Acasă Politic Senatorul declarat incompatibil de Inalta Curte se agață cu dinții de scaun

Senatorul declarat incompatibil de Inalta Curte se agață cu dinții de scaun

DISTRIBUIȚI

Liberalul Akos Daniel Mora consideră că Senatului i se solicită să ia o decizie „cu încălcarea Constituției”, în cazul demiterii sale de drept din funcția de senator.
„Suntem în situația în care Senatului i se cere să ia o decizie cu încălcarea Constituției. Este foarte clar că decizia din iulie 2014 a CCR produce efecte doar pentru viitor — art.147 alin 4 din Constituție. Este o situație extrem de gravă și eu consider că este chiar o instigare la încălcarea Constituției și nu cred că trebuie să adaug eu ceva în plus cu privire la neretroactivitatea legilor.

Se forțează un precedent în această situație, este un precedent extrem de periculos în sensul retroactivității unei asemenea decizii, oricărei alte decizii a CCR ori a oricărei alte instituții cu putere de legalitate sau a Parlamentului”, a declarat Akos Daniel Mora, la finalul dezbaterilor de marți din Comisia juridică a Senatului, cu privire la scrisoarea prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) solicită forului legislativ demiterea de drept din funcția de senator a liberalului, ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, coroborată cu o decizie a CCR în acest sens.

Senatorul a adăugat că există riscul de a se deschide o „cutie a Pandorei” prin aplicarea retroactivă a dispozițiilor legale, creându-se „un precedent grav care deschide situații din trecut”.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Senatul să fie acuzat de nerespectarea unei decizii definitive a ÎCCJ dacă va da un verdict favorabil în cazul său, Akos Daniel Mora a precizat că o decizie a Înaltei Curți nu stipulează încetarea mandatului său.

„O decizie a ÎCCJ nu statuează încetarea mandatului de senator. Fiind o lege extrem de complicată și neclară, și automat neclaritatea unei legi atrage și neconstituționalitatea ei, se speculează interpretările legale de unii și de alții. Faptul că se speculează că Senatul nu a luat o decizie în sensul ăsta la timp este exact pe necunoașterea legii. Incompatibilitatea este definită însă pe calitate, strict legată de calitate. Este un accesoriu al unei calități, ori confuzia care se încearcă a se genera în sensul anulării unui mandat pe altă calitate și pe un alt mandat electoral în baza alegerii din 2012 este o confuzie extrem de gravă și periculoasă, la care se adaugă și retroactivitatea”, a mai spus acesta.

ANI a constatat faptul că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier județean de Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deține funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Mureș.

Membrii Comisiei juridice a Senatului au amânat cu o săptămână întocmirea raportului referitor la solicitarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu privire la demiterea de drept a liberalului Daniel Akos Mora din funcția de senator.

„Comisia juridică a Senatului a decis să acorde un termen de o săptămână pentru a permite colegului nostru și avocatului său să depună concluzii asupra speței dezbătute astăzi. Discuțiile din comisie au fost foarte dinamice și consistente. Întrucât se întrezărea un balotaj la votul de azi, am decis că este o problemă la care trebuie să participe toți membrii comisiei și i-am invitat pentru marțea viitoare să exprimăm votul asupra acestui proiect de raport”, a anunțat marți vicepreședintele Comisiei juridice a Senatului, Ovidiu Donțu (PSD).

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, discutată în Comisia juridică a acestui for marți, se solicită aplicarea „cu celeritate” a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive și irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

„Vă solicităm să dispuneți punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinței civile a Curții de Apel Târgu Mureș, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligațiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituțională în decizia amintită, vă rugăm constatați demiterea de drept din calitatea de senator a domnului Mora Akos Daniel”, se arată în scrisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.