Acasă Politic Romanii din America se pregatesc de schimbare

Romanii din America se pregatesc de schimbare

DISTRIBUIȚI

In urma cu patru ani, desi dezamagiti de performantele -celor 15.000 de specialisti adusi de Constantinescu-, romanii din America de Nord au mers pe mana lui Isarescu si a Conventiei. In anul 2004, radicalismul politic al diasporei anunta o infrangere si mai crunta a -social-democratiei de cumetrie-.

Septembrie 2004, Montreal, Canada. Prezent la dezvelirea unei statui ce parea ca o reprezinta pe Elena Ceausescu, -presedintele tuturor romanilor- a primit o bucata de -branza puturoasa- in cap. Ministrul Razvan Theodorescu, membru PSD de frunte, a fost nevoit, si el, sa suporte urarile huiduite si deloc prietenoase ale -unui grup izolat de needucati-, dupa cum reclamau, mai tarziu, comunicatele presei de partid si de stat. Cat de izolati sau de putini sunt romanii nord-americani care nu inghit social-democratia, se va vedea cu ocazia alegerilor de duminica. Cert este ca in urma cu patru ani, daca Romania si-ar fi ales presedintele si parlamentarii in functie doar de votul diasporei nord-americane, l-am fi avut acum pe Isarescu presedinte, iar Conventia Democratica ar fi format lejer majoritatea in parlament.

Mai bine mort decat pesedist

5,5% din voturile pentru Senat si tot atat la Camera Deputatilor. Cu siguranta, social-democratia, in varianta Iliescu-Nastase, nu este o vedeta pentru diaspora nord-americana. In anul 2000, o buna parte din electoratul roman a ales varianta unui -vot negativ- care a readus la putere stanga politica. Romanii din America nu au facut la fel, mergand in continuare pe mana lui Isarescu, a Conventiei si liberalilor. -Jumatate dintre cei care au votat PDSR-ul in 2000 trebuie ca lucrau in diplomatie… gen Mircea Geoana, ori poate ca erau neamuri cu diplomatii. Cealalta jumatate cu siguranta era compusa din insi gen Iacobov, aflati prin America la plaja, la un pocher, la o distractie-, e de parere Madalina Jianu, o tanara romanca in varsta de numai 25 de ani, consilier comercial la Saks, un magazin luxos din Manhattan, New York. Optiunea politica a tinerei este clara: -Mai bine mort decat pesedist!- Aceeasi atitudine radicala este afisata fara teama de multi romani din diaspora, care-l acuza pe Ion Iliescu, si implicit PSD, de saracia din tara. Saracie care a alungat dincolo de frontierele Romaniei cateva milioane de oameni.

America are darul nu numai de a transforma fundamental stilul de viata al emigrantilor, dar si opiniile lor politice. Romanii care se afla in -tara tuturor posibilitatilor- invata rapid alfabetul politic, pricep unde e -dreapta- si ce e -stanga- politica, dar capata, totodata, o atitudine deosebit de radicala fata de politicienii de pe Dambovita. Iliescu, PSD si, in general, toate personajele care au trecut prin mlastina neocomunismului cu fata umana sunt dispretuiti, criticati vehement, huiduiti cu pasiune. Singurii care vin in America dar raman trup si suflet alaturi de PSD sunt marii magnati de carton. Atat Iacobov, cat si Dumitru Sechelariu, doi dintre marii castigatori ai loteriei postceausiste, au traversat America, au privit Statuia Libertatii si au jucat pocher la Las Vegas, fara sa uite nici o iota din biblia capitalismului pesedist de gasca.

Conventia a batut PSD la scor de maidan

Pe 26 noiembrie 2000, un milion de cetateni romani aflati definitiv sau temporar in Statele Unite ale Americii au avut ocazia sa isi exercite dreptul la vot. In ciuda dispersiei imbunatatite, comparativ cu situatia din 1996, a sectiilor de vot de pe teritoriul american, romanii nu s-au prezentat in numar prea mare la alegeri. Lipsa interesului fata de sufragiul din noiembrie 2000 era explicata simplu in ziarele romanesti din SUA si Canada: diaspora crezuse cu pasiune in necesitatea debarcarii lui Ion Iliescu si a acolitilor sai de la conducerea Romaniei, celebrase victoria din 1996, insa ramasese dezamagita de rezultatele obtinute in perioada *96-2000. Nu atat de dezamagita incat sa aleaga, precum romanii din patrie, varianta unui vot negativ, adica sprijinirea lui Iliescu si a PDSR-ului. Cifrele arata ca PSD, pe atunci -Pol Social Democrat-, a fost surclasat de Conventie la sectiile de vot din America de Nord, ba chiar a fost depasit si de alte forte politice, printre care… Partidul Romania Mare. Discursul nationalist al lui Vadim Tudor si mesajul de unire cu Basarabia a adus partidului sau 7,7% din voturile parlamentare exprimate de catre romanii din SUA.

Isarescu, castigator detasat

In ceea ce priveste alegerile pentru postul de presedinte al Romaniei, compatriotii nostri din America l-au ales, in anul 2000, pe Mugur Isarescu. La sectiile de vot din SUA, acesta a obtinut, in primul tur al alegerilor, un scor de 57,9% din totalul voturilor valide exprimate, in vreme ce liberalul Theodor Stolojan a intrunit 24,5%. Cat despre componenta parlamentului roman, in varianta nord-americana din anul 2000, rezultatul este, iarasi, edificator. Romanii din -lumea libera- au votat in proportie de 38,8% pentru Conventia Democrata, care a castigat in 18 dintre cele 19 sectii de votare organizate in Statele Unite ale Americii. PNL a obtinut 35,5% din sufragii, iar Partidul Democrat 6,5%. Pe ansamblu, fortele de centru si de dreapta au obtinut circa 86% din voturile romanilor aflati in SUA.

In Canada, PDSR a obtinut 8%

O situatie similara din punct de vedere al preferintelor politice a fost inregistrata in Canada. Datele oficiale trimise de catre Ambasada Romaniei la Ottawa atesta faptul ca PSD, fost PDSR, a obtinut, in noiembrie 2000, doar 8% din sufragiile exprimate de catre romanii aflati in Canada. Conventia a castigat cu 55,4%, urmata de PNL, cu 23,9%. La nivelul candidatilor la presedintie, Isarescu a obtinut 65% din voturile romano-canadienilor, Stolojan 20,2%, iar Iliescu 6,5%.

Concluzia nu poate fi decat una: PSD si Adrian Nastase nu vor astepta cu placere rezultatele votului romanesc din America de Nord. Poate, se vor bucura aflandu-l pe cel de la Moscova sau Phenian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.