Acasă Politic Puterea sugruma din fasa comisia pentru anchetarea fraudelor de la referendum

Puterea sugruma din fasa comisia pentru anchetarea fraudelor de la referendum

DISTRIBUIȚI


Reprezentantii celor trei partide de opozitie, PRM, PD si PNL, au parasit ieri sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor in semn de protest fata de neincluderea pe ordinea de zi de catre putere, prin interpretarea regulamentului, a propunerii de hotarare de constituire a unei comisii de ancheta privind constatarea unor fraude la referendumul pentru revizuirea Constitutiei. Potrivit secretarului Biroului Permanent, Tudor Mohora (PSD), deputatii opozitiei amenintasera ca nu vor participa la dezbaterea in plen, programata ieri dupa-amiaza, asupra noului regulament al Camerei deputatilor si poate nici la bugetul de stat pe 2004. Saptamana trecuta, la prima discutie in Biroul Permanent legata de cererea opozitiei privind infiintarea comisiei de ancheta, s-a inregistrat egalitate de voturi. Ieri, patru deputati PSD si cate unul al UDMR si al Grupului minoritatilor nationale au votat impotriva includerii pe ordinea de zi a plenului a proiectului de hotarare, in timp ce Nicolae Leonachescu (PRM) si Puiu Hasotti (PNL) au votat pentru. In schimb, Gheorghe Albu (PD) si Nicolae Vasilescu (PRM) au refuzat sa voteze, acuzand majoritatea parlamentara ca interpreteaza regulamentul si procedurile Camerei.


Mohora si-a depasit atributiile de secretar al Camerei

Mohora sustine ca, de fapt, opozitia a incercat sa interpreteze regulamentul, aratand ca sunt suficiente doar semnaturile pentru includerea automata a propunerii de infiintare a comisiei pe ordinea de zi a plenului. -O hotarare, ca si o lege, isi urmeaza cursul obisnuit-, a explicat secretarul Biroului Permanent. El s-a transformat apoi intr-un agent electoral al puterii, atacand dur opozitia din postura de purtator de cuvant al conducerii Camerei, desi este mandatat sa prezinte cele intamplate in sedintele Biroului Permanent fara a face tot felul de comentarii politice. Mohora a luat in deradere acuzatiile PD de -incalcare brutala a democratiei parlamentare-, precum si -apelul PRM la marinimia si intelegerea partidului de guvernamant- fata de demersul opozitiei. -Nu e o problema sa o tratam cu ingaduinta. Nu putem accepta ca ceilalti sa ne faca hoti, ca am fraudat, iar noi sa intoarcem si celalalt obraz-, a spus deputatul PSD. El crede ca actiunile de protest ale reprezentantilor opozitiei -sunt niste sicane care se vor intoarce impotriva lor- si este ferm convins ca -partidele din opozitie nu vor castiga capital prin aceste metode si nici oferind spectacol la lucrarile parlamentului-. Mohora a mai declarat ca -cineva care se retrage de la lucrarile parlamentului este in deficit de asimilare a democratiei parlamentare-, aratandu-se, totodata, surprins de asocierea dintre PD si PNL cu PRM in jurul unor -probleme de galceava-.

Prin liderii sai in Camera Deputatilor, Emil Boc, Crin Antonescu si Vasalie Mois, opozitia a protestat si in plen asupra neincluderii, potrivit regulamentului, pe ordinea de zi a cererii sale. Viceliderul grupului parlamentar al PSD, Alexandru Sassu, a recunoscut faptul ca, potrivit regulamentului, -o astfel de cerere trebuie inscrisa pe ordinea de zi a plenului-, dar mai intai trebuie sa se intalneasca liderii de grupuri parlamentare pentru ca pana nu se pronunta institutiile abilitate asupra posibilelor fraude, comisia de ancheta ar putea fi mai degraba una speciala.

Opozitia a participat la dezbaterea regulamentului

Promisiunea unei intalniri, in cursul acestei saptamani, a liderilor de grupuri parlamentare i-a determinat pe reprezentantii opozitiei sa participe la dezbaterea legata de armonizarea prevederilor regulamentului Camerei cu cele ale noii Constitutii. Deputatii stabilisera ca prima Camera sesizata cu initiative legislative este Camera Deutatilor, iar Biroul Permanent va trimite Senatului legile pentru care Camera Deputatilor este Camera decizionala. Potrivit textului, Camera se pronunta asupra proiectelor de lege in termen de 45 de zile. Fac exceptie codurile si legile de complexitate deosebita, pentru care exista un termen de 60 de zile, iar pentru ordonantele de urgenta sunt -alocate- doar 30 de zile. La ora inchiderii editiei, deputatii continuau dezbaterile asupra noului regulament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.