Acasă Politic Razboi si Constitutie

Razboi si Constitutie

DISTRIBUIȚI

Ion Iliescu si Adrian Nastase se vor bate astazi in propuneri pentru modificarea Constitutiei. Punctul fierbinte, care, probabil, va incinge discutiile pe care le vor avea presedintele si delegatia PSD deplasata la Cotroceni, a fost mediatizat insistent de presa ultimei perioade: cum se va alege din 2004 seful statului? Ion Iliescu a aruncat sentinta cu doua zile inainte de meciul decisiv: romanii s-ar simti -frustrati- daca nu si-ar vota direct presedintele. Adrian Nastase doreste, in schimb, ca presedintele sa fie ales de Parlament. Premierul a inserat aceasta propunere in proiectul PSD de modificare a Legii fundamentale, dupa ce juristii partidului, dirijati de -talibanul- Iorgovan, ii prezentasera un text care nu prevedea nici o schimbare la articolul referitor la alegerea sefului statului.

Seful statului, atent la -frustrarile- cetateanului


Dupa ce, in urma cu doua saptamani, Ion Iliescu declarase ferm ca nu are de gand sa-si spuna parerea despre modificarea Constitutiei pentru -a nu influenta dezbaterile-, miercuri, la Craiova, seful statului a spus, cu aceeasi fermitate, ca presedintele trebuie sa fie ales prin vot universal. El a adaugat ca textul legii fundamentale privind alegerea presedintelui trebuie sa ramana neschimbat, apreciind ca cetatenii s-ar simti -frustrati- daca seful statului s-ar decide in urma votului parlamentarilor. Ion Iliescu a precizat ca opinia sa este cat se poate de obiectiva, dat fiind faptul ca nu vrea si nu poate sa mai candideze pentru inca un mandat.

Sah la premier

Ion Iliescu a preferat sa-si spuna opinia cu doar doua zile inainte de a se intalni cu Adrian Nastase si echipa sa pentru a dezbate controversatul subiect. Mutarea presedintelui a fost gandita ca un sah la premier, stiut fiind faptul ca Adrian Nastase este adeptul formulei ca seful statului sa fie ales de Parlament. Chiar daca a amintit in mai multe randuri ca aceasta este doar o varianta de lucru intre altele, convingerea premierului este ca, pentru viitorul sau politic, ar fi mult mai convenabil ca prevederile privind alegerea presedintelui sa fie modificate. Astfel, daca Constitutia va fi revizuita in acest punct, romanii vor avea fie un presedinte ales de popor, dar cu puteri sporite, fie unul ales de Parlament, cu rol mai degraba decorativ.

Cearta in bucataria PSD

In loc de ghiocei, pesedistii isi vor oferi reciproc, de Martisor, mai multe variante de modificare a Constitutiei. In avanpremiera, intalnirii oficiale de astazi, in Comisia interna investita cu aceasta misiune s-a produs deja un puci prin rasturnarea forului propus de Adrian Nastase, conform caruia presedintele tarii va fi ales de Parlament. Comisia, din care fac parte ministrul Acsinte Gaspar si senatorul Antonie Iorgovan, nu a facut modificarea cu pricina, mergand pe mana lui Iliescu, care doreste prezervarea formei actuale. -Sa faca Nastase modificarea, daca vrea-, spunea ieri parintele Constitutiei, la o zi dupa ce a facut publica decizia Comisiei interne. Un alt opozant al schimbarilor constitutionale este senatorul Ion Predescu, membru al aceleiasi comisii, de la care a lipsit insa strategic. -Modificarea constitutiei nu se face in pas alergator, trebuie reflectat mult timp-, arata el inainte de intalnirea cu seful statului.

Profesorul Iorgovan a preferat insa atacul la scena deschisa impotriva sefului sau de partid, marcand astfel inca o tema de conflict intre cele doua aripi pesediste: cea patronata de premier si cea dominata de presedinte. Conform afirmatiilor lui Antonie Iorgovan, comisia urma sa discute aseara cu oamenii lui Nastase pentru ca partidul de guvernamant sa iasa cu un proiect unic de revizuire a Legii fundamentale.


In afara subiectului fierbinte privind alegerea, atributiile presedintelui tarii, noua Constitutie are toate sansele sa revolutioneze sistemul politic. Inainte de asta insa, clasa politica va trebui sa aleaga daca Romania va fi o republica parlamentara sau una prezidentiala.

Primul-ministru nu renunta la ideea initiala

In textul cu care pesedistii vor urca astazi dealul Cotrocenilor, exista mai multe propuneri privind alegerea presedintelui. Pana ieri, proiectul PSD de revizuire nu continea modificari la capitolul referitor la desemnarea sefului statului. Schimbarile s-au produs dupa ce textul a iesit din comisia interna de juristi. Astfel, documentul PSD contine, pe langa altele, doua propuneri: alegerea presedintelui de Parlament sau mentinerea sistemului actual. De asemenea, delegatia care se deplaseaza astazi la Presedintie intentioneaza sa arunce in discutii si alte sisteme de alegere a presedintelui, folosite in Europa.

Cu ajutorul motiunii, Guvernul va fi schimbat in 10 zile

Inovatiile proiectului pesedist vizeaza, in afara separarii atributiilor celor doua Camere, si o serie de -constrangeri- asupra Guvernului, printre care anularea ordonantelor de urgenta neadoptate de Parlament in 30 de zile de la emitere. Cea mai importanta modificare vizeaza, conform textului lucrat de comisie, -cu mana- lui Iorgovan, posibilitatea schimbarii Guvernului in numai 10 zile, cu ajutorul motiunii de cenzura. Initiatorii motiunii vor fi obligati sa puna pe masa o data cu textul numele viitorului prim-ministru, care va demara procedura formarii noului Guvern a doua zi dupa adoptarea motiunii.

Curtea Constitutionala va scapa de infirmitati, dobandind puterea de a judeca anumite conflicte dintre autoritati. Nici judecatorii nu se vor mai misca -in voie- fara nici un fel de raspundere, ei fiind monitorizati in deciziile lor de Consiliul Suprem al Magistraturii. Tot in Constitutie se va stipula, in premiera internationala, faptul ca -se interzice magistratilor sa aplice si sa interpreteze legea potrivit intereselor promovate de partidele politice-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.