Home Politic Proprietarii a 2.000 hectare de padure acuza -mafia din PSD-

Proprietarii a 2.000 hectare de padure acuza -mafia din PSD-

DISTRIBUIŢI

Prefectul bacauan Gheorghe Hura, inlocuitor la comanda judetului al candidatului PSD Catalin Mardare, a fost convocat de catre locuitori ai comunei Zemes pentru lamurirea unei situatii care nu si-a gasit rezolvarea de mai bine de un deceniu. Aflati la al doilea miting de protest in decurs de o saptamana, circa 240 de sateni acuza PSD ca a taraganat cu buna-stiinta retrocedarea a 2.000 hectare de pamant aflat in zona montana a judetului Bacau, teren pe care societatea de stat Petrom a construit schele de foraj si drumuri de acces. Ei acuza -coruptia din PSD, dar nu de la nivel local, ci prin directive de sus-, fiind scandalizati de faptul ca Petrom ar fi fost -impropietarit abuziv de-abia anul trecut-, la trei ani dupa ce fusese promulgata o lege care se referea clar la retrocedarea padurilor.


-Nu avem incredere in acest guvern corupt-

La al doilea miting de protest al proprietarilor au venit, cautand sa dreaga busuiocul, mai multe personalitati pesediste, in frunte cu prefectul Hura. Alaturi de acesta s-a aflat si directorul Directiei Silvice Bacau, Viorel Ghelase, precum si reprezentantul OCPI, Ion Joita. -Iata ca am fost dusi de nas de PSD, Petrom stapanind pamanturile noastre si punand bariere la drumurile de acces catre padurile pe care le stapanim de drept. Cum putem sa mai avem incredere in acest guvern corupt, daca de patru ani asteptam sa intram in posesia padurilor noastre?-, a intrebat Petrisor Beita, liderul protestatarilor. Prefectul Hura, pe de alta parte, este de parere ca satenii ar trebui sa actioneze in instanta SC Petrom SA, pentru ca justitia sa decida eventuala anulare a protocolului semnat, se pare, de Ocolul Silvic si societatea comerciala mentionata. Varianta judecarii in instanta este respinsa de protestatari: -Ne declaram sceptici in castigarea cauzei, tinand cont de comportamentul abuziv si influent al conducerii Petrom, care este institutie de stat-, acuza Beita.

Au asteptat 13 ani

Pe terenurile oamenilor, Petrom a construit drumuri de acces si sonde de extractie. -Procesul de retrocedare decurge foarte greoi-, explica Hura, dand vina pe -lipsa actelor doveditoare-. Problemele referitoare la aceste terenuri dureaza insa de la inceputul anilor *90, mai precis din momentul cand a fost semnata HG 834/1991, cand statul a impropietarit Petrom -printr-un act juridic, care nu poate fi desfiintat prin hotarare administrativa-, dupa cum spune prefectul bacauan.

Desi au trecut aproape cinci ani de la aparitia Legii 1/2000 prin care se reglementa retrocedarea padurilor catre proprietarii de drept, administratia locala nu a gasit insa timpul si resursele necesare ca sa puna in aplicare textele legislative. Directorul Ghelase spune ca de vina este ritmul incet in care se fac masuratorile topografice. Satenii s-au saturat insa de -aspectele tehnice- ale problemei, fiind decisi sa monteze, la randul lor, bariere care sa opreasca circulatia pe drumurile aflate pe terenurile lor. Petrom avea dispuse, dinainte, o serie de bariere, pe care -le vom demonta incepand de astazi (n.r. – ieri)-, dupa cum promitea Virgil Clipa, director la Schela Petroliera Zemes, din cadrul Petrom, sucursala Moinesti. -Oricum, s-a furat totul, asa ca hotii nu mai au ce sustrage-, a explicat el, fara sa spuna daca hotii sunt tocmai proprietarii care, culmea, -furau din propria ograda-.

Petrisor Beita crede insa ca -este vorba despre coruptia PSD, dar nu la nivel local, ci prin directive de sus-. -Cum se poate explica faptul ca de-abia astazi am aflat ca cei de la Petrom au obtinut certificat de proprietate pe suprafetele ocupate cu sonde?-, intreaba liderul proprietarilor. -Aceasta improprietarire absolut abuziva, facuta cu un act pe care nu am primit aprobarea sa il vedem, s-a intamplat in anul 2003, dupa ce inca din 2000 a fost aprobata legea pentru retrocedarea padurilor.-

Noul primar crede ca toti au dreptate

Daca vechiul primar al comunei Zemes, Neculai Darlau, la care face referire Petrisor Beita facea parte din PSD, noul edil-sef al comunei, pedistul Serban Ionut, considera ca litigiul tine mai putin de politica si mai degraba de ambiguitatea legii. De altfel, Legea 1/2000 nu face referire clara (art. 24(2)) la situatia in care pe suprafetele forestiere retrocedabile catre vechii proprietari se afla schele de foraj, ci numai la -drumuri forestiere si alte amenajari sau instalatii, ori alte mijloace fixe-, caz in care retrocedarea se face prin terenuri echivalente. Primarul nu stie cine a eliberat certificatele de proprietate pe care Petrom le vantura prin fata proprietarilor, dar spune ca acestia ar trebui sa cheme in judecata Petrom, ci, foarte probabil, noul patron, OMV. Ramane de vazut daca asa se vor descalci itele unei afaceri cu titei extras din muntii oamenilor de catre o societate de stat care, culmea, e pe cale sa fie privatizata. De altfel, ieri, reprezentantii OMV se aflau prin zona, evaluand bunurile pe care Petrom le va ceda actionarului austriac.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.