Acasă Politic PSD si UDMR vor dansa inca o vara

PSD si UDMR vor dansa inca o vara

DISTRIBUIȚI

UDMR si PSD si-au oficializat, ieri, relatia politica pentru inca un an, prin semnarea unui nou protocol de colaborare de catre liderii Marko Bela si Adrian Nastase. Docilitatea pe care Uniunea a manifestat-o fata de partidul de guvernamant si-a aratat in sfarsit roadele. In schimbul acelorasi angajamente ca in 2001 – sustinerea parlamentara si promisiunea de a nu vota nici o motiune de cenzura indreptata impotriva Guvernului -, UDMR a fost cadorisita de social-democrati cu angajamentul PSD de a-i rezolva toate revendicarile.

Astfel, tolba pe care Marko Bela a desertat-o in fata colegilor de partid contine termene precise pentru legiferarea retrocedarii bunurilor bisericesti, protocoalele aditionale care vor fi semnate de filialele judetene, angrenarea proportionala a reprezentantilor minoritatilor nationale in functiile decizionale din institutii la nivel national, teritorial si local, infiintarea unor facultati si catedre in limba maghiara la Universitatea Babes-Bolyai, precum si promisiunea Guvernului de a permite folosirea simbolurilor nationale si a simbolurilor minoritatilor etnice. Un alt cadou valoros primit de Uniune consta in dreptul de reprezentare in Comisia de monitorizare a aplicarii Memorandumului romano-maghiar pe teritoriul Romaniei, idee care, dupa spusele premierului Nastase, a apartinut PSD, deoarece nu a vrut sa creeze -impresia culpabilizarii Uniunii-. Nastase a mai precizat ca, cel putin deocamdata, nu se pune problema cooptarii UDMR la guvernare, dar a evitat sa se pronunte in legatura cu posibilitatea ca acest fapt sa aiba loc in viitor.


Dupa o escapada la Slanic si inca o runda de negocieri luni dupa-amiaza, in -camera mica- a grupului maghiarilor din Senat, PSD si UDMR au semnat un nou protocol de colaborare. Maghiarii au dat astfel un balon de oxigen Guvernului Adrian Nastase, prin mentinerea acestuia la putere, primind in schimb maximum de satisfactii -minoritare-.

PSD cedeaza strategic

Cele 15 pagini ale contractului politic dintre PSD si UDMR semnat ieri, in decorul rezidential al cartierului Primaverii, de sefii celor doua partide, Adrian Nastase si Marko Bela, contin o sumedenie de -cadouri- pentru maghiari. Dupa ce s-au purtat frumos in primul an de guvernare, votand alaturi de PSD, parlamentarii UDMR i-au convins pe social-democrati ca se pot baza pe ei in momente-cheie si in anii care urmeaza. Astfel, negociatorii PSD, in frunte cu ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, si cu liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, s-au grabit sa le ofere partenerilor din UDMR un proiect de protocol pe masura. Seful senatorilor PSD, Ion Solcanu, arata ieri, dupa consumarea momentului, ca textul apartine PSD in cea mai mare parte, fiind redactat de -strategii- partidului. Spre deosebire de Protocolul din anul trecut, documentul parafat ieri contine insa termene precise si parghii de monitorizare a aplicarii lui – ceea ce a reprezentat dezideratul UDMR. Astfel, ambele tabere au incercat sa transforme evenimentul semnarii intr-o victorie proprie. -Suntem, in general, multumiti de acest protocol care este destul de consistent. De altfel, nu am pledat inca de cand UDMR a intrat la guvernare pentru inscrierea termenelor-, arata ieri senatorul UDMR Peter Eckstein. Afirmatiile sale au fost sprijinite de colegul sau, Valentin Puskas, senator si vicepresedinte al CRU, care arata ca -protocolul contine masuri de interes general avand drept principal merit faptul ca asigura stabilitatea politica in perspectiva aderarii Romaniei la NATO si UE-.

Marko Bela a reusit sa bifeze toata lista cu solicitari

In schimbul sprijinului oferit Guvernului, UDMR a primit satisfactie pentru majoritatea doleantelor pe care si le exprimase inainte de semnarea contractului cu PSD. Astfel, Executivul se angajeaza sa inainteze Parlamentului proiectul legii de retrocedarea proprietatilor bisericesti pana la 30 aprilie 2002, sa continue procesul de descentralizare (inclusiv financiara), sa treaca serviciile comunitare pentru evidenta populatiei in subordinea autoritatilor publice locale si sa infiinteze facultati si catedre in limba maghiara la Universitatea Babes-Bolyai. Ca bonus, UDMR a mai obtinut si reinfiintarea studioului teritorial de televiziune in limba romana si maghiara la Targu Mures. Guvernul a mai promis Uniunii si adoptarea unor masuri pentru folosirea simbolurilor nationale si a simbolurilor minoritatilor etnice, probabil pentru a preveni aparitia unor incidente de tipul celui de la ultimul CRU al UDMR, cand conducerea Uniunii a intonat Imnul Ungariei, spre nemultumirea liderilor PSD.

Uniunea – premiata cu reprezentarea in comisiile de monitorizare a Memorandumului

Un alt bonus oferit de PSD Uniunii pentru sustinerea din 2001 este reprezentarea in Comisia de monitorizare a Memorandumului romano-ungar. Nastase a precizat ca aceasta idee apartine PSD, care a dorit ca Uniunea sa-si asume responsabilitatea respectarii intelegerilor si nu a vrut sa creeze impresia culpabilizarii UDMR. Satisfacut, Marko Bela a adaugat ca, prin aceasta solutie, se vor detensiona anumite situatii si se va reusi impunerea respectarii Memorandumului pe teritoriul Romaniei. Premierul Nastase nu s-a aratat ingrijorat de intentia socialistilor ungari de a denunta Memorandumul, in cazul in care vor castiga alegerile, precizand ca -Guvernul Romaniei a incheiat acest acord cu Guvernul Ungariei, indiferent de partidul care este la putere-.

UDMR castiga la puncte

Confruntat cu o avalansa de scandaluri mediatice la inceput de an, PSD a platit scump sprijinul politic al UDMR, care este hotarata sa-si impuna obiectivele pana la detaliu, impunand prevederea infiintarii de protocol intre toate filialele PSD si UDMR. Singurele neimpliniri ale UDMR, care nu figureaza in protocol, sunt reinfiintarea unei universitati maghiare de stat si inexistenta unui canal propriu radio-TV, in limba maghiara, ambele obiective maximale. Ungurii nu au obtinut nici dreptul de a folosi limba maghiara in Justitie, primind in schimb satisfactii imediate.

De cealalta parte, PSD considera ca nu a cedat nici un pas, articolele protocolului fiind desprinse din legile in vigoare. Senatorul Ion Solcanu precizeaza insa ca PSD ar putea tergiversa lucrurile in materia retrocedarilor bunurilor apartinand cultelor, ca si in privinta despagubirilor, singurul hatar facut UDMR fiind tocmai schimbarea prioritatilor.

Maghiarii nu vor intra oficial la guvernare

O pierdere formala pentru UDMR poate fi considerata decizia ca Uniunea sa nu fie cooptata la guvernare. Cu toate ca anumiti lideri ai UDMR, cum ar fi seful grupului parlamentar din Senat, Verestoy Atilla, isi exprimasera aceasta dorinta, presedintele Marko Bela nu a insistat asupra acestui subiect in cadrul negocierilor, preferand sa-si protejeze partidul de o eventuala uzura de imagine. De altfel, cei doi sefi de partid au apreciat ca formula cea mai potrivita -pentru acest moment- este sprijinul parlamentar si colaborarea politica. Totusi, Nastase a evitat sa se pronunte in legatura cu o eventuala cooptare a Uniunii la guvernare in anii urmatori.

PNL acuza UDMR de vlaguirea opozitiei

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe noul protocol dintre PSD si UDMR ca liberalii au si sarit la bataie. Vicepresedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a criticat ieri foarte dur pactul politic dintre Adrian Nastase si Marko Bela, trimitand -sageti otravite- in ambele directii. El a catalogat semnarea protocolului ca -o grava eroare politica a UDMR-, care face acest gest -intr-o conjunctura total diferita fata de acum un an, dupa alegeri-. Liderul liberal deplange astfel soarta UDMR, care ratifica o intelegere cu partidul de guvernamant -ce este angrenat in grave scandaluri de coruptie, cum ar fi cele legate de prabusirea structurilor financiare conduse de Sorin Ovidiu Vintu, in care este implicat si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sau cele privind Armagedon II, unde gravele excese ale autoritatilor statului, Politia si Parchetul, au adus atingere libertatilor individuale-. Amintind, totodata, si de tendintele totalitare ale PSD sau de cultul personalitatii premierului Nastase, Tariceanu a declarat ca UDMR ar fi trebuit in aceste conditii sa analizeze profund necesitatea semnarii unui nou acord cu PSD. El spune insa ca liderii Uniunii s-au aratat a fi interesati doar de -satisfacerea unor obiective punctuale, care se restrang la interesele minoritatii maghiare-. Acest lucru dovedeste, in opinia vicepresedintelui PNL, ca UDMR nu va fi cu adevarat un partid si ca face numai -o politica marunta de urmarire a intereselor proprii-. -Elementele politice ale acestui pact care cotribuie la mentinerea dezechilibrului politic dintre Putere si Opozitie arata ca UDMR are aceasta uriasa responsabilitate-, a gasit Tariceanu tapul ispasitor pentru actiunile neconvingatoare ale Opozitiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.