Home Politic Regii joaca -deschiderea spaniola- pentru NATO

Regii joaca -deschiderea spaniola- pentru NATO

DISTRIBUIŢI

La intalnirea sa de miercuri cu suveranul Spaniei, regele Mihai a dat un recital de diplomatie, surprinzandu-i chiar si pe specialistii prezenti. Regele Juan Carlos a fost secondat de una dintre eminentele cenusii ale MAE spaniol, secretarul general Carlos Bastarrece, in timp ce Mihai I a fost insotit de printul Radu de Hohenzollern-Veringen si de Mihnea Constantinescu, director general in MAE roman. Regele Mihai si-a luat rolul in serios, pledand cu afectiune, dar si cu abilitate politica pentru includerea Romaniei pe lista extinderii NATO. Printul Radu ne-a dezvaluit, in exclusivitate, reperele discutiei (care a durat mai mult decat era prevazut) la putin timp dupa pranzul de familie de la Palatul Zarzuela. El a atacat tema reformei din armata, cu cifre si date, ceea ce l-a facut pe regele Juan Carlos sa exclame catre Carlos Bastarrece: -Noi n-am facut asa ceva-. Discursul printului Radu a urmat pledoariei regelui Mihai, care a punctat atuurile politice ale Romaniei: progresele inregistrate pana acum in raport cu raspunderile luate, suportul popular (peste 85%). In acelasi timp, Mihai I a adresat un apel Spaniei sa -judece- Romania in context, luand in calcul viziunea globala si pozitia Romaniei in regiune. El a folosit chiar o formula plastica, asimiland cu icebergul din care nu se vede decat varful la o analiza superficiala. Printul Radu de Hohenzollern a lansat, in premiera politica – in contextul acestei intalniri monarhice -, ideea coeziunii balcanice, dezvoltand tema potrivit careia Romania ar trebui sa aiba relatii mult mai articulate cu tarile vecine in care exista minoritati -reciproce-. Concluzia intalnirii, care s-a desfasurat in spatele usilor inchise, a fost ca Spania sustine suta la suta Romania.

Intalnirea oficiala de ieri, dintre Regele Mihai si suveranul Spaniei, Juan Carlos, nu a fost o premiera absoluta. Cu cinci ani in urma, cand Romania a incercat marea cu degetul, sperand sa intre in plutonul NATO, Mihai I a fost la Madrid, pledand tot la -bara- monarhica pentru extinderea Aliantei. Casa Regala nu s-a dovedit a fi superstitioasa, optand pentru aceeasi reteta de cazare si duminica dupa-amiaza, la sosirea delegatiei la Hotelul Eurobulding, aflat in apropierea Ambasadei Romaniei din Spania, dar si a celebrului stadion Santiago Bernabeu.

Regele Juan Carlos si Mihai I s-au regasit ieri la pranz, dupa o despartire de numai patru zile. Reprezentantii monarhiilor europene au participat miercuri la Londra la funeraliile Reginei-Mama, prilej cu care Regele Juan Carlos si Regina Sofia au stat alaturi de Regele Mihai si Regina Ana. Primirea de la Palatul Zarzuela nu a fost deci un moment de efuziune familiala, ci un prilej pentru a -ataca- tema extinderii NATO in fata reprezentantilor Ministerului de Afaceri Externe al Spaniei, de la o tribuna situata la cel mai inalt rang. Decorul oferit de Palatul Zarzuela, care a deschis ieri portile delegatiei romane datorita implicarii Regelui Mihai, a creat premisele unui joc diplomatic de calibru. -Externistii- Mihnea Constantinescu – director general in MAE roman si Carlos Bastarrece – secretar general al MAE spaniol – si-au facut numarul in prezenta regilor si a printului Radu de Hohenzollern-Veringen, reprezentant oficial al Regelui Mihai pe parcursul intregului turneu occidental pentru sprijinirea cauzei NATO.

Dupa o ora de dezbateri politice, Juan Carlos si Sofia i-au invitat pe oaspetii romani la un pranz -in familie-, onorat de Regina Ana, principesa Margareta si printul Radu, in acelasi palat – resedinta regala dintotdeauna a lui Juan Carlos. Situat in afara Madridului, Palatul Zarzuela a fost locul ales de monarhul Spaniei pentru a-si indeplini atributiile de sef al statului, lasand scena Palatului Regal din centrul Capitalei pe seama turistilor. Juan Carlos vine aici si in situatii speciale, cand poate fi vazut de popor prin gardul inalt de fier forjat – de altfel, destul de -transparent-. Vizibilitatea casei monarhice spaniole si comportamentul familiei regale au facut ca Juan Carlos sa fie unul dintre cei mai iubiti suverani europeni, bucurandu-se de o cota ridicata de simpatie in Spania – poate si ca urmare a performantei de a folosi cel mai mic buget dintre toate monarhiile.

Cartea Externelor s-a jucat astfel in miezul zilei, urmand ca Apararea sa intre in scena aseara, la Fundatia Carlos de Amberes. Aici, -militarii- au fost invitati sa asiste la conferinta -Largirea NATO – Contributia Romaniei la securitatea euro-atlantica-, tinuta de Regele Mihai si sa faca lobby in stil propriu la cocktailul ce a urmat. La fundatie erau asteptati, pe langa ambasadorii tarilor NATO, reprezentanti ai Consiliului de Stat si ai comisiilor parlamentare de politica externa si o personalitate -nepolitica- din elita madrilena: nepoata lui Pablo Picasso.

Madrid, 15 aprilie

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.