Acasă Politic Secretele Serviciului Secret in cazul SOV

Secretele Serviciului Secret in cazul SOV

DISTRIBUIȚI

Comisia SRI a hotarat sa ia taurul de coarne in cazul SOV. Fara alte -avertismente-, seful Comisiei, deputatul PSD Ioan Stan, a convocat pentru astazi echipa care va hotari daca va declansa ancheta parlamentara in acest scandal. Sedinta va debuta cu un moment a la -Surprize, surprize- prin ruperea sigiliului, in fata tuturor membrilor Comisiei, de pe plicul trimis ieri de SRI. -Epistola- cuprinde raspunsul la solicitarea Comisiei privind dezvaluirea legaturilor -oculte- dintre SRI si SOV.

Planul de bataie al sefului comisiei

Astazi, la prima ora, membrii Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI se vor reuni la Camera Deputatilor pentru a -ataca- afacerea SOV. Seful Comisiei, pesedistul Ioan Stan, le-a pregatit colegilor sai un moment de suspans: plicul de la SRI, continand raspunsul privind legaturile Serviciului cu SOV, va fi deschis, in direct, sub privirile parlamentarilor – nu si ale presei, care nu va avea acces nici de aceasta data la sedinta comisiei.

Lista solicitarilor adresate Serviciului Roman de Informatii de catre Comisia SRI cuprinde datele si informatiile de care dispune serviciul in cazul SOV, gradul de implicare a SRI in aceasta afacere, modul in care a influentat intreaga poveste prietenia dintre Radu Timofte si Sorin Ovidiu Vintu.

Ioan Stan este insa aproape sigur ca membrii comisiei vor hotari declansarea anchetei -pentru ca s-a facut prea multa valva-. El ne-a dezvaluit ieri -culoarele- pe care se va derula ancheta – ceruta, de altfel, de seful SRI, Radu Timofte, in cadrul unei discutii telefonice.

Astfel, strategia comisiei va demara, ca in cazul oricarei anchete, cu obtinerea bazei de date – o echipa de documentare care va dura cateva zile. Membrii Comisiei ii vor verifica pe beneficiarii de informatii pentru a stabili daca acestia le-au primit in mod ilegal. Ioan Stan a anuntat ca in vizor se afla ministrii si secretarii de stat care vor fi intrebati si daca au sesizat Politia si Parchetul cand au primit informatiile. Parlamentarii vor cerceta deopotriva sintezele si buletinele de evenimente ale SRI, pentru a gasi posibilele canale oculte prin care au circulat aceste informatii, dupa care vor incepe audierile. Asadar, membrii comisiei nu vor pleca astazi acasa pana nu vor elabora planul de control in afacerea SOV.


Liberalii critica -iesirile- in presa ale directorului SRI

Reprezentantul liberalilor in Comisie, deputatul Titus Gheorghiof, va merge la sedinta de astazi mai mult pentru a -colecta- informatii despre subiectul in cauza. -Nu am un punct de vedere bine definit, deoarece nu am date certe pe aceasta tema-, ne-a declarat deputatul PNL. El a criticat insa modul in care directorul general a abordat scandalul SOV: -Parerea mea este ca seful unui serviciu secret nu trebuie sa apara toata ziua in presa. Daca serviciile secrete sunt atrase in jocurile unora si ale altora, ar fi mai bine sa fie transformate in servicii publice-.

UDMR: Silentio stampa

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, membru al Comisiei SRI, a refuzat, ieri, sa faca orice comentarii in legatura cu sedinta de astazi. Consecvent principiului conform caruia obscuritatea este preferabila transparentei in relatiile cu presa, Verestoy Attila a declarat, sec, in momentul in care a fost contactat de ziarul nostru ca -Maine ne intrunim. Nici un cuvant in plus nu mai scoateti de la mine!-.

PD se mai gandeste

Democratul Vasile Nistor nu era hotarat sa vina la sedinta de astazi, asupra careia nu cunostea amanunte. El era insa suparat ca a fost convocat intempestiv si in afara programului. -Sedinta nu a fost anuntata si organizata-, i-a reprosat deputatul Nistor presedintelui comisiei care a gestionat evenimentul.

Daniela Buruiana vrea capul lui Timofte

Incisiva ca de obicei, peremista Daniela Buruiana-Aprodu, vicepresedinte al Comisiei SRI, a declarat ca isi mentine punctul de vedere de a cere demisia directorului Radu Timofte. -Asupra unui om care face declaratii imprevizibile, nu ai nici o siguranta ca se va opri-, spune deputatul PRM, care a adaugat ca membrii Comisiei SRI vor verifica toate relatiile dintre Sorin Ovidiu Vintu si directorul SRI. -Vom vedea in ce masura aceste relatii sunt normale, firesti si daca ele nu au adus prejudicii SRI, pentru ca e destul de delicat sa ai asemenea relatii si sa te lauzi cu ele-, a mentionat Daniela Buruiana. In privinta verificarii activitatii SRI in legatura cu -scandalul SOV-, aceasta a precizat ca membrii Comisiei vor analiza, in cadrul audierilor care vor incepe saptamana viitoare, daca cei 46 de ofiteri amintiti de Vintu sunt activi, in rezerva si ce legaturi au cu el, precum si -felul in care SRI a fost controlat, eventual, de acest domn Vintu prin relatiile pe care le are-. Potrivit Danielei Buruiana, Comisia SRI va face multe audieri in acest caz -si s-ar putea sa fie unele chiar de rasunet-. Ea spune ca, in urma audierilor, la solicitarea expresa a Comisiei SRI, primul ministru Adrian Nastase este obligat sa ia masurile ce se cuvin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.