Acasă Politic Severin ameninta ca va verifica -la sange- presedentia executiva a lui Geoana

Severin ameninta ca va verifica -la sange- presedentia executiva a lui Geoana

DISTRIBUIȚI

-Este inadmisibil ca in spatele perdelei de fum, abuzurile sa infloreasca, incepand cu proasta gestiune a banilor-.

Sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a OSCE s-a incheiat, la Paris, marcand cateva puncte importante in ceea ce priveste politica acestei institutii. AP-OSCE s-a dotat cu un nou organism – Forumul mediteranean, care va reuni parlamentari din tarile riverane Mediteranei; a fost constituit la sfarsitul acestei sesiuni, iar conducerea sa a revenit unui parlamentar francez, ceea ce nu este lipsit de semnificatie. O initiativa franceza destul de recenta vorbeste despre constituirea unui pol de putere european care, pentru a conta cu adevarat in confruntarea mondiala de interese, isi va adjudeca intr-o forma sau alta toate tarile din bazinul mediteranean, transformandu-l, asa cum au facut romanii in antichitate, intr-o -mare interioara-.

AP-OSCE a avansat o initiativa importanta si in ceea ce priveste politica europeana de securitate si raporturile cu NATO, incercand sa introduca in ecuatie tarile nemembre, cum este Romania, si care au, deocamdata, un deficit de securitate. Documentul, dezbatut in comisia politica pe baza unui raport apartinand ungurului Andras Barshony, a fost unul dintre cele mai aprig disputate. In varianta sa finala, el propune ca pilierul european de aparare sa poata fi pus la dispozitia OSCE si ONU pentru activitatile de gestionare a crizelor, de restabilire si mentinere a pacii. -O capacitate europeana de aparare trebuie sa admita si sa ia in considerare punctul de vedere al tarilor care nu sunt membre- – spune documentul, care -invita UE sa elaboreze metode de consultare si cooperare cu statele nemembre, in special in ceea ce priveste chestiunile de aparare-.

In sfarsit – dar nu in ultimul rand -, Adunarea Parlamentara a adoptat un document care ii confera un rol mult mai important decat cel pe care l-a avut pana in prezent in sanul OSCE si care ii pune la dispozitie instrumentele de verificare si control al executivului organizatiei. Asa cum era de presupus, presedintele Adunarii, Adrian Severin, initiatorul rezolutiei, are intentia sa foloseasca toate instrumentele de care poate dispune, si asta in cel mai scurt timp posibil.

Adrian Severin a expus, intr-un interviu acordat ziarului nostru, planurile sale de viitor.

– Care sunt prioritatile acestui nou mandat de presedinte AP-OSCE pe care l-ati obtinut, iata, fara nici o concurenta?

– Prioritatile mele vor fi chiar cele expuse in rezolutiile adoptate la aceasta sesiune. Prima dintre ele, in ordinea rezolutiilor speciale, este cea care se refera la transparenta si responsabilitate in cadrul OSCE. Este limpede ca organizatia nu poate sa functioneze eficient, atata timp cat principiul consensului este folosit pentru targuieli individuale, atata timp cat in spatele perdelei de fum abuzurile pot sa infloreasca, incepand cu proasta gestiune a banilor si terminand cu deciziile politice inspirate mai mult de interese de moment si nu de nevoile comunitatii internationale pe care o reprezentam.

– Intentionati sa folositi instrumentele pe care vi le pune la dispozitie aceasta rezolutie?

– Fara indoiala! Aceasta rezolutie are in primul rand o valoare politica, deci noi va trebui sa vedem, in ce masura structurile guvernamentale vor intelege sa respecte in mod democratic ceea ce parlamentarii direct alesi din tarile membre au hotarat. Trebuie intarita legatura dintre Adunarea Parlamentara a OSCE si parlamentele nationale, asa incat prin acestea sa chemam guvernele sa raspunda de ceea ce se intampla in organizatie in eventualitatea – pe care o sper improbabila – ca nu se va imbunatati colaborarea intre institutiile OSCE. In acelasi sens, vom insista in crearea acelui -grup de intelepti- care sa treaca la pregatirea unui document privind reforma interna a organizatiei. Ceea ce se intampla in Macedonia demonstreaza aceasta necesitate – faptul ca intr-o tara membra a OSCE, care nu este membra a UE sau NATO, cei care au luat conducerea negocierilor politice sunt in primul rand UE si NATO, si nu OSCE. Acest lucru se intampla deoarece organizatia este lipsita de aportul initiativei politice a guvernelor nationale.

– Cat timp va acordati pentru constituirea comitetului ad-hoc instituit prin aceasta rezolutie?

– Acest comitet va fi probabil constituit pana la sfarsitul vacantei de vara si va fi alcatuit din personalitati marcante ale Adunarii, cu o puternica influenta pe plan international si in tarile lor, astfel incat sa putem realiza o munca serioasa. Nu ne propunem conflicte, o relatie incordata, ci, dimpotriva, cred ca pe o baza foarte clara putem sa intarim legaturile cu partea guvernamentala. Ne ambitionam sa fim inspectori generali ai OSCE, sa controlam jocul politic al tarilor noastre, intelegem insa ca avem un mandat pentru a fi parte la acest joc si nu acceptam sa fim lasati in afara lui. Vrem, de asemenea, ca acest joc sa se desfasoare, astfel incat cetatenii statelor noastre sa-l poata controla.

Completarea deficitului de securitate pentru tarile nemembre

Documentul politic fundamental adoptat in aceasta sesiune este Declaratia de la Paris, si tin sa subliniez ca acest document cheama la integrarea tarilor care nu sunt membre ale UE si ale NATO in actiunile care sunt legate de constructia sistemelor de securitate si aparare ale acestor organizatii si in general de dezbaterile legate de politica de securitate si aparare ale acestor organizatii. Este un lucru extrem de important ca OSCE afirma ca reformele din cadrul UE si NATO nu pot fi lasate exclusiv in grija tarilor membre ale acestor organizatii intrucat si celelalte tari din spatiul OSCE au un interes direct in problemele respective si rezolvarea acestor probleme nu se poate concepe fara contributia tarilor care nu sunt membre. Este pentru prima data cand un mesaj de acest gen si atat de puternic este formulat la asemenea nivel. Tot ca o premisa, as sublinia faptul ca in dezbaterile din Comisia politica vizand relatia dintre identitatea europeana de aparare, OSCE si NATO au participat si membri ai Parlamentului European, ceea ce este remarcabil.

– Aceasta sesiune a inregistrat o prezenta fara precedent atat la nivelul membrilor, cat si al invitatilor…

– Dupa foarte multi ani, putem remarca prezenta tuturor tarilor din Asia Centrala la aceasta adunare, ceea ce demonstreaza ca in ultimii ani s-a dus o politica ce i-a facut sa inteleaga ca aceasta organizatie le poate raspunde la probleme. Foarte importanta este prezenta unor personalitati marcante din zona mediteraneana, care au venit la un nivel foarte inalt – presedinti de parlamente, negociatori. Am reusit sa avem o intalnire cu presedintii tuturor delegatiilor din tarile Asiei Centrale, cat si cu toti partenerii nostri mediteraneeni, ceea ce, tinand cont de conflictele din zonele respective, este o performanta.

Mediterana – mare interioara

– Exista o propunere franceza care vizeaza ca, in urmatoarele decenii, UE sa-si extinda, daca nu chiar granitele, atunci contractele de parteneriat cu toate tarile din zona mediteraneana, revenind la nucleul cultural care a inflorit aici in urma cu doua-trei milenii. Are OSCE in vedere o astfel de perspectiva? Crearea, la aceasta sesiune, a comitetului special mediteranean, ……. cu aceasta ………..?

– Absolut! Am afirmat ca securitatea in zona Mediteranei este esentiala pentru securitatea si stabilitatea in intreaga Europa. De asemenea, din punct de vedere cultural, nu trebuie sa uitam ca Europa isi are radacinile in bazinul Mediteranei; cultura care s-a nascut aici, fie ca e vorba despre literatura si filosofia greaca sau de religia iudaica sau dreptul roman, au influentat intregul continent. Avem o anumita unitate culturala cu toti partenerii nostri din Mediterana si, iata, o alta idee pe care am lansat-o este aceea a unui Forum parlamentar mediteranean, care sa aduca, sper, anul viitor, impreuna pe toti acesti parteneri care din pacate au atat probleme de ordin economic, cat si politic si mai ales probleme tinand de conflictele dintre ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.