Acasă Politic PRM reabiliteaza Securitatea si pe fostii informatori

PRM reabiliteaza Securitatea si pe fostii informatori

DISTRIBUIȚI

Asa cum a amenintat inca din vara, prin vicepresedintele Comisiei SRI, Daniela Buruiana Aprodu, PRM a declansat, incepand de ieri, ostilitatile impotriva Legii Ticu si a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Grupurile parlamentare ale PRM din Senat si Camera Deputatilor au depus un proiect de lege care abroga Legea accesului la dosarele de securitate, desfiinteaza CNSAS si ii scoate basma curata pe fostii informatori.


Dinescu, Patapievici si Plesu, pusi la zid

Incadrata de fratele liderului PRM, deputatul Marcu Tudor, si de fostul colonel SPP, Danut Saulea, cel care i-a -vazut- din auzite pe luptatorii Hamas antrenandu-se in Romania, Daniela Buruiana a anuntat ieri aparitia noului proiect de lege. Avand deja cartuse pe teava impotriva CNSAS, reprezentanta PRM i-a demolat pur si simplu pe membrii Colegiului institutiei. -CNSAS nu are nici o alta justificare decat salariile uriase si privilegiile acordate membrilor sai-, a spus Daniela Buruiana. Desi initial nu a vrut sa dea nume, deputatul PRM nu s-a abtinut si a rabufnit impotriva lui Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu. Daca primul a scapat oarecum ieftin, fiind mustruluit pentru ca -a adus grave injurii membrilor Comisiei SRI-, Patapievici a fost acuzat ca -a spurcat poporul roman-, iar Plesu ca -si-a retras dosarul de Securitate-. In consecinta, peremistii nu vor mai permite ca -acesti indivizi sa mai tropaie cu bocancii in viata romaneasca- pentru ca, in opinia Danielei Buruiana, ei nu au nici o calitate morala.

De altfel, si expunerea de motive a proiectului de lege este viu colorata cu referiri critice la adresa CNSAS. Astfel, in text se arata ca persoanele din conducerea consiliului -sunt preocupate mai degraba in mentinerea unei atmosfere de tensiune si de cultivare a urii si dispretului fata de Serviciile de Informatii ale statului roman-.

Fostii informatori sunt -reactivati-

Daca antipatia fatisa fata de anumiti reprezentanti ai CNSAS poate fi oarecum inteleasa, cu greu se poate explica, dupa 11 ani de la Revolutie, de ce peremistii sustin reabilitarea fostei Securitati. Tot in expunerea de motive se arata ca -ofiterii de securitate au fost culpabilizati, fara sa li se recunoasca activitatea practica desfasurata, iar structurile de informatii, anihilate-. Fostii informatori sunt trecuti si ei la loc de cinste. -Inlocuirea Legii 187/1999 (Ticu – n.n.) este imperios necesara si datorita schimbarii strategiei si tacticii de combatere a terorismului la nivel planetar, unde retelele informative au fost reabilitate si reconsiderate. In aceste conditii, colaboratorii serviciilor de informatii nu mai sunt personaje infame, ci redevin elemente indispensabile ale sistemului-, se precizeaza in expunerea de motive.


Dosarele nu vor fi date publicitatii

Pe langa abrogarea Legii Ticu, desfiintarea CNSAS si reabilitarea delatorilor, proiectul PRM are ca fundament doar accesul cetatenilor romani la dosarele de urmarire informativa. Dosarele respective, intocmite de Securitate in perioada 30 august 1948-22 decembrie 1989, se pastreaza in arhiva SRI. In cadrul acestuia se constituie un serviciu special care se va ocupa de arhiva si accesul la dosare. SRI poate refuza insa accesul la dosar daca -este afectata siguranta nationala, relatiile Romaniei cu alte state ori prejudiciaza activitatea serviciilor de informatii-. Dosarele nu vor putea fi date publicitatii, nici macar cele ale demnitarilor, -numai daca respectivii doresc acest lucru-. Daniela Buruiana a mai precizat ca legea nu contine nici o referire la vreo categorie sociala care are dreptul sa-si vada propriul dosar de urmarire informativa.

CNSAS nu ia in calcul aventurile legislative ale PRM

In replica la acuzatiile aduse de PRM membrilor colegiului, presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, a declarat: -In primul rand, este un neadevar faptul ca suntem o institutie parazitara. In al doilea rand, nu avem salarii mari. Membrii nostri sunt demnitari si suntem platiti ca atare-. De asemenea, Onisoru a aratat ca CNSAS a reusit sa puna pe picioare accesul la propriul dosar, dovada constand in numarul mare de cereri primite din partea celor interesati. Cat despre initiativa legislativa a PRM, liderul colegiului a apreciat ca este dreptul fiecarui partid sa propuna ce vrea. -Exista o initiativa legislativa pe care am discutat-o cu Ion Stan, presedintele Comisiei SRI, act normativ ce urmeaza a fi depus la Parlament. Acest document cuprinde punctele de vedere ale CNSAS, SRI si ale comisiei, deci este o chestiune echilibrata-, a intarit Onisoru. Ceva mai agresiv, colegul sau de breasla, Mircea Dinescu, a afirmat: -E limpede ca buna ziua. Un partid de fosti turnatori si fosti securisti, care au tot interesul ca aceasta institutie sa se desfiinteze-.

Ticu tuna si fulgera impotriva -securistilor- din PRM

Initiatorul Legii privind accesul la propriul dosar, Constantin Ticu Dumitrescu, propune un CNSAS condus de deputatul PRM Mariana Buruiana. -Ar fi bine daca PRM ar depune un proiect de lege ca aceasta institutie – CNSAS – sa fie inlocuita de o sectie formata din membrii acestui partid, sub inalta pricepere a doamnei Buruiana. Bomboana pe coliva!-, a comentat Ticu Dumitrescu. El a tinut sa reamniteasca faptul ca PRM, -cu ofiterii lui de securitate-, a fost de la inceput impotriva Legii accesului la propriul dosar. -Deci nu ma mai mira nimic din ceea ce face acest partid. Cred ca e foarte clar pentru toata lumea ce se urmareste prin initiativa legislativa a acestora-, a completat Ticu Dumitrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.