Acasă Politic Șeful serviciilor secrete americane pentru Germania, expulzat de guvernul de la Berlin

Șeful serviciilor secrete americane pentru Germania, expulzat de guvernul de la Berlin

DISTRIBUIȚI

Guvernul german a anunțat joi că s-a decis expulzarea șefului serviciilor secrete americane pentru Germania, în cadrul unei afaceri de spionaj asupra unor responsabili germani în folosul Washingtonului, relatează AFP, Reuters și DPA.

‘Reprezentantului serviciilor secrete americane de la Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) i s-a cerut să părăsească Germania’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, potrivit unui comunicat.

Anterior, DPA a indicat citând surse informate că Berlinul urmează probabil să-i ceară ‘rezidentului’ CIA (Agenția centrală de informații a SUA) să plece din Germania, dar fără a trece prin etapa declarării acestuia persona non grata, care este metoda formală, diplomatică de expulzare.

Germania nu a mai luat o astfel de măsură împotriva unui diplomat american de la cel de-al doilea război mondial.

 

Rezidentul CIA este un oficial care lucrează sub acoperirea unui titlu diplomatic la Ambasada Statelor Unite din Berlin, fiind cunoscut oficialilor german ca ofițerul lor de legătură în chestiuni legate de serviciile secrete, menționează DPA.

Miercuri, justiția germană a deschis o anchetă, a doua în cinci zile, împotriva unui presupus spion care, potrivit presei, ar fi lucrat în favoarea Washingtonului, un caz ce ar putea tensiona și mai mult relațiile dintre SUA și Germania. După primele dezvăluiri, vineri, privind un agent al serviciilor germane de informații (BND) suspectat că lucra și pentru CIA, parchetul federal a anunțat că anchetează un nou presupus caz de spionaj în favoarea unei alte țări, fără a preciza care este aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.