Acasă Politic Senatorii au stabilit că medicul nu e funcționar public.

Senatorii au stabilit că medicul nu e funcționar public.

DISTRIBUIȚI

Senatorii au respins, miercuri, cererea de reexaminare prin care președintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului să se revină asupra modificării articolului 375 din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, potrivit căruia medicul nu este funcționar public și nu poate fi asimilat acestuia.
În cererea de reexaminare, președintele atrage atenția asupra faptului că prin această modificare medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru „toate infracțiunile la care subiectul activ este un funcționar public, în sensul legii penale”.
„Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilați în categoria funcționarilor publici în sensul legii penale care consideră funcționar public ‘orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public'”, precizează șeful statului în documentul amintit.
Membrii Comisiei pentru sănătate au întocmit însă un raport de respingere a cererii de reexaminare și de adoptare a legii privind aprobarea OUG nr.2/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în forma trimisă spre promulgare.

Membrii Comisiei și-au motivat decizia prin faptul că profesia medicală este „liberală prin excelență”.
„Peste tot, în Uniunea Europeană, profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcționar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relație autentică cu pacientul. Independența profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalați cu funcționari publici”, se arată în raport.
De asemenea, Comisia reamintește faptul că, din 2008 până în prezent, au părăsit România 15.000 de medici.
„Doar în primele șase luni ale acestui an, numărul medicilor plecați a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât și pe specialități. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migrației”, mai precizează același document.
Senatul a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a președintelui cu 82 de voturi pentru, patru voturi împotrivă și cinci abțineri. Legea are caracter ordinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.