Acasă Politic PSD i-a -magnetizat- pe alesii locali

PSD i-a -magnetizat- pe alesii locali

DISTRIBUIȚI

Desi se cucereste intr-o runda speciala, puterea locala ajunge in scurt timp sa depinda dramatic de puterea parlamentara. Peisajul politic romanesc, pigmentat cu obiceiuri caragialiene confirma inca o data, la un an de la alegerile locale, aceasta teorie. Scorul Parlamentului, care arata raportul de forte la centru, dicteaza adesea miscarile politice din tectonica locala. Desi alte criterii pentru alegerea -gospodarilor- locali intra in functiune – cele strict personale -, dominatia siglei se impune in final, ca urmare a presiunilor exercitate de invingatori si a slabiciunii invinsilor. Cifrele arata ca, in conditiile unei cresteri spectaculoase a batalionului local al PSD, singurul partid din opozitie care si-a salvat alesii locali a fost PNL. Democratii au pierdut primarii si consilierii -neconvinsi-, iar partidele neparlamentare ca PNTCD, ApR, UFD au suferit hemoragii masive.

Pierderi in tabara democrata

Maestru in asemenea actiuni, PDSR a pus in miscare din prima clipa parghiile centrale pentru a inghiti o mare parte din puterea locala. Pedeserizarea, sanctionata de opozitie, a functionat pe doua culoare: convingerea victimelor si presiunea financiara. Prima reteta a fost eficienta datorita neseriozitatii tipic balcanice in materie de idealism si principii politice. A doua cale, -de fier-, s-a manifestat prin amenintari privind blocarea actiunilor locale si taierea fondurilor aferente.

Cel mai spectaculos exemplu pentru ultima formula este cazul primarului general al Capitalei. Considerat de liderul PSD, Adrian Nastase, drept un puternic contracandidat personal in cursa prezidentiala din 2004, democratul a fost bombardat din toate directiile. Sedus permanent de spectaculozitatea crizelor, primarul a uitat sa-si joace propriul rol, preferand bataia cu pietre si confruntarea directa cu -armata- pesedista.

El nu a gasit inca solutiile salvatoare, alunecand deja pe o panta descendenta in preferintele bucurestenilor. Ratarea acestui mandat de primar al Capitalei ii va reduce substantial sansele in cursa pentru Cotroceni si i-ar putea ingropa, practic, partidul.

Cu un scor onorabil in alegerile locale de anul trecut, democratii au avut de traversat, dincolo de obstacolul pedeserizarii, criza interna. Lupta de gherila din interior si managementul liderului au facut ca un numar semnificativ de alesi locali sa se indrepte spre alte zari politice.

Aritmetica locala, la un an de la scrutin, arata ca democratii au deja pierderi de aproximativ 13 procente la consilierii judeteni si de 20% in materie de primari, situatie evaluata in 31 de judete, adica in cea mai mare parte a teritoriului.

ApR a pierdut o treime din alesi

Partidele neparlamentare confirma insa din plin teoria potrivit careia castigatorul ia totul. Ratand cu brio scena parlamentara, PNTCD si ApR se naruie si in plan local.

Primarii si consilierii partidului condus de Teodor Melescanu – care i-au dat speranta liderului lor, prin succesul obtinut in scrutinul local – au abandonat masiv partidul dupa alegerile generale, cu lipsa unei perspective politice imediate.

In cea mai mare parte a teritoriului, aperistii au avut pierderi prin migratia alesilor locali catre alte partide. ApR a pierdut practic o treime din primarii si consilierii sai, -scurgerile- fiind chiar mai mari in ultimul caz.

PNTCD, rupt la centru si in teritoriu

Alesii locali taranisti au avut o dezamagire si mai mare, prin contrast cu -inaltimea- guvernarii de la care au cazut. Ei si-au pierdut increderea din cauza framantarilor de la centru, care au impins in ridicol partidul crestin-democratilor.

In aceste conditii, peste 15% din primarii taranisti au iesit de sub tutela partidului lor, exemplul fiind urmat, in proportie mai mica, de 7%, de consilieri.

Intr-o situatie grava se afla si UFD, care a pierdut un sfert din primari si o cincime din consilieri.

Peremistii nu au ramas strans uniti in jurul lui Vadim

Un caz special il reprezinta in aceste statistici – care acopera 75% din teritoriu – Partidul Romania Mare. In acest caz, pedeserizarea s-a jucat pe o alta carte decat cea clasica, putere-opozitie – avand ca miza reducerea influentei lui Vadim si a PRM in ecuatia politica. PSD a dat asaltul la centru, smulgand cativa parlamentari din plutonul lui C.V. Tudor, dar si in teritoriu. Acest lucru a facut ca si PRM sa aiba pierderi la nivel local de 15% in materie de primari si de aproximativ 8% la consilierii judeteni.

UDMR – nici o surpriza

Si in plan local, cifra alesilor UDMR s-a mentinut relativ constanta datorita specificului electoral al Uniunii. Astfel, migratiile maghiarilor sunt practic nesemnificative (o crestere de 2% la primari si o scadere de 1% la consilieri), ceea ce face ca UDMR sa ramana in echilibru, avand parte de putine emotii privind hemoragia alesilor.

PSD viseaza sa devina partid unic

In majoritatea cazurilor, partidul de destinatie al migrantilor locali este PSD, ca detinator al parghiilor de putere, care viseaza sa exercite controlul absolut. Aceste miscari individuale si de trupe au facut ca cifra alesilor pesedisti sa creasca semnificativ – cu o treime atat in cazul primarilor, cat si al consilierilor judeteni. Desi nimic nu va impiedica exercitarea si in anii urmatori a acelorasi presiuni, se pare ca statisticile vor ramane in aceleasi coordonate pentru o vreme, dupa reasezarile din primul an. Un alt episod de framantari, care va afecta aritmetica puterii locale, se va consuma, cu siguranta, in anul preelectoral, cand primarii si consilierii vor incerca replieri politice pe ultima suta de metri.

Liberalii, singurii supravietuitori

Flancul liberal al opozitiei a avut insa o alta soarta. Proiectele de reconstructie a PNL lansate de Valeriu Stoica dupa cucerirea puterii, organizarea -bratului local- al armatei PNL prin Liga alesilor locali i-au tinut acasa pe primarii si pe consilierii liberali.

Scorul obtinut in alegerile locale, superior rezultatelor fostilor colegi din Conventie, a confirmat teoria listelor proprii si a dat oxigen de supravietuire alesilor locali. Migratia liberalilor din teritoriu, aflati in structurile puterii locale, a fost extrem de redusa, in pofida ispitelor pesediste. Prin comparatie cu PNTCD, care s-a autopulverizat, in PNL a avut loc o stabilizare interna care poate crea premisele – printr-un proiect de coagulare a inamicilor PSD – construirii unei alternative la actuala guvernare.

Statisticile arata ca PNL nu si-a pierdut oamenii in ultimul an, ba chiar a atras in randurile sale consilieri si primari, ceea ce i-a adus o crestere de 10% in primul caz si de 4% in cel de-al doilea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.