Acasă Politic Românii plătesc milioane de Euro pentru incompetența autorităților!

Românii plătesc milioane de Euro pentru incompetența autorităților!

DISTRIBUIȚI
FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI transmite o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă referitoare la cele 83 de proceduri de infringement în curs, împotriva României.
Domnule prim-ministru,
Consecvenți demersurilor noastre anterioare, prin care v-am semnalat existenta unor întârzieri uriașe în transpunerea și implementarea Directivelor UE, precum și îngrijorările justificate privind riscul aplicării de sancțiuni financiare României urmare celor 83 de proceduri de infringement declanșate la acest moment de CE, considerăm că este necesară adoptarea unei proceduri clare pentru sancționarea celor care nu transpun directivele până la termenele limită.

În lipsa unor astfel de proceduri, România riscă să plătească amenzi de milioane de euro, iar presiunea pe bugetul de stat este deja foarte mare. Cu titlu de exemplu, România a fost sancționată cu amendă în valoare de 3.000.000 de euro pentru neimplementarea în termen a directivei UE privind spălarea banilor.

Luând în considerare că de la aderarea la UE, România a avut 659 de proceduri de infringement împotriva sa, la care se adaugă alte 83 de proceduri în curs, riscul pronunțării unor decizii similare în viitor este unul real.

Cu toate că, Ministerul Afacerilor Externe monitorizează și coordonează transpunerea directivelor UE, în lipsa unor atribuții prin care să sancționeze autoritățile responsabile pentru îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor ce le revin, nu are posibilitatea de a garanta implementarea Directivelor UE la termenele stabilite.

Conform dispozițiilor art. 148 alin (4) din Constituția României ”Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alineatului (2)”, guvernul are obligația de a interveni în cazuri justificate prin luarea de măsuri care să garanteze transpunerea cu succes a dreptului european.

Domnule prim-ministru, care sunt măsurile adoptate de guvern pentru coordonarea instituțiilor și autorităților naționale responsabile în a transpune cu celeritate și aplica corect dreptul european?

Ce măsuri a luat guvernul pentru sancționarea celor care nu își îndeplinesc sarcinile în materia implementării directivelor europene în dreptul intern, pentru a evita situațiile absurde în care România riscă să plătească amenzi de sute de milioane de euro?

Nu în ultimul rând, cine răspunde pentru sancțiunea aplicată României în cuantum de 3 milioane de euro pentru netranspunerea Directivei 2015/8491 privind utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului? De unde vor fi acoperite milioanele de euro plătite de la bugetul de stat?

În calitate de membru activ al societății civile din România, FACIAS derulează proiectul „Incompetenta sau rea-credință? Cine răspunde pentru amenzile plătite de Romania?” în scopul apărării intereselor cetățenilor și găsirea unor soluții optime pentru asigurarea efectivității beneficiilor conferite de legislația europeană.

FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI

1 COMENTARIU

  1. O NULITATE UMANA AFLATA IN FUNCTIE PUBLICA , CARE AFIRMA CA IN ROMANIA NU SE FABRICA MOTORINA TREBUIE DEMIS CAT MAI CURAND….. SI PENSIONAT LA NIVELUL UNUI CAP-IST…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.