter electoral si nu pot fi realizate-, spune Marian Preda, director al Centrului de Studii Europene. Motivul este simplu: pentru atingerea promisei pensii medii de 100 de euro, venitul mediu al celor care muncesc ar trebui sa fie de peste 500 de euro. Iata de ce, la acest capitol, expertii independenti au taxat ambele combatante, altoindu-le cu o nota rusinoasa, dar de trecere: 5,3.

Alianta are educatie

La capitolul educatie, PSD+PUR a primit o nota si mai mica, 5,2, in vreme ce Alianta D.A. reuseste sa obtina o nota decenta, anume 6,8. -PSD+PUR propune o colectie de micro-programe razlete in domeniul educatiei, si nu o politica sistemica, durabila si coerenta-, considera Alexandru Crisan, profesor la Columbia University, SUA. Alianta, pe de alta parte, a propus cateva programe realiste, cu bataie pe termen lung, menite sa aduca stabilitate in domeniul educatiei.

PSD+PUR=corigenta la coruptie

Singura nota sub 5 pe care o incaseaza combatantele la subiectele examinate este oferita PSD+PUR pentru programele propuse de stopare a fenomenului coruptiei. Daca social-democratii sunt urecheati cu un binemeritat 3,8, nici Alianta nu e premianta la acest capitol, primind doar nota 5,1. Explicatiile expertilor sunt clare: cancerul nu poate fi vindecat cu -aspirina, paracetamol, piramidon sau cu metode disperate, dupa ureche-.

Sanatatea, mediul si agricultura sunt capitolele unde ambele combatante primesc din partea expertilor note sensibil apropiate. Altfel spus, atat stanga, cat si dreapta vin cu -aceleasi masuri populiste-, planuri marete si idei confuze intocmite pentru a atrage voturi.

Media generala a subiectelor analizate da, pe ansamblu, castig Aliantei, care primeste mediocra nota de 6,06. Suficient ca sa depaseasca PSD+PUR cu mai bine de o jumatate de punct, ce conteaza mai putin decat impresia generala oferita de ambele combatante la capitolul promisiuni si programe electorale. Desi se afla, inca, la putere, social-democratii nu-si bat capul sa iasa din mediocritate, in timp ce principalii lor adversari politici sunt aproape la fel de incapabili, cand vine vorba de tehnica si tactica redresarii Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.