Acasă Politic Senatul si Camera si-au ales -capii-

Senatul si Camera si-au ales -capii-

DISTRIBUIȚI


In prima zi de sesiune -normala-, scaunele de la masa puterii in Senat s-au impartit fara conflicte. Astfel, vechea organigrama a Biroului Permanent a fost validata in mare parte, cu o rocada PNL – UDMR, in urma careia liberalii au preluat un post de vicepresedinte (Paul Pacuraru), iar maghiarii un scaun de secretar (Valentin Puskas). Pedeseristii au renuntat la combinatia care il propulsa pe Victor Apostolache in postul de vicepresedinte, pentru ca Trita Fanita sa preia sefia Comisiei de agricultura. Nici peremistii nu au fost doritori de schimbari, pastrandu-l pe Gheorghe Buzatu (asimilat scandalului -Nationalistii-) in pozitia de vicepresedinte.

Dintre afacerile de -bucatarie- ale grupurilor parlamentare, cea mai importanta este optiunea lui Petre Roman pentru Comisia juridica, ramasa fara reprezentant PD ca urmare a demisiei lui Avram Filipas. In aceeasi comisie, Antonie Iorgovan a pierdut portofoliul de vice, care revine PRM conform algoritmului politic care il va nominaliza pe Aron Belascu.

Prioritati senatoriale

Lista de prioritati a Senatului in aceasta legislatura este deschisa de Legea referitoare la organizarea si functionarea Politiei Romane. Intre proiectele legislative catalogate, ieri, ca prioritare de presedintele Camerei Superioare, Nicolae Vacaroiu, se mai numara legile privind organizarea si functionarea Politiei de frontiera, sistemul national de asistenta sociala, exploatatiile agricole, precum si imbunatatirea reglementarilor in domeniul pietei valorilor mobiliare. De altfel, premierul Adrian Nastase le-a atras si el atentia senatorilor PSD asupra necesitatii de a urgenta adoptarea Legii exploatatiilor agricole si de a discuta cat mai rapid ordonantele de urgenta emise de Guvern pe durata verii.

Conducerea Camerei s-a innoit

Prima zi a noii sesiuni parlamentare la Camera Deputatilor a fost una a alegerii noii conduceri. Conform intelegerilor facute la inceputul acestei legislaturi, conducerea Camerei este impartita dupa celebrul algoritm. Astfel, PSD detine functia de presedinte – Valer Dorneanu, si are in conducere doi vicepresedinti – Viorel Hrebenciuc si Ovidiu Petrescu, doi secretari – Tudor Mohora si Constantin Nita, si un chestor – Alexandru Lapusanu.PRM detine in continuare trei posturi in Biroul Permanent:Corneliu Ciontu – vicepresedinte, Nicolae Leonachescu – secretar si Sever Mesca – chestor. Democratii au in aceasta sesiune un vicepresedinte – Bogdan Niculescu-Duvaz, iar liberalii au ramas cu un singur post de chestor, atribuit lui Andrei Chiliman. UDMR detine in Biroul Permanent un post de secretar, Laszlo Borbely, iar Minoritatile au si ele un reprezentant, Miron Ignat, care va ocupa functia de chestor.

Noul Birou Permanent s-a intrunit ieri intr-o prima sedinta de lucru pentru a stabili programul si ordinea de zi pentru perioada urmatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.