Acasă Politic PSD a pierdut… dreptul la perchezitie

PSD a pierdut… dreptul la perchezitie

DISTRIBUIȚI

Dezbaterile privind perchezitia au spart ieri armonia dintre putere si opozitie din cadrul Comisiei Constitutionale. Reunita la Senat pentru runda a doua din meciul revizuirii legii fundamentale, comisia mixta a fost scena infrangerii PSD de catre axa PNL-PD. Pesedistii nu au reusit sa impuna amendamentul lor prin care permiteau politistilor sa faca perchezitii -de capul lor- in cazul infractiunilor flagrante. Liberalii si democratii s-au opus din rasputeri – impunand OK-ul judecatorului pentru asemenea cazuri – gratie regulilor de adoptare a legii, care face ca nici un partid sa nu poata impune un text fara acordul celorlalte. In lipsa PRM – care boicoteaza lucrarile – conditia voturilor necesare pentru adoptarea amendamentelor este si mai greu de indeplinit. Dincolo de subiectul de conflict, -constitutionalii- au lucrat insa in ritm vioi, sperand sa termine pana maine raportul si, o data cu acesta, pauza de concediu.

PD si PNL nu vor stat politienesc


In spatele usilor inchise ale Salii de Marmura din Senat, la Comisia de revizuire a Constitutiei, puterea si opozitia s-au razboit pe -perchezitie-. Seful comisiei, pesedistul Valer Dorneanu, a anuntat ieri la pranz esecul partidului majoritar, aratand ca amendamentul PSD a cazut la dezbateri. Acesta prevedea dreptul politistilor de a face perchezitii fara dispozitia judecatorului in cazul infractiunilor flagrante. -Am pornit de la starea de infractionalitate, de la faptul ca acum politia nu poate interveni in infractiuni flagrante-, a explicat Dorneanu. Dorinta PSD de a face ordine in societate in acest mod nu a convins pe nimeni din Comisia Constitutionala, chiar si aliatii din UDMR ai partidului de guvernamant exprimandu-se impotriva.

Vicepresedintele comisiei, democratul Emil Boc, a dus batalia explicand ca prin introducerea acestui text Romania ar deveni -un stat politienesc-. -Daca deschidem portita, cetateanul va fi intr-o insecuritate continua-, a mai adaugat el, precizand ca articolul cu pricina ar fi determinat un regres chiar si fata de actuala Constitutie. Forma finala emanata ieri de Comisia Constitutionala arata, astfel, ca -perchezitia se dispune numai de judecator, in formele si in conditiile prevazute de lege-. PNL si PD au pierdut, in schimb, partida, nereusind sa impuna amendamentul democrat care prevedea pierderea mandatului parlamentar de catre deputatii si senatorii care isi parasesc de bunavoie partidele.

Judecatorii neglijenti raspund pentru sentintele gresite

Regulile de revizuire a Constitutiei obliga partidele sa lucreze practic prin consens, cele 14 voturi necesare in comisie pentru adoptarea unui text din totalul de 21 fiind imposibil de obtinut fara bunavointa -partii adverse-. Asadar, pentru a nu bloca intreg procesul, puterea si opozitia isi fac concesii reciproce pe baza negocierilor de la inceputul verii. Sistemul de lucru a facut posibil adoptarea a zeci de articole pe zi. Printre cele bifate ieri se afla prelungirea la cinci ani a mandatului presedintelui, separarea atributiilor celor doua Camere parlamentare – ambele in forma adoptata de deputati.

Comisia Constitutionala a adoptat ieri o serie de prevederi moderne – noutati -senatoriale- – printre care reglementarea prin lege organica a contenciosului administrativ, adica a dreptului cetateanului de a se razboi cu statul. -Prin aceasta se verifica caracterul democratic al statului-, a explicat vicele liberal al comisiei, Valeriu Stoica.

O alta prevedere pozitiva introdusa ieri la Sala de Marmura este extinderea obligatiilor judecatorilor care gresesc sentintele. Vor raspunde, deci, pentru erori judiciare si magistratii care dau hotarari anapoda si din neglijenta, nu numai cei care o fac cu rea-credinta.

Dupa ce imunitatea parlamentara a fost redusa la Camera numai la infractiunile in legatura cu exprimarea opiniilor publice, ieri s-a hotarat ca pentru celelalte fapte alesii sa poata fi trimisi in judecata numai de catre Parchetul General, nu prin orice actiuni penale directe care ar putea duce la sicanarea lor. In prima parte a zilei, comisia nu a introdus nici o prevedere -excentrica-, nepotrivita in legea fundamentala, cum a fost cea adoptata luni seara, potrivit careia statul asigura burse sociale copiilor defavorizati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.