Acasă Politic Radicalii din UDMR cer oficial autonomie pe criterii etnice

Radicalii din UDMR cer oficial autonomie pe criterii etnice

DISTRIBUIȚI

Congresul al IV-lea al Blocului Reformist din cadrul UDMR a dat prilejul, asa cum era de asteptat, liderilor acestei platforme sa critice actuala conducere a Uniunii. Astfel, reformistii au ajuns la concluzia ca vesmantul UDMR nu mai este potrivit pentru momentul actual, deci, in concluzie, ar trebui croita o haina noua. S-a pendulat, de asemenea, intre varianta inlocuirii liderilor UDMR si ideea de a li se mai acorda o sansa. Unii au mers chiar mai departe, comparandu-i pe sefii Uniunii cu lobontii maghiari – care au luptat impotriva neamului lor – prin aceasta, scotand in evidenta ca sefii Uniunii lupta impotriva intereselor maghiare. Reformistii cer conducerii UDMR revenirea la vechiul program: autonomie pe trei niveluri, invatamant in limba maghiara, retrocedarea imobilelor si a bunurilor bisericesti. In cadrul lucrarilor a fost prezentat Proiectul de Manifest al Blocului Reformist si a fost adoptata Rezolutia platformei national-liberale. Toro T. Tibor a fost reales in functia de presedinte al Blocului Reformist.

Reformistii vor vesminte noi pentru UDMR

Sub sloganul -Reforma in UDMR-, membrii Blocului Reformist s-au intrunit, la sfarsitul saptamanii trecute, la cel de-al IV-lea Congres, pentru a-si alege noua conducere si pentru a-si stabili pozitia fata de programul Uniunii. Dicursurile bine puse la punct ale vorbitorilor s-au axat, in principal, pe ideea schimbarii vesmintelor UDMR si pe croirea unor haine noi, adecvate momentului actual. Primul care a deschis sirul criticilor la adresa liderilor UDMR a fost presedintele reformist Toro T. Tibor, care a subliniat ca Uniunea nu mai este organul de reprezentare al maghiarilor din Romania, -atat timp cat liderii Uniunii nu dau nici un semn ca si-ar dori sa devina auto-administratie, nu au fost adoptate legi in problema invatamantului, a retrocedarii imobilelor si bunurilor bisericesti-. Pe de alta parte, Toro T. Tibor a sustinut ca anul care a trecut a fost anul ramanerii in UDMR, dat fiind faptul ca -aceia care se ascund in spatele cuvintelor ar fi vrut sa scape de noi, altii s-ar fi asteptat ca dupa atatea palme sa incepem sa ne croim noul nostru drum-. -Am ramas, dar in spiritul literelor, in ciuda cuvintelor, nu s-a intamplat nimic. Din <D> nu s-a facut democratie, din <U> nu s-a format Uniune adevarata-, a apreciat liderul Blocului Reformist. El a reamintit celor prezenti de manifestul de la Cluj semnat de liderii UDMR, in care au dat scris -ca singura cale care ne va ajuta este sa dispunem de propria noastra soarta, contribuind la consolidarea structurilor interne si contribuind la democratie-. Toro T. Tibor a acuzat faptul ca, dupa zece ani, conducerea Uniunii nu si-a tinut promisiunile, intarind ca -trebuie sa scapam de vechile vesminte, sa le scoatem de pe noi-. -Avem materiale suficiente, avem foarfece si ata si ne pricepem si la croit-, a spus liderul reformist, subliniind ca Blocul Reformist are puterea de a rezolva problemele minoritatii maghiare.

Scopul nostru este nevoia de autonomie

Au urmat la microfon, pentru a-si spune parerile, presedintele FIDES, Kover Laszlo, Vekov Karoli – platforma reconstructiei nationale, Bucur Ildiko – platforma social-democrata, Barthos Andras, presedintele ceangailor din Moldova, si alti membri de seama ai Blocului Reformist. Prin discursul sau agresiv s-a remarcat insa Izsak Balazs – vicepresedintele Blocului Reformist din UDMR Mures, care, continuand ideea schimbarii vechilor vesminte, a cerut schimbarea actualei conduceri a Uniunii, lucru primit cu aplauze de cei prezenti. Absentul Congresului, episcopul Laszlo Tokes, in mesajul transmis reformistilor, a subliniat ca -scopul nostru este nevoia de autonomie. Autonomia maghiarilor. Aceasta este solutia pentru a ne mentine pe pamantul natal-. El si-a sustinut afirmatia prin faptul ca, desi adoptarea Legii administratiei publice este un lucru pozitiv, politica antimaghiara nu a incetat.

Incotro mergem, catre ce ne indreptam?

Membrii Blocului Reformist si-au fixat, cu ocazia Congresului, si scopurile pe care le vor urmari pe viitor. Concluzia a fost ca reformistii sa lupte pentru o viata caracterizata de valori depline, o viata individuala si comunitara, echilibrata, in conformitate cu valorile si traditiile istorice. De asemenea, au sustinut participantii, pentru asta este nevoie de: implementarea legii menite sa garanteze existenta proprietatilor comunitare; retrocedarea bunurilor comunitare si bisericesti; universitatea maghiara de stat de sine statatoare; indeplinirea formelor de autonomie: personala, culturala (etnica), teritoriala; garantarea institutiilor aferente. In acest sens, reformistii au amintit de Proiectul de lege privind autonomia locala, initiat in 1993 la Congresul de la Brasov, -proiect bagat in sertar si dat uitarii-. Concret, mesajul pe care au vrut sa-l transmita reformistii a fost -Vrem reprezentarea intereselor comunitare si nu asigurarea succesului unor interese individuale-. Cat priveste pozitia reformistilor fata de UDMR, acestia au recunoscut ca nu ar fi un lucru intelept desprinderea de Uniune, din interiorul ei putand lupta mult mai bine.

Toro T. Tibor a castigat in lupta cu el insusi

Singurul candidat la presedintia platformei national-liberala, Toro T. Tibor, a fost reales cu 63 de voturi dintre cele 66 valabil exprimate. Locurile de vicepresedinti au fost ocupate de Borbely Szolt, Tomas Sandor, Papp Elod, Matis Jeno, Szasz Jeno, Szilagyi Zsolt.

Takacs Csaba ii acuza pe reformisti ca vor destabilizarea Uniunii

Presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba, a declarat, la Radio Romania Actualitati, ca formatiunea sa nu se sperie de afirmatiile reformistilor, apreciind ca este vorba de un interes politic cu scopul de a destabiliza Uniunea, iar tinta finala – preluarea puterii. -UDMR niciodata nu a declarat ca reprezinta opinia publica a tuturor maghiarilor din Romania, insa reprezinta interesele marii majoritati a maghiarilor din Romania-, a declarat liderul Uniunii.

Rezolutia Blocului Reformist

-Trebuie sa o rupem cu practica marginalizatoare a UDMR si trebuie sa devenim organ de reprezentare comuna, trebuie sa devenim Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Trebuie sa asezam pe baze noi Uniunea, la aceasta munca ne angajam si-i consideram parteneri pe toti cei care sunt gata sa-si asume rolul activ in indeplinirea acestor scopuri. Consideram ca prima conditie de baza a innoirii este dialogul deschis. Initiem dialog cu organizatiile politice ale Uniunii, cu toate platformele, astfel incat CRU sa devina parlamentul nostru adevarat, ca in urma alegerilor interne sa devina consiliul Reprezentantilor Uniunii. Initiem dialog cu organizatiile civile, astfel incat Consiliul de Coordonare al Uniunii sa devina un adevarat organ de reprezentare al intereselor comunitare, sa devina gardianul valorilor societatii maghiare din Transilvania. Initiem dialog cu demnitarii maghiari din administratiile publice, deoarece, aflandu-se in timpul mandatelor, pot face multe lucruri in domeniul cladirii societatii. Am ajuns la rascruce. Trebuie, in sfarsit, sa se hotarasca daca interesele comune ale societatii noastre vor fi reprezentate cel mai bine de catre o Uniune unica, multicolora, care accepta diversitatea, sau un partid cladit pe o ierarhie severa, deoarece a trecut vremea monopartitismului atat in Europa, cat si in societatea din Transilvania.

Trebuie sa organizam functionarea proprietatilor forestiere, in special proprietatile comunitare. Trebuie sa se elaboreze si, in baza protocolului, trebuie sa se implementeze Legea retrocedarilor imobilelor comunitare si bisericesti.

Trebuie sa infiintam organizatia de recomandare necesara implementarii Legii statutului. Formele de autonomie trebuie sa faca subiectul unei dezbateri politice de anvergura si trebuie sa incepem indeplinirea acestor masuri. Trebuie sa clarificam conditiile de cooperare si conditiile infiintarii unei coalitii. Premisa oricarei coalitii are un scop bine definit. Sa se stabileasca clar daca vor intra la guvernare sau vor ramane in opozitie-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.