Acasă Politic Sechelariu, -baba clarvazatoare- a licitatiilor romanesti

Sechelariu, -baba clarvazatoare- a licitatiilor romanesti

DISTRIBUIȚI

Pe 2 noiembrie 2004, conform Legii 373/2004, Prefectura Bacau intocmea caietul de sarcini in vederea organizarii licitatiei pentru tiparirea buletinelor de vot ce urmeaza sa fie utilizate in judet. Pana la data-limita stabilita in vederea primirii ofertelor, prefecturii i-au fost trimise opt oferte. In opinia administratorului uneia dintre firmele participante la concurs, oferta castigatoare a venit dupa termenul legal. Este vorba despre oferta binecunoscutei Letea SA, unde faraonul expirat Dumitru Sechelariu detine aproape 90% din actiuni. Firma pe care PSD Hrebenciuc a reusit sa o privatizeze in sprijinul actualului penegist Sechelariu a reusit performanta cu totul remarcabila sa -ghiceasca- la milimetru gandurile competitorilor si sa ofere exact cu un leu mai putin decat acestia. Adica, sa castige licitatia cu 121 de lei pagina tiparita, fata de 122 de lei, cat a propus tipografia Columna Bacau.

Columna a participat la licitatie in tandem cu Interprint SRL, al carei administrator, Gabriela Ciubotariu, considera ca licitatia a fost incorecta. -Este incredibil ca o oferta sa fie batuta la diferenta de un singur leu-, spune sefa firmei care atat in anul 2000, cat si cu prilejul referendumului din 2002 a castigat licitatia bacauana pentru tiparirea buletinelor de vot.


Cine nu are babe clarvazatoare, sa si le cumpere. In caz ca nu sunt disponibile, pot apela la -el lider maximo- Dumitru Sechelariu, barosanul care a reusit performanta sa liciteze cu exact 1 (un) leu mai putin decat firmele competitoare la licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot. Buletine pe care bacauanii le vor utiliza fie ca sa-si faca cruce, sperand la o viata normala, fie ca sa bifeze in dreptul celor care au adus -eterna si fascinanta Romanie- la rangul de feuda a capitalistilor de gasca.

O licitatie cu cantec sau o intamplare demna de -Guiness Book of Records-?

Letea SA, mastodontul ruginit preluat de Dumitru Sechelariu in urma cu un an si adus, intre timp, -pe inalte culmi de civilizatie si progres-, a reusit sa ghiceasca -la milimetru- gandurile tuturor competitorilor, castigand la un singur leu diferenta licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot. O licitatie secreta, unde ofertele, dupa cum cerea caietul de sarcini, trebuiau sa fie trimise fie prin fax, fie prin e-mail. Cum -la primire- se afla personalul din Prefectura PSD Bacau, este de la sine inteles cum firma unui liberal bacauan a fost depasita -la mustata- de Letea lui Sechelariu. Rezultatul care miroase de la o posta a facatura nu a provocat vreo reactie din partea actualului prefect PSD, Gheorghe Hura.

Letea lui Seche, la bataie cu Desteptarea lui… Seche

Pe data de 13 noiembrie, prefectul Hura a semnat procesul-verbal prin care comisia de evaluare desemna SC Letea SA Bacau drept castigatoare a licitatiei pentru tiparirea buletinelor de vot necesare desfasurarii alegerilor generale. Printre competitoarele pe care Letea le-a lasat cu buza umflata se afla, dupa cum atesta procesul-verbal, si firma SC Desteptarea SA, unde primarul expirat detine direct 69,22% din actiuni si indirect 23,6%, prin firma Selena SRL. Altfel spus, -Seche- s-a ciomagit cu sine insusi in oferte, lasandu-i cu ochii umflati pe cei care sperau sa participe la o lupta dreapta. Pe campul de batalie au participat si adversari puternici, de pilda SC Interprint SRL, firma care castigase alte licitatii similare, si care a oferit pretul de 123,5 lei pe pagina A4.

Portofoliu gras, baron pe masura

Firma Letea SA a fost trecuta, anul trecut, din fondul proprietatii de stat in portofoliul lui Dumitru Sechelariu. Societatea comerciala Selena detine, in prezent, 97,54% din actiunile Letea, fostul faraon-baron local detine 92% din actiunile de la Selena SRL, ceea ce pe ansamblu face ca Dumitru Gh. Sechelariu sa detina 89,7% din actiunile Letea SA. Alaturi de acesta, patron peste tot ce inseamna Letea – fabrici, utilaje, terenuri – este presedintele Selena SRL, Grigore Adrian, cu 5% din actiuni, persoana care mai -ocupa- si functia de var al fostului primar. Sora acestuia lucreaza tot in -famiglie-, ocupand jiltul prezidential al (tot) privatizatei SC Transport Public SA, firma unde mama Agripina, ex-taxatoare de bilete, este acum actionar majoritar. Care firma a primit o gramada de asistenta financiara din partea fostului Consiliu Local Bacau (dominat pana in vara de PSD).

Letea SA este considerata, insa, de Dumitru Sechelariu drept -giuvaerul familiei-. Fostul mahar PSD, dupa ce a fost trecut in rezerva de eternul si fascinantul Hrebenciuc, a declarat in repetate randuri ca indiferent ce se intampla cu restul afacerilor sale, fabrica Letea va constitui o preocupare majora. Dovada este si faptul ca, in ultima vreme, Sechelariu si-a luat mana de pe Institutul de Proiectari Judetean, o alta achizitie care a fost gandita aprig de catre fostul serif bacauan. IPJ face, de altfel, parte din -cercul strategic- al unor afaceri extrem de profitabile in vremuri pesediste: un ziar, un post de televiziune, o tipografie, un lant de magazine, transportul in comun, un institut-mamut de proiectare si, in sfarsit, o fabrica de hartie.

Pupilul lui Seche, de garda la prefectura

Licitatia pentru cele 650.000 de buletine de vot tiparite in vederea alegerilor din judetul Bacau valoreaza circa 1,8 miliarde de lei. Pentru Gabriela Ciubotariu, administrator al firmei SC Interprint SRL, deznodamantul licitatiei este cusut cu ata alba. -Nu asa se fac licitatii-, ne-a declarat ea, referindu-se la modul incredibil in care SC Letea a -plusat- exact cu un singur leu fata de competitori. -Licitatia s-a desfasurat prin oferte trimise pe fax, care erau, deci, secrete-, explica ea, nedumerita cum de au reusit cei de la Letea sa nimereasca pretul corect. O posibila explicatie ar fi -prezenta lui Dragos Benea in prefectura, in ziua de 12 noiembrie-, Gabriela Ciubotariu spunand ca presedintele pesedist al Consiliului Judetean era -postat de garda- ca sa astepte oferta celor de la Interprint. Or, in Bacau toata lumea stie ca Benea este -pupilul- lui Sechelariu. Fost viceprimar in vremea baronului si castigator, pe mana PRM, al functiei de sef la Consiliul judetean, Benea a ramas unul dintre protejatii baronului, ziarul acestuia din urma laudandu-l neincetat.

-Tocmai pentru ca stiam cu cine ne batem, am luat toate precautiile necesare-, spune administratorul Interprint SRL. -Am apelat la o tipografie cu care colaboram de mai mult timp, Columna SRL, in ideea de a preintampina orice probleme tehnice-. -Columna o ofertat 122 de lei pe buletin, noi am propus 123,5 lei pe buletin.- Culmea, Letea SA a trimis o oferta de 121 de lei, despre care doamna Ciubotariu spune ca nu a ajuns legal, adica prin fax, la prefectura.

La Bacau, buletinele de vot vor fi tiparite de firma lui D. Sechelariu, unul dintre principalii candidati locali la parlament. Lucru care ar putea fi corect intr-o zona eliberata de sub social-democratia de cumetrie. Cum -democratia- bacauana se practica precum o licitatie, adica pe ghicite, ramane de vazut daca -baba Sechelariu- a prezis corect si soarta alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.