Acasă Politic Presedintii Consiliilor Judetene din Harghita, Covasna si Mures au depus actele pentru...

Presedintii Consiliilor Judetene din Harghita, Covasna si Mures au depus actele pentru obtinerea cetateniei maghiare

DISTRIBUIȚI

Presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures si-au depus, ieri, la Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, documentele pentru obtinerea cetateniei maghiare. O lege adoptata de Parlamentul de la Budapesta in luna mai 2010, ce a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011 si vizeaza acordarea cetateniei ungare pentru maghiarii care traiesc in afara hotarelor Ungariei. Legea le ofera celor care decid sa solicite si cetatenia ungara toate drepturile pe care le au cetatenii Ungariei, inclusiv pasaport, dar nu si drept de vot.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, insotit de sotie, omologul sau din Covasna, Tamas Sandor, alaturi de sotie si cei trei copii, precum si presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edit-Emoke, au completat timp de aproape o ora toate cererile necesare depunerii dosarului pentru obtinerea cetateniei maghiare.

Dupa depunerea documentelor, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat ca este emotionat, dar si onorat ca a putut sa solicite cetatenia ungara. ''Este un drept si o modalitate prin care se declara apartenenta la natiunea maghiara, chiar daca suntem despartiti de granite'', a sustinut acesta.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a afirmat ca nu a cerut cetatenia maghiara atunci cand a locuit la Budapesta, timp de cinci ani, ci a solicitat-o in Romania. ''Vrem sa fim cetateni maghiari in Secuime, aici vrem sa traim si sa muncim'', a spus acesta.

Presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edit-Emoke, a spus ca ''cetatenia maghiara va fi o dovada a nationalitatii si un act de recunoastere a faptului ca exista maghiari si in alte teritorii din afara Ungariei''.

La sediul Consulatului General al Ungariei din Miercurea Ciuc a venit si primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care este de parere ca solicitarea cetateniei maghiare este mai mult o chestiune emotionala, si nu o abordare pragmatica.

''Este un moment pe care il asteptam demult, este mai mult o chestiune emotionala, nu este o abordare pragmatica, din punctul nostru de vedere. Suntem cetateni europeni, suntem cetateni romani si cred ca, ca si ardeleni, este normal sa fim si cetateni maghiari'', a afirmat Antal Arpad.

Cateva mii de etnici maghiari s-au inscris pe lista pentru a-si depune documentele de obtinere a cetateniei maghiare, la consulatul de la Miercurea Ciuc. Ei au fost programati, pentru a se evita aglomeratia, la fiecare ghiseu, urmand sa fie primiti, zilnic, intre 15 si 20 de solicitanti. Programarile sunt facute deja pana in luna martie.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, anul trecut, legea privind acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. Potrivit legii, etnicii maghiari care vor sa obtina dubla cetatenie trebuie sa demonstreze ca au origini maghiare si ca pot vorbi limba maghiara. Masura priveste in jur de 3,5 milioane de maghiari ce traiesc in statele vecine Ungariei, tara care are circa 10 milioane de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.