Acasă Politic PDSR se erodeaza la guvernare

PDSR se erodeaza la guvernare

DISTRIBUIȚI

Ultimul sondaj INSOMAR, realizat in perioada 1-3 iunie 2001, scoate in evidenta faptul ca presedintele Ion Iliescu a pierdut, in doar o luna, o mare parte din electorat, iar imaginea partidului de guvernamant s-a erodat din cauza actului de guvernare. Castigarea sefiei Partidului Democrat de catre Traian Basescu i-a adus acestuia o crestere spectaculoasa in randurile populatiei. Si premierul Nastase ramane in atentia alegatorilor, desi activitatea desfasurata de Executiv primeste doar nota sapte. Potrivit sondajului, majoritatea romanilor (53%) sunt nemultumiti de felul in care traiesc, ei sustinand ca au acelasi nivel de trai ca si anul trecut. Romanii nu vad nici pe viitor o imbunatatire a vietii de zi cu zi, convinsii fiind ca si la anul vor trai la fel. In alta ordine de idei, romanii se tem de boala, preturi si pentru viitorul copiilor. De aceea, ei cred ca Guvernul ar trebui sa investeasca cei mai multi bani in domeniul sanatatii, al protectiei sociale a pensionarilor si al educatiei. Romanii nu sunt optimisti nici in ceea ce priveste situatia economica a tarii, pe care o vad cu aceiasi ochi ca si pana acum. In timp ce jumatate din populatie considera ca anul acesta situatia economica va fi la fel, doar 31% dintre subiecti cred ca economia va cunoaste o usoara relansare.

PDSR pierde procente in favoarea PD

Cu toate ca a inregistrat o scadere fata de luna aprilie, PDSR ramane in continuare in preferintele electoratului. In ipoteza ca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PDSR ar obtine 60,7% din voturile alegatorilor, cu peste sapte procente mai putin fata de aprilie. O crestere spectaculoasa a inregistrat Partidul Democrat, noul presedinte, Traian Basescu, reusind sa atraga spre formatiunea sa voturile a 8,1% dintre subiecti – fata de cinci procente inregistrate in luna aprilie -, surclasand PNL, care, in acelasi interval de timp, a inregistrat 6,8%. Pe locul doi se situeaza Partidul Romania Mare, pentru care ar vota 15,6% dintre subiecti.

Ion Iliescu scade in sondaje

Daca, in luna aprilie, mai mult de jumatate dintre romani il vedeau pe Ion Iliescu cel mai potrivit pentru Cotroceni, conform sondajului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Presedintia Romaniei, doar 40,2% l-ar mai vota pe seful statului. El a pierdut, in acest interval de timp, voturile a 12,2% dintre admiratori. Traian Basescu se bucura de popularitate nu numai in interiorul partidului, ci si in afara acestuia, el reusind, si la capitolul Presedintie, sa inregistreze o crestere de peste cinci procente, de la 6,6% la 11,8%. Si premierul Nastase se indreapta vertiginos spre Cotroceni, 15,5% dintre votanti dandu-i pe mana Presedintia. Pentru fotoliul de presedinte, al doilea preferat ramane C.V. Tudor, care ar intruni sufragiile a 16,3% dintre alegatori. Adrian Nastase ramane cel mai popular personaj politic, el bucurandu-se de increderea a 67% dintre cei intervievati. La o diferenta de 10 procente se afla seful statului, Ion Iliescu. Desi beneficiaza de increderea a 56% dintre alegatori, de remarcat ca a pierdut doua procente fata de luna trecuta, ceea ce a facut ca numarul celor care manifesta neincredere (44%) sa creasca. Argintul este adjudecat de Traian Basescu, cu increderea a 62% dintre subiecti, care, astfel, a reusit sa treaca pe locul doi, inaintea lui Iliescu.

Cabinetul Nastase primeste un 7 la purtare

Pentru activitatea desfasurata, Executivul a primit nota sapte din partea a 25% dintre romani, aceeasi nota primita, cu o luna in urma, din partea a 24,8% dintre subiecti. Totusi, 20,6% sunt cei care cred ca Guvernul merita nota opt. Ceva mai zgarciti sunt 16,6%, care nu l-ar nota cu mai mult de sase. -Marele premiu- este acordat de catre 4% dintre subiecti, care fac cadou Guvernului nota maxima. In ochii a 2,5 dintre alegatori, Cabinetul Nastase merita doar nota 1 pentru activitatea prestata.

12 porunci pentru Cabinetul Nastase

Cei mai multi romani (17%) isi doresc ca actualul Executiv sa creeze noi locuri de munca, in timp ce 12% asteapta de la guvernanti sa se orienteze catre masuri economice. 11% dintre subiecti opteaza pentru marirea pensiilor si a salariilor, iar 17,9% sunt pentru sprijinirea agriculturii. Masurile de eradicare a coruptiei sunt preferate de 7,3% dintre subiecti, iar cele pentru scaderea inflatiei, de 7,2 dintre cei intervievati. O proportie de 6,8% asteapta de la Executiv masuri de protectie sociale, iar 6,1% isi doresc masuri pentru cresterea nivelului de trai. Pentru accelerarea privatizarii si incurajarea investitiilor se pronunta 6% din populatie, in timp ce 3,5% dintre romani cer Guvernului elaborarea unor politici mai ferme. Doar 3,4% dintre alegatori acorda importanta micsorarii taxelor si impozitelor, iar 3,3% prefera masuri privind aplicarea legilor si imbunatatirea acestora.

Nastase, Geoana si Dan Ioan Popescu – cei mai populari guvernanti

Desi ramane in fruntea clasamentului privind increderea populatiei in ministri, premierul Nastase inregistreaza o scadere fata de luna aprilie. El se bucura, in prezent, de increderea a 38% dintre alegatori. Seful Executivului este urmat de ministrul de externe, Mircea Geoana, si de ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, ambii beneficiind de increderea a 9% dintre electori. O crestere in topul increderii a inregistrat ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, care, cu votul a 7% dintre alegatori, a urcat de pe locul sase pe locul patru. Cea mai putin apreciata activitate este cea a Ministerului Justitiei (16%), a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (12%), a Ministerului Agriculturii si cea a Ministerului de Interne (8%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.