Acasă Politic Se ascut cuțitele în culisele PNL: Liberalii forțează demisia lui Crin

Se ascut cuțitele în culisele PNL: Liberalii forțează demisia lui Crin

DISTRIBUIȚI

Perioadă de tolerare a ambițiilor autocrate ale lui Crin în interiorul PNL pare să fie pe sfârșit. Eșecul USL, alianță pe care în special Crin Antonescu și-a dorit-o alături de PSD, este ultima picătură care umple paharul liberalilor. După ce încă de la locale în interiorul PNL s-a resimțit o puternică tendință de rebeliune a „fracțiunii Chiliman”, mămăliga este tot mai aproape se explodeze în curtea liberalilor care s-au săturat să fie o remorcă a PSD și mai ales să fie părtaș la un eșec politic. Bașca, unul realizat în condițiile unui abuz de putere fără precedent în România de după 1989. Ieri dimineață, atât Relu Fenechiu, cât și Cristian Adomniței au decis să demisioneze de la vârful PNL deoarece au recunoscut că nu au putut mobiliza mai bine lumea la urne, în condițiile în care Moldova a fost dintotdeauna un fief al PSD. Ulterior, Fenechiu a făcut ca fost premier liberal Tăriceanu-Răzgândeanu și a revenit asupra deciziei în logica unei presiuni puse pe Crin pentru ca acesta să demisioneze. El a precizat că nu și-a dat demisia din funcțiile deținute în partid, dar că este dispus că facă acest lucru în cazul în care colegii săi din BPC consideră că rezultatele obținute la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu nu au fost satisfăcătoare.  „Eventuala mea demisie repre­zintă un angajament politic strict între mine și Partidul Național Liberal. Sunt dispus să fac acest pas dacă conducerea partidului consideră că rezultatele obținute la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu nu au fost satisfăcătoare“, precizează Fe­nechiu, care a coordonat cam­pania PNL pentru referendum, într-o declarație scrisă. Relu Fenechiu a menționat, luni seară, la Digi 24, că a spus că, în condițiile în care Traian Băsescu va reveni la Cotroceni, el va demisiona din toate funcțiile de conducere din PNL. La fel, în  data de 12 iulie, Relu Fenechiu declara că, în condițiile în care Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, el își asumă că a greșit declanșând referendumul împotriva șefului statului și va demisiona din toate funcțiile deținute în partid. Dar memoria sa e scurtă și în bună tradiția liberală a răzgândirii, acesta a renunțat la promisiunile electorale. De asemenea, vicepreședintele PNL Varujan Vosganian a declarat, ieri, că decizia de a părăsi viața politică nu poate fi luată sau supusă propriei conștiințe de către Crin Antonescu decât după o soluționare finală în ceea ce privește referendumul. El a precizat că, pe fond, decizia lui Antonescu este una personală, care, în aprecierea sa, trebuie să rămână personală.

Adomniței demisionează

Nu același lucru l-a făcut însă fostul ministru al Educației, Cristian Adomniței. Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a declarat marți ieri că a demisionat din Biroul Politic Central al PNL. Cristian Adomniței, care este și liderul filialei municipale Iași a PNL, a spus că astfel și-a respectat promisiunea făcută la începutul campaniei pentru referendum în cazul în care Iașiul nu se va plasa între primele cinci județe din țară în ceea ce privește prezența la vot. 'Acest lucru neîntâmplându-se, merg până la capăt cu demersul meu. Nu pot să nu observ și să mulțumesc tuturor ieșenilor, ca și tuturor românilor, pentru mesajul lor foarte clar, cele 7,5 milioane de români care i-au spus domnului Băsescu că trebuie să părăsească Președinția României. Mă aștept ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Domnul Băsescu nu mai poate, prin impostură și imoralitate, și mai nou fără legitimitate, să mai conducă această țară', a declarat Adomniței.

Tensiuni interne

Mișcările centrifuge în interiorul PNL au început să devină vizibile încă din ajunul alegerilor locale, acolo unde Crin a avut grijă ca toți locotenenții săi să-și primească tainului.
Surse din  PNL susțin că  există deja un nucleu închegat în jurul acestei aripi „dizidente” care vrea ruperea pactului cu USL în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare de la finele toamnei. Acum este și momentul prielnic pentru convocarea unui congres extraordinar prin care Crin să fie înlăturat iar PNL să poată pregăti un alt drum pentru acest partid. Atacurile asupra politici duse de Crin au continuat și săptămâna trecută, înainte de referendum. Atunci, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui interimar al PNL, Daniel Chițoiu, în care îi cere să spună dacă, în numele partidului, a semnat un document ce prevede „desființarea unor instituții democratice fundamentale ale statului român“. Chiliman amintea atunci că principiile și valorile libertății și ale demo­crației, asumate și promovate de PNL, pentru care atât de mulți români și-au sacrificat viețile, „nu se negociază“, ci „se afirmă și se respectă“, în orice situație, „fie ea și de război politic“ și, mai ales, „indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora“. În replică, Crin Anto­nescu, a comentat ulterior, la Realitatea TV, despre scrisoarea trimisă de către primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, conducerii PNL, privind acordul semnat cu partenerii sociali.Crin și exprimat atunci speranța că Andrei Chiliman va fi dat afară din PNL. Acest lucru nu s-a întâmplat iar rolurile sunt pe cale să se schimbe conform informațiilor noastre.

Dragoș Stănculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.