Acasă Politic PSD apără instrumentul de oprimare al magistraţilor implementat de Liviu Dragnea

PSD apără instrumentul de oprimare al magistraţilor implementat de Liviu Dragnea

DISTRIBUIȚI

Proiectul USR de desfiinţare a desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), depus în data de 8 mai 2020, a fost respins în Parlament.

„Această Secţie Specială ar fi trebuit de mult desfiinţată. Ea a fost concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea şi ale PSD-ului într-o vreme în care acest partid a încercat să submineze justiţia, prin crearea unor mecanisme de control, lucru care a atras critici vehemente din partea organismelor europene care au criticat SIIJ în termeni foarte duri. Şi magistraţii susţin că secţia este un instrument de subminare a puterii judecătoreşti. Această secţie nu mai are viaţă lungă. Pretextele care au fost invocate, cum că nu există o fundamentare suficientă pentru o astfel de propunere, sunt derizorii. Ce fundamentare mai bună putem avea decât aceea de a observa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să încerce obstrucţionarea candidaturii procurorului şef DNA la funcţia de procuror şef european. Este clar că marea majoritate a dosarelor de care s-a ocupat această secţie au fost cele care să-i apere pe unii dintre politicieni implicaţi în dosare penale.”, transmite deputatul USR Stelian Ion, iniţiatorul proiectului legislativ.

USR aminteşte că din 417 dosare soluţionate anul trecut de SIIJ, 415 au fost cu soluţie de clasare şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi.

Proiectul USR de desfiinţare a instituţiei ţine cont de cerinţele organismelor europene, precum GRECO, Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia, care cer desfiinţarea structurii deoarece reprezintă „o anomalie”. Mai mult, potrivit acestora, rezultatele obţinute de Secţia specială în 2019 atestă eşecul de proporţii al structurii.

USR reaminteşte avertismentul emis de Comisia Europeană încă de la înfiinţarea SIIJ, potrivit căruia noua structură poate fi „utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraţilor şi de exercitare de presiuni asupra acestora”.

De asemenea, GRECO a atras atenţia că „această secţie ar putea fi uşor utilizată în mod abuziv pentru a se elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interfera în cauzele importante sensibile”.

USR va continua lupta de apărare a justiţiei şi de curăţarea a instituţiilor create de infractori pentru ei înşişi şi a căror activitate aduce prejudicii grave actului de justiţie.

Parcursul legislativ al propunerii USR poate fi urmărit aici: http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18581

1 COMENTARIU

  1. Ei poftim…protocoale secrete, dar un instrument care sa-l faca pe un judecator sa gandeasca de doua ori inainte de a lua o hotarare nu. Dupa cum a fost impartita judecata pana acum si dupa cum se stie, ”dreptatea o poti cumpara”, aceasta institutie S.I.I.J este ceea ce trebuie. Deasupra lor trebuie sa fie cineva care sa-i traga de maneca: alo, nenea judecator, vezi ca ai gresit si ai bagat un om nevinovat in puscarie. Doar la noi magistratii scapa nepedepsiti. Ai gresit, plateste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.