Acasă Politic Patronul Sechelariu, client al primarului cu acelasi nume

Patronul Sechelariu, client al primarului cu acelasi nume

DISTRIBUIȚI

Liderul penegist Dumitru Sechelariu, autoproclamat drept -cel mai cinstit dintre romani-, a pierdut, o data cu alegerile locale, surse importante de finantare publica a afacerilor sale. Ziarul aflat in proprietatea faraonului expirat nu mai primeste publicitate din partea primariei lui Stavarache, bani care pana in iunie 2004 constituiau o sursa majora de capital pentru -Desteptarea SA-. De asemenea, un alt giuvaer de pe palaria fostului primar, Institutul General Proiect, asteapta cu mana intinsa comenzile de la Primaria Bacau. Noul edil-sef al municipiului, liberalul Stavarache, nu mai imparte banii publici cu atat de multa marinimie precum Dumitru Sechelariu, in vremurile cand Bacaul era condus de catre acesta din urma.


Pana in toamna acestui an, General Proiect s-a aflat sub manageriatul sotiei fostului primar, Laudeta Sechelariu. Conducerea celei mai mari institutii de proiectari din judet a fost predata, recent, ex-viceprimarului sechelarist Lucas Laurian, cel care in noaptea de 20 iunie a plecat huiduit din primarie, alaturi de Dumitru Sechelariu.

Institutul de Proiectari a fost suprasolicitat, ani de zile, cu comenzi venite fie direct de la stat, fie din fonduri europene, fie de la amici ai baronului, fie de la persoane particulare care socoteau ca n-ar fi fost indicat sa mearga la o alta firma de proiectari. Acum, comenzile si banii pe care continua sa se sprijine General Proiect vin insa de la Consiliul Judetean Bacau. Elocvent este faptul ca presedintele pesedist al acestui organism administrativ este tocmai -pupilul lui Seche-, fostul viceprimar bacauan Dragos Benea. Acesta a reusit, la finele anilor *90, sa intre in gratiile fostului baron si a ramas credincios binefacatorului sau, chiar si dupa ce baronul a sarit pe motoreta politica a lui Gigi Becali. Evident, aflat la umbra stejarului sechelarist, Dragos Benea a devenit un potent om de afaceri si un lider politic cu putere remarcabila in judet.

Primaria Bacau, clienta majora a ziarului primarului

Alaturi de General Proiect, ziarul lui Sechelariu resimte insa pierderea unui client important, in speta Primaria Bacaului. In perioada 2000-2004, ziarul -Desteptarea- a primit de la institutia locala amintita comenzi de publicitate in valoare totala de peste 137.000 de dolari. Beneficiind de fondurile controlate de catre primarul Sechelariu, cotidianul amintit a publicat aproape zilnic diverse anunturi comandate de catre primarie. Anunturile – al caror interes public era cel putin discutabil – au fost contractate, aproape fara exceptie, cu ziarul lui Dumitru Sechelariu. Astfel, numai pe parcursul anului 2003, -Desteptarea- a primit de la Primaria Bacau comenzi in valoare de 2.077 milioane lei. Suma este suficienta pentru acoperirea pe mai multe luni a intregului fond de salarizare al publicatiei amintite.

Cotidianul -Desteptarea-, denumit pe vremuri -Steagul Rosu-, este publicat de SC Desteptarea SA, firma unde Dumitru Sechelariu detine 92,5% din actiuni.

Pentru mine muma, pentru ceilalti ciuma

Relevant mai este faptul ca Primaria Bacau nu a trimis, in perioada mentionata, comenzi de publicitate catre celelalte doua cotidiane bacauane, -Monitorul de Bacau- si -Ziarul de Bacau-. Cotidianele mentionate detin o cota importanta pe piata locala bacauana, iar informatiile transmise de primarie puteau fi, eventual, de interes si pentru cititorii presei de opozitie. Motivul lipsei de deschidere a fostei administratii din Primaria Bacau fata de ziarele opozitiei poate sa tina si de politica editoriala a -Monitorului- si -Ziarului-, publicatii care deseori au inserat articole critice la adresa lui Dumitru Sechelariu. Exceptie de la regula -eu centrez, eu dau cu capul- face anul 2004, cand -Ziarul de Bacau- a primit de la primarie comenzi de publicitate in valoare de 7,7 milioane de lei. Adica, de zeci de ori mai putin decat ziarul -sefului-.

Alaturi de sumele varsate de la fostul Consiliu local dominat de PSD, -Desteptarea- a primit -partea leului- si din partea fostului Consiliu judetean, care publica lunar un buletin informativ in paginile publicatiei lui Dumitru Sechelariu. Pe de alta parte, in iunie 2003, la numai cateva zile dupa ce -Monitorul de Bacau- a fost cumparat de catre fiica unui deputat PD, acest cotidian a fost executat de pe lista de publicitate a CJ Bacau.

-Desteptarea- lui Seche, finantata si de PSD

Cotidianul sechelarist -Desteptarea- a beneficiat nu numai de ajutorul deloc zgarcit al leilor publici, ci si de cel al PSD. Intr-un top publicat de un saptamanal economic se arata ca, in primele opt luni ale acestui an, ziarul lui Sechelariu conducea la nivel national in ceea ce priveste publicitatea comandata de partidul trandafirilor. Astfel, -Desteptarea- a incasat circa 145.000 de euro brut din pusculita PSD, suma comparabila cu cea cheltuita de partidul-stat, in aceeasi perioada, pentru publicitate in… -Jurnalul National-. Desi are tiraj tipic pentru un ziar local (12.000 de exemplare, dupa afirmatiile unor distribuitori bacauani), -Desteptarea- a intrecut, in primele opt luni ale anului curent, ziare nationale precum -Libertatea-, -ProSport- si chiar -Adevarul-. Victoria nu a fost inregistrata la capitolul calitate sau tiraj, ci la sportul incasarii banutilor veniti puhoi de la PSD.

Un posibil motiv al deosebitei importante pe care PSD o acorda unui mic ziar local precum -Desteptarea- poate fi vechea amicitie dintre Sechelariu si Viorel Hrebenciuc. Dupa ce fostul primar a achizitionat SC Desteptarea SA, -eternul si fascinantul- Hrebenciuc, facator si desfacator al strategiilor PSD, a fost, de altfel, deseori coafat si fardat la loc de cinste in presa controlata de Dumitru Sechelariu. Acesta poate sa fie motivul pentru care mult-asteptata campanie electorala mediatica anti-PSD anuntata, la un moment dat, de Sechelariu sa gafaie mai tot timpul mofluza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.