Home Politic Regionalizare dupa model latin

Regionalizare dupa model latin

DISTRIBUIŢI

Formarea unei noi unitati teritoriale in Romania ar putea avea ca model constituirea regiunilor in unele tari europene, printre care Spania si Italia. Llibert Cuatrecase, secretarul general pentru Afaceri Europene al Guvernului din provincia spaniola Catalunia, a declarat, ieri, ca ar fi o mare greseala ca procesul de infiintare a regiunilor sa aiba loc doar pentru ca exista aceste forme de organizare in Europa.

O serie de delegati europeni, printre care Giovanni di Staffi, presedinte al Camerei Regiunilor din cadrul Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa, si Llibert Cuatrecase au prezentat, ieri, la Sinaia, in cadrul unui colocviu, statutul regiunilor si dezvoltarea acestora in tarile europene. -Modelul spaniol de regionalizare stabileste, prin Constitutia adoptata in anul 1978, protejarea si asigurarea dreptului la autonomie si solidaritate intre regiuni-, a spus Cuatrecase. Giovanni di Staffi a prezentat, de asemenea, un alt model european de infiintare a regiunilor, si anume modelul italian. -In urma unei coordonari foarte bune intre stat si autoritatile regionale, aceste structuri au putut asigura un echilibru intre unitate si diversitate in Italia-, a precizat di Staffi.

Marius Profiroiu, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, a anuntat ca Guvernul a lansat o dezbatere publica privind infiintarea regiunilor, in urma careia Romania va constitui un model propriu, care va fi insa compatibil cu modelele europene.

Regionalizarea lui Nastase, privita cu ochi critic la Cotroceni

Presedintele Iliescu a apreciat, ieri, ca alinierea Romaniei la standardele europene nu inseamna modificarea impartirii administrative tarii, sanctionand, astfel, declaratiile premierului Adrian Nastase pe aceasta tema. -Noi avem cele opt regiuni, care sunt structuri echivalente pentru dialogul european. La asa ceva s-a referit probabil dl Adrian Nastase-, a mai spus Iliescu. Seful statului a precizat ca, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, Romania va trebui sa gaseasca domenii de compatibilitate cu cele europene. -Asta nu inseamna modificarea impartirii administrative a tarii-, a adaugat Iliescu.

Premierul Adrian Nastase declarase, luni, la un seminar pe tema regionalizarii, ca Guvernul ar putea modifica, dupa 2004, sistemul administrativ-teritorial al Romaniei, punand accentul pe dezvoltarea regionala. -In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, in 2007, trebuie sa lansam, de pe acum, o dezbatere legata de ceea ce inseamna regionalizare, dezvoltare regionala, descentralizare si un raport echilibrat intre nivelul central si cel local al Puterii si despre o mai buna organizare administrativ-teritoriala-, a spus Nastase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.