Acasă Politic Pregatiri electorale la PSD

Pregatiri electorale la PSD

DISTRIBUIȚI


Frenezia modificarii Legii electorale a cuprins definitiv partidul de guvernamant. Astfel, Delegatia Permanenta a PSD a discutat subiectul introducerii votului uninominal. Acesta se va aplica pentru tot Senatul, a aratat ieri unul dintre vicepresedintii partidului, Doru Ioan Taracila. El a explicat aceasta orientare a PSF prin aceea ca in circumscriptiile mici ar fi imposibil de combinat sistemul mixt cu cel uninominal in varianta in care numai o parte dintresenatori ar fi alesi pe ultima formula.


Pesedistii vor sa reduca si numarul de parlamentari, ultima reteta de partid fiind 100 senatori si 220 deputati plus reprezentantii minoritatilor, a declarat ieri Taracila. Staff-ul PSD a hotarat sa inceapa consultari cu toate partidele politice pentru modificarea Legii alegerilor. Acest lucru s-ar putea intampla doar la masa verde a Cotrocenilor cu medierea presedintelui Ion Iliescu, conform celor afirmate de senatorul PSD. In acest fel, se vor coagula cele peste 20 de proiecte si initiative legislative de amendare a Legii electorale care au fost depuse in decursul timpului la parlament.

Aceeasi preocupare electorala vizeaza si decalarea alegerilor prezidentiale de parlamentare. Taracila a aratat ca Delegatia Permanenta a PSD nu a discutat ieri acest subiect, dar a declarat ca aceasta este tendinta in partidul de guvernamant. De altfel, prin interpretarea Constitutiei se ajunge la aceeasi concluzie a decalarii din cauza imposibilitatii de a scurta mandatul parlamentului pe cale normala. Solutia convine partidului de guvernamant, care va diminua astfel sansele partidelor de opozitie, ajutate de imaginea liderilor lor. Liberalul Theodor Stolojan, democratul Traian Basescu si peremistul Corneliu Vadim Tudor nu vor mai putea transfera prea mult din capitalul lor personal (in planul imaginii) formatiunilor politice pe care le conduc.

Dupa calculele lui Taracila, alegerile prezidentiale vor avea loc in toamna-iarna anului viitor, iar prezidentialele – abia in 2005.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.