Acasă Politic Proiect de lege împotriva evitării obligațiilor fiscale de către multinaționale

Proiect de lege împotriva evitării obligațiilor fiscale de către multinaționale

DISTRIBUIȚI

Deputații PNL au înregistrat luni, 24 octombrie 2016, la Camera Deputaților, o propunere legislativă privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, propunere ce transpune Directiva UE 2016/1164.

Inițiativa legislativă garantează că impozitele trebuie să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile, în țara în care este creată valoarea, adică în România. Potrivit estimărilor deputaților liberali, statul român va putea obține, din impozitul pe profit, de până la patru ori mai multe venituri la bugetul de stat după ce legea va fi adoptată. Este imperativ să se restabilească încrederea în echitatea sistemelor fiscale și să se permită guvernelor să își exercite în mod real și efectiv suveranitatea fiscală.

Deputații PNL își fundamentează proiectul și pe o realitate incontestabilă care s-a consolidat în economia românească, și anume adâncirea dezechilibrelor dintre cei care plătesc impozitele în România și cei care se sustrag de la plata acestor obligații fiscale. Astfel, în vreme ce unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate în mai multe state își trimit profitul înregistrat în România, în state terțe din lume, inclusiv prin intermediul unor societăți comerciale de tip offshore. De asemenea, este de notorietate deja faptul că, tot mai frecvent, companii care activează în România se străduiesc să ajungă la un profit contabil zero, tocmai ca să evite să plătească taxe și impozite în România, folosindu-se de diferite societăți comerciale internaționale pentru a scăpa de responsabilitățile fiscale românești.

Propunerea legislativă a PNL va pune capăt definitiv acestor practici profund inechitabile și neconcurențiale. Obiectivul principal al inițiativei liberale este acela ca impozitul pe profitul obținut în România să fie plătit în România, nu în alte state ale lumii.

Deputații PNL subliniază faptul că legea nu va afecta în nici un fel regimul fiscal aplicabil profiturilor obținute în România. De asemenea, nu se modifică nici cota unică de 16%, implementată de PNL în anul 2005, nici neimpozitarea profiturilor reinvestite în România și nici impozitarea cu 5% a dividendelor distribuite, pentru care PNL s-a luptat cu toată forța în anul 2015, pentru ca această măsură să fie inclusă în Codul fiscal. Propunerea definește în mod clar impozitarea la ieșire a activelor transferate din România. Nu se diminuează nici un profit, ci doar acestea se scot la lumină, pentru a fi fiscalizate în țară!

Legea va restabili echilibrul și concurența în mediul de afaceri din țară, stimulând suplimentar investițiile private, atât pe cele românești, cât și investițiile străine.

În acest context, liderul deputaților PNL Eugen Nicolăescu a lansat și o provocare majorității parlamentare condusă de PSD: ‘Dacă PSD vrea să demonstreze că interesul cetățenilor români și al economiei românești este mai presus de orgoliile politice ale liderilor și de interesele electorale ale partidului, îi provoc să se mobilizeze, la fel ca în cazul legii privind taxele parafiscale, și să transpunem această directivă, în Parlament, cu aceeași viteză, adică într-o săptămână’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.