Acasă Politic PSDR pune conditii dure in negocierile cu Nastase

PSDR pune conditii dure in negocierile cu Nastase

DISTRIBUIȚI

Negocierile dintre PDSR si PSDR pe marginea fuziunii dintre cele doua partide se afla, in acest moment, in impas. Partenerii au aratat lipsa de apetit pentru activitatea din comisiile mixte, care vor definitiva statutul, programul si structura viitorului Partid Social Democrat. Mai mult, pretentiile pe care partidul de buzunar al lui Athanasiu le are vizavi de modul de reprezentare in viitoarea formatiune constituie o piedica importanta in calea discutiilor privitoare la fuziune. Seful PSDR ar vrea sa obtina a doua pozitie in partid, iar pentru Tudor Mohora, functia de vicepresedinte. De asemenea, Athanasiu se gandeste la presedintia unei filiale importante a viitorului PSD, organizatia de Bucuresti.

Intalnire de taina in Kisseleff

Luni seara, presedintele PDSR, premierul Adrian Nastase, a avut o intalnire cu sefii grupurilor de lucru care se ocupa de fuziunea cu PSDR. La reuniunea de taina au participat Nicolae Vacaroiu (seful Comisiei pentru alcatuirea programului PSD), Ioan Mircea Pascu (Comisia de analiza politica), Doru Ioan Taracila (Comisia pentru statut), Miron Mitrea (Comisia pentru structurile de conducere) si Hildegard Puwak (Comisia pentru relatii externe). Convocarea unei astfel de sedinte cu greii din Kisseleff a fost necesara deoarece intre cele doua parti au aparut unele tensiuni si nemultumiri, ceea ce a dus la intarzierea negocierilor pentru infiintarea Partidului Social Democrat. Potrivit secretarului general al PDSR, Cozmin Gusa, liderii PDSR nu au luat nici acum o decizie in privinta datei la care va avea loc fuziunea, cei prezenti fiind, totusi, de acord ca aceasta nu trebuie sa depaseasca inceputul lui iunie. La intalnire s-au discutat unele dosare legate de programul, relatiile internationale si organele de conducere ale noului partid, iar Nastase a decis sa convoace, in zece zile, o noua intrunire de acest fel. -Atunci vom vedea care este stadiul intermediar al acestor documente de fuziune-, a explicat Cozmin Gusa.

Athanasiu vrea locul doi

Potrivit secretarului general al PDSR, -nu vor exista modificari majore ca organizare-. Altfel spus, PSD va merge pe structura organizatorica a PDSR. Cozmin Gusa ne-a declarat ca Partidul Social Democrat va avea un presedinte, ales de Congres, un numar de vicepresedinti si un secretar general, alesi de Consiliul National. Din schema de conducere amintita de -managerul-sef- din Kisseleff lipseste, dupa cum se vede, o functie intermediara intre presedinte si vicepresedinti, demnitate pe care si-ar fi dorit-o Alexandru Athanasiu. Potrivit unor surse din Polul Social Democrat, Athanasiu a pledat la toate intalnirile pe care le-a avut cu Adrian Nastase ca PSDR sa fie reprezentat in PSD potrivit zestrei pe care aceasta formatiune o aduce in cadrul noii familii. De aceea, Athanasiu nu-si doreste sa fie un simplu vicepresedinte printre cei 11 sau 13 vicepresedinti, cat vor fi in PSD, ci ar vrea sa fie primul dintre acestia, deci sa-l secondeze pe Nastase la conducere. De asemenea, liderul PSDR negociaza un post de vice pentru fostul socialist Tudor Mohora. Daca nu va putea sa castige locul doi in PSD, Athanasiu este hotarat, spun aceleasi surse, sa ceara presedintia unei filiale puternice, aceasta putand fi organizatia de Bucuresti, pastorita de pedeseristul Dan Ioan Popescu. Toate aceste revendicari, venite de la un partid minuscul, nu au fost pe placul formatiunii din Kisseleff, unii pedeseristi intrebandu-se daca pretul intrarii in Internationala Socialista nu este cumva prea mare. Pe de alta parte, comisiile mixte mai mult au stat decat au lucrat, iar gurile rele spun ca Athanasiu & Comp. arata o evidenta lipsa de entuziasm pentru fuziune, acum, dupa ce au intrat in Parlament in vagoanele PDSR. De aceea, afirma unii, liderul PSDR s-ar fi intrebat ardeleneste -de ce atata graba?** si ar fi propus ca fuziunea sa aiba loc mai spre toamna, propunere respinsa din start de echipa lui Nastase.

Intrarea in IS – in 2003

Pentru PDSR, intrarea in IS ar insemna o lovitura de imagine importanta. De aceea, chiar daca fuziunea cu PSDR nu inseamna automat accederea in Internationala, semnarea contractului cu un partid aflat deja in aceasta organizatie reprezinta pentru formatiunea lui Nastase o nota buna, care pledeaza pentru vocatia europeana a Kisseleff-ului. PDSR are nevoie rapid de un certificat de buna purtare. Cu cat partidul inainteaza in aventura guvernarii, cu atat imaginea sa se erodeaza si, de aceea, Nastase trebuie sa pluseze la capitolul imagine si sa obtina, in consecinta, girul IS. Daca va fuziona cu PSDR, PDSR va putea fi acceptat in Internationala de-abia in 2003, cand va avea loc Congresul acestei organizatii. Seful Departamentului de politica externa din Kisseleff, Ghiorghi Prisacaru, ne-a explicat ca o formatiune nu poate fi primita in IS decat printr-un Congres, dupa ce Comitetul IS pentru Administratie si Finante si Comitetul IS pentru Europa Centrala si de Est isi vor fi dat avizul favorabil. Anul viitor, PSD va avea un test dificil de trecut, deoarece Consiliul Internationalei Socialiste va hotari daca partidul lui Nastase este sau nu pregatit pentru aventura europeana. Ghiorghi Prisacaru a declarat, in context, ca, -probabil-, el va conduce si Departamentul Extern al PSD.

Ursu isi face intrarea in anticamera puterii

In Partidul Social Democrat ar putea intra si grupul Ursu, desprins recent din ApR. -Ei au dat, in acest sens, un semnal catre noi-, a spus secretarul general Cozmin Gusa, care a precizat ca disidentii din partidul lui Melescanu ar putea fi invitati la masa puterii dupa crearea PSD. Gusa a adaugat ca unii membri ai grupului Ursu nu mai asteapta invitatii speciale din partea formatiunii de guvernare si sar din proprie initiativa in barca pedeserista. -La finalul saptamanii trecute, primarul Buzaului, domnul Boscodeala, s-a inscris in PDSR-, a anuntat Cozmin Gusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.