Acasă Politic PRM a stricat darul PDSR pentru Rege

PRM a stricat darul PDSR pentru Rege

DISTRIBUIȚI

Dupa saptamani bune de acalmie politica la Senat, ieri s-a consumat un episod palpitant cu -eroi- din coalitia de guvernare. Astfel, PRM s-a rupt politic de PDSR la votul pe marginea unei legi dorite cu ardoare de partidul de guvernamant, aceea privind drepturile fostilor sefi de stat. Scandalul orchestrat ieri de oamenii lui Vadim si capacitarea?? unei parti din PDSR au determinat adoptarea textului cu pricina, cu 79 de voturi pentru si 30 contra si 5 abtineri, intr-o alta forma decat cea a Camerei Deputatilor, facand imposibila promulgarea legii in cursul zilei de azi – cu un dar pentru regele Mihai.

Pledoarii pentru Ceausescu

Varful de lance al atacului peremist a fost senatorul Mihai Ungheanu, care a avertizat ca -regele nu poate fi inclus in lege, intrucat a pus in pericol independenta Romaniei si a cedat Bucovina de Nord si Basarabia-. Stafeta a fost predata de pedeseristul Sergiu Nicolaescu care a extins aria beneficiarilor cu Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Gheorghe Gheorghiu-Dej si chiar Ceausescu. Desi considera ca aceasta suplimentare a listei ar fi o crima, Nicolaescu a invocat respectul pentru istorie. In aceasta nota a vorbit si un alt pedeserist, senatorul George Pruteanu, care a spus ca -daca Ceausescu ar trai, ar merita sa beneficieze de aceleasi drepturi, intrucat a fost un conducator bine cotat-.

Palatul Elisabeta – -victima- unui joc politic

Seria anomaliilor discursive pretextate de aceasta lege a fost completata de un alt subiect cu incarcatura politica: pierderea dreptului fostilor sefi de stat de a folosi o locuinta daca au deja una in proprietate. Senatorul PDSR Ioan Predescu a pledat pentru aceasta conditionare inca din Comisia juridica, lovind prin ricoseu interesul propriului Guvern de a-i oferi regelui Mihai Palatul Elisabeta. Adoptarea acestei restrictii ar fi impiedicat spectacolul de imagine organizat astazi la Palatul Elisabeta, intrucat regele are deja in proprietate Castelul de la Savarsin. Prin vot, conditia a cazut, ca si amendamentul peremist de a-i exclude pe -fostii sefi de stat care au abdicat-.

Salariu, casa si masina pentru fostii sefi de stat

Infrangerile in planul acestor amendamente nu i-au descurajat pe peremisti, care au reusit in final sa determine in Senat un text modificat fata de Camera si deci sa dejoace planurile PDSR de a-l cadorisi astazi pe rege cu aceasta lege. Fara substrat politic, modificarile respective vizeaza micsorarea -salariului- fostilor sefi de stat de la 75%, cat adoptasera deputatii, la 50% din indemnizatia presedintelui in exercitiu. Fostii sefi de stat – printre care a fost mentionat explicit printr-un articol nou si fostul rege al Romaniei, Mihai I – vor avea, pe langa indemnizatie, dreptul de a folosi gratuit o locuinta cu destinatia de resedinta, avand -in dotare- un consilier si un secretar, dreptul de a folosi, tot gratuit, o masina cu sofer, precum si paza si protectie permanenta. Forma finala va fi adoptata insa abia saptamana viitoare, dupa mediere, dar inainte de plecarea Regelui, conform pronosticurilor liderului de grup al senatorilor pedeseristi, Ioan Solcanu. Pentru aceasta, PDSR va trebui sa faca noi concesii PRM – un partid care traverseaza o perioada framantata dupa ultimele rebeliuni interne, in spatele carora sunt suspectati a fi tot pedeseristii, si dupa acordarea de catre autoritati a unui sediu nou, considerat inacceptabil, sub forma unei -magazii a Curtii de Conturi- – dupa cum spun surse peremiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.